1 Dolar 2 TL Olur

Coktandir dogru durust yazi yazamiyorum vakit darligindan. Bugun soyle kriz uzerine bir kac laf soyleyeyim. Ama once bizim genclere bir soru yonelteyim. Paragaranti sayfasindan bonolara ve getirilerine bakiyordum. 15 Subat 2012 vadeli kagit enflasyona endeksli bono degil miydi? Bunun faizi gercekten de sayfada soylendigi gibi %17.14 mu? (DT TRT150212T15 15.02.2012 17,61 17,14 97,21 98,36)

Cevabin evet oldugunu varsayarak yorum yapacagim.

Birincisi gecen sene bu zamanlar "dunyanin en yuksek reel faizini biz oduyoruz" teraneleri yapan Yigit Bulut, Gungor Uras ve bilumum kose sahiplerine bir cift lafim var. Son 12 aydaki enflasyonun %12 civarinda oldugunu goz onune alirsak, ve son 12 ayda devletin odedigi faizin de %15-16 civarinda oldugunu dusunursek, gecen sene gazetelere boy boy ilan verirken ve sagda solda Merkez Bankasina yuklenirken ne kadar haksiz oldugunuz ortaya cikmis oldu. Bizim reel faizimiz %3-4 gibi komik bir rakammis aslinda. Umarim bu sene de gazetelere boy boy ilan verip ne kadar yanlis oldugunuzu cumle aleme duyurursunuz.

What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Insider Trading Returns
Definition of Insider Trading
Is Insider Trading Legal?
How Insiders Use Private Information and Don’t Get Caught?
SEC Regulation on Insider Trading: Section 10b

En azindan simdi Merkez Bankasi faizleri indirsin laflarini duymuyoruz. Indirse de bir halta yaramayacagini nihayet ogrenmis olduk. Merkez Bankasinin gecelik faizleri %17'nin altinda (altin yorumlari) iken gosterge faizler %23'lerde geziniyor. Niye? Cunku faizleri piyasa belirler. O kadar.

Simdi de piyasa faizlerine iki cift lafim olacak. Gorunen o ki biz bugun (gecen sene degil) dunyanin en yuksek reel faizini oduyoruz. Daha dogrusu yatirimci olarak kazaniyoruz. Enflasyona endeksli bonolarin faizi %17'ye ulasmis. Bu su anlama geliyor: Simdi bu bonolara 100 YTL yatirirsaniz, bir sene icerisinde 17 YTL faiz alirken bunun ustune enflasyon %10 gerceklesirse 10 YTL de enflasyon farki alacaksiniz. Yani kendinizi enflasyona karsi korumus oluyorsunuz, ustune ustluk %17 de faiz kazanmis oluyorsunuz. Bu bonolarin vadesine 3 yil kaldigi icin bu promosyondan 3 yil boyunca yararlanma sansina sahipsiniz demektir.

Simdi bu faizler dururken gidip harcama yapiyorsaniz aklinizi peynir ekmekle yemissiniz demektir. Simdiye kadar para biriktirmediyseniz iste tam zamani.

10 gun once ekonomimizin resesyona girecegini soylemistim. Benim yukaridaki tavsiyeme uyan bir cok kisi harcamalarini kisacak veya erteleyecektir. Bunu yapmalarinin sebebi yuksek faizlerin kredi istahini kesecek olmasidir. Disaridan gelen kredi musluklari da kesildigi icin ve YTL deger kaybettigi icin bankalar da kredi vermeye cok merakli olmayacaklardir zaten. Avrupa ekonomisi geriledigi icin onlar da bizim mallarimiza fazla ragbet etmeyecekler ve ihracata donuk calisan bir cok sirketimiz kotu etkilenecektir. Neticede ekonomimiz kuculecek, issizlik artacak, YTL deger kaybedecek, enflasyon yuksek seyretmeye devam edecek.

2001 krizinden sonra nasil basariyi Kemal Dervis ve AKP yonetimine atfettiysek, gelecek sene yasayacagimiz basarisizligi da AKP yonetimine atfedecegiz. Dogrudur, disarida cok ciddi bir kriz vardir ama babam AKP de iki senedir yan gelip yatti, hic bir seye elini surmedi, isi gucu politik arenayi karistirip ajitasyon yapmak oldu. Ulkeye ozgurluk getireceklerine tarihi bir firsati da boylece harcamis oldular. Bravo. Umarim sonlari Menderes'e benzemez! (Kendileri de bu durumun farkina vardilar galiba, askere yalakaliklarindan belli oluyor)

Vatandasa da uyarimiz su olacak. Devlete kapagi atmaya veya emekli olmaya bakin. Ozel sektorde calisiyorsaniz para biriktirin yarin ihtiyaciniz olabilir, o zaman da size yardimci olacak kimseyi bulamayabilirsiniz. Ayrica bu yuksek faizler kolay kolay ele gecmez.

Son olarak iyi bir haber verelim. Cari acigin bu sene $50 milyar olmasi sizi korkutmasin. Seneye $30 milyarin altina duser, hic kafanizi yormayin.

Son olarak gerizekali banka CEO'larina bir laf edeyim. Bir kismi henuz olaylarin ciddiyetinin pek farkina varmamis, Erdogan gibi "hamdolsun teget geciyor" modunda, 1000 sube sayisina ulasmanin derdinde. Buradan soyluyorum, ben dovmem ama yanimda Stresabi'yi getirip ona dovdururum. Adamin sinirleri tepesine cikmis, karsisina cikmayin.

Neredeyse unutuyordum, bu sene icerisindeydi galiba Mahfi Egilmez 1$=1YTL baslikli bir yazi yazmisti. Ben gelecek sene icerisinde dolarlarimi 2 YTL'den bozdurabilecegimi dusunuyorum, ondan sonra da faize koyup emekliligi simdiden garanti altina alirim herhalde :)

7 Yorum Var.:

serhat dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Junior dedi ki...

Rakam dogru, hatta 17.96% goruyorum ben kapanisi. Insallah bu tahmin oncekiler gibi cok hizli gerceklesmez.

tekeli71 dedi ki...

yorumlarınıza göre 2009'da borsadan hayır yok.

size göre delecek yıl, yine en karlı yatırım aracı faiz mi?

tekeli71 dedi ki...

"Kriz kredileri vurdu: Faiz 0.5 puan arttı, vadeler yarı yarıya kısaldı."

önceden tv reklamlarında,"tc numarını yaz kredi'nin anında cebine gelsin"şimdi böyle bir reklam kalmadı!!!

Kadir dedi ki...

Geçen cuma muhasebe teorisi dersinde hocamız, eski ekonomi bakanı masum türker, doların 2,1 ytl olması gerektigini söyledi. Bu seviyeye çıkacak mı diye sordum. Olması gereken o olur mu olmaz mı bir şey demem dedi.

Unknown dedi ki...

15.12.2012 iş bankasında Dönemsel kupon faizi 5 diyor senede %10 yapar artı 10 enflayon farkı veriyo desek desek 20 lere geliyor senelik bankamı götürüyo aradaki farkı açıkçası hiç bişey anlamadım bu tahvilden ,bilen biri varsa yardımcı olsun

Saygılar

aslijo dedi ki...

Yurtdisinda calisiyorum ve Turkiye'deki birikimlerimi (100bin ytl gibi bi sey) Citibank'in "agresif" vadeli hesap oranlariyla degerlendiriyorum. Sizlerden tavsiye almak istedigim konu ise; ytl'de kalip bu parayi faizde mi tutmaya devam mi etmeliyim yoksa parite nedeniyle dezavantajli duruma dusmemek icin simdiden euro ya da dolar ya da DKK gibi bir dovize mi cevirmeliyim?