Dolarin Artisiyla Ilgili Haber

NTVMSNBC'de dolar'in artisiyla ilgili su haberin altina yazilan bir okuyucu yorumu:

"...Biz yurtdışına makina ihraç eden bir firmayız ama ara mallar yurtdışından geliyor ve bu fiyatları bir anda nasıl karşılayacağız ve nasıl ihracatı döndürücez."

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Yapilmasi gereken sey cok acik ama yetkililer hala harekete gecmedi. Ekonomix'in yillar once onerdigi gibi, dolar kurunu bizim ithalatimizda 1 YTL, ihracatimizda ise 2 YTL yapacak bir kanun hukmunde kararname bekliyoruz Bakanlar Kurulumuzdan.

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Sanırım Ekonomix kurun ithalat ve ihracatta farklı uygulanmasını bir dilek olarak dile getirmiştir.Gerçekten de uygulanabilirliği olduğu takdirde dadından yinmezdi.
Ama teknik olarak mümkün değil.
Dilek olarak bile ütopik gibi geliyor.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

orpen e katılıyorum.şu olabilir piyasacı ortamda parayı kazanacak eleman veya elamanlar yetiştirmeliyiz.eksiğimiz bu.para ağaçta yetişmiyor.

Adsız dedi ki...

Asıl şikayet edilen mevzu ile de yorum yapayım.İthal hammadde kullanan ihracatçıların kurdan yakınması tamamıyla kandırmaca.Çünkü hemen hepsinin DİİB'i (Dahilde İşleme İzin Belgesi)var ve ihracatta kullanacakları hammeddeleri teminatlı muaf olarak ithal ediyor ve ihracattan sonra da taahhüt kapatma ile teminatlarını çözüyorlar.Hatta şunu da söyleyeyim bir çoğu ihraç edeceği üründe kullanacağı gümrük vergisinden muaf ithal ettikleri ürünün bir kısmını da iç piyasaya verdikleri mamül maddelerde kullanıyorlar. Bu da ekstra bir kazanç.Ağlamanın manası yok.

Kadir dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kadir dedi ki...

Esasında kurlarla oynamak yerine gümrükleri kaldırsalar.

Uğur UYGUR dedi ki...

Orpen DİİB ve teşvik ile ilgili söylediklerinde kesinlikle haklıdır. Eskiden çalıştığım fabrika, her zaman devletten alacaklı idi. Yurtdışında pek çok büyük firmaya üretim yapmasına rağmen neredeyse hiç doğru düzgün vergi vermezdi. Birde devletten aldığı uzun vadeli kredilerle işi çeviriyorlardı. İhracat yapan üreticiler doğru düzgün vergi ödemiyor ki neden işi döndüremesin?