Faydali Bilgiler: Fransa'ya At Eti Ithali

Universite bitirmis ama bilgisayari ve interneti sadece chat yapmak ve oyun oynamak icin kullanan issizlerimize tavsiyelerimize devam ediyoruz. Internet'te dolasirken Fransizlarin at eti yedigini ogrendim. Cok gezen mi bilir yoksa cok sorf yapan mi?

Fransizlar yilda 28,500,000 kilo at eti tuketiyormus. Benim gencligimde Ugur Dundar diye bir televizyoncu vardi, halk sagligiyla ilgili konulari ekranlara tasirdi. Bir keresinde de at etinden sucuk yapildigini haber yapmisti da sucuk ureticileri ayaga kalkmisti. Megerse adam at etinin reklamini yapmaya, bu yagsiz, proteini bol eti Turk halkina tanitmaya calisiyormus. O zamanlar onun sozunu dinleyip at ciftlikleri kurmus olsaydik bugun at eti ihrac ediyor olurdur. Fransizlar tukettikleri at etinin %80'ini ithal ediyorlarmis.

Issizler, "cari acik, cari acik" diye dert yananlar, alin size bir cozum yolu daha. Dunyada toplam 720 milyon kilo at eti uretiliyormus. Iste en buyuk ureticilerin listesi:

Italya 48,000 ton
Mexico 78,876 ton
Kazakistan 55,100
Kirgizstan 25,000
Cin 204,000
Brazilya 21,200
Arjantin 55,600
Mogolistan 38,000

Cinliler bunun da uretim liderligini kapmis ya, pes vallahi. At eti tuketen Avrupa ulkeleri arasinda Avusturya, Fransa, Italya, Almanya, Belcika, Izlanda, Hollanda, Norvec, Polonya, Isvec ve Isvicre var. Bu ulkelerde at eti bazen direkt biftek olarak tuketilirken cogu zaman da salam sosis gibi urunlerin icerisine karistirilarak tuketiliyormus. O yuzden salam ve sucuklarin at etinden yapilmasi olayina Turkiye kadar Avrupa'nin gelismis ulkelerinde de rastlaniyor.

Yurtdisinda salam yerken dikkatli olun!!! Ya da olmayin, at ciftligi kurun ve at etin ihrac edin.

3 Yorum Var.:

Keynesian006 dedi ki...

"At eti, Turk'un milli yiyecekleri arasindadir, tipki at sutunden mamul 'kimiz' gibi. Ne zamanki Turkler, Islam olup bu onemli besin kaynagindan mahrum birakildilar, toplumsal alanda oldugu gibi fiziksel olarak da geri kalmaya baslamislardir. Bu onemli gidanin ic pazarda da tuketilmesinin tesvik edilmesi lazimdir ki zeki ve caliskan Turk ulusu, karakterinde var olan gurbuzluk, saglamlik, ceviklik gibi seciyelere yeniden kavusabilsin."

Alin bakalim, ben de girisimci olacak arkadaslar icin pazar olusturmaya basladim bile. Maliyet hesabi felan istemeyin ama, birazcik risk aliverin gaari.

Dane dedi ki...

Betul Mardin de Ingiltere'ye esek eti ithal etmis.....

remote dedi ki...

Halkin cogunun musluman oldugu Turkiye'de at etinden yapilmis sucugu islami kurallara uygun sucukmus gibi satmak yanlistir.

Bahsedilen "girisimci" bunu insanlara at etini tanitmak icin degil, kisa yoldan koseyi donmek icin yapmistir.

Sapla samani ayirmak lazim.