Cevreci Teroristler: Nükleer Kirlilik ve Anti Nükleer Cephe

Turkiye'de nükleer santraller karsiti kisiler oldugunu, bunlarin ara ara nükleer santral yapilmasi planlanan yerlerde eylem yaptiklarini vs. duyarim ama cok da takmam. Turkiye'de herseye karsi birilerini bulmak mumkun, eylem yapiliyor olmasi ise maalesef kimsenin hakli ya da haksiz oldugu anlamina gelmiyor, o yuzden de nukleer eylemcilere simdiye kadar pek yakindan bakmadim.

Ama adamlar son gunlerde mesaj kutumu bana sormadan izin almadan gonderdikleri emailler ile bir internet teroristi gibi bombardiman edince gidip baktim. Soylemleri su:

" Nükleer teröristler, yakında öyle bir terör saldırısı düzenlemeyi planlıyorlar ki, yüz binlerce insan ölecek, hayatta kalanlar hastalıklarla boğuşacak, hastalıkları nesilden nesile aktarılacak, doğa ve hayat büyük bir yıkımla karşı karşıya kalacak. Bu saldırının yerini çoktan kararlaştırdılar, zamanı da belli. Küresel bağlantıları olan ve devletten de destek alarak hazırlanan nükleer teröristler, şu sıralar saldırılarının ayrıntılarını planlıyor, finans kaynaklarını gözden geçiriyorlar. Kapalı kapılar ardında hayatlarımıza yapacakları nükleer saldırıları planlayan bu nükleer teröristleri ve nükleer terör şebekelerini yakında açıklayacağız."
Birincisi, hangi grup olursa olsun kendini "Cephe" olarak adlandiriyorsa bu ulkede terorist olarak yaftalanmasinin onune gecemez. Insanlar bunlarin devrimci halk kurtulus bilmemne cephesinin bir parcasi oldugunu dusunur. O yuzden bu teroristler bastan kaybetmislerdir.

Ikincisi, milleti boyle "nükleer saldiri planliyorlar, yerleri simdiden belirli" diyerek tamamen uydurma bir ifade ile korkutmayi planliyorlar. Bir suru inanan cikacaktir bunlara, zaten Turkiye'de komplo teorilerinden ve teorisyenlerinden gecilmiyor. Arada basarisiz komplolarin yapilmasi da bu insanlarin hastalikli goruslerinin besini oluyor. Ancak komplocular (sirket kurup milyarder olmaya calisan bir suru kisi gibi) hemen hemen her zaman basarisiz olurlar.

Isin dogrusu sudur:insanlar beceriksizdir. Ortada bir nukleer saldiri plani yoktur. Dogalgazda Rusya ve Iran'a, petrolde ortadoguya gobeginden bagli, senede 50 milyar dolar parayi bu ulkelere yollamak zorunda olan Turkiye bu bagimliligini kiracak bir yol olan nukleer enerjiye yonelmeye calisiyor. Muhtemelen Ruslar ve Araplar tarafindan finanse edilen Anti Nukleer Cephe gibi asil komplocular da baskalari nukleer saldiri komplosu yapiyor diyerek halki galeyana getirmeye calisiyor. Ne demistik? Komplocular (anti nukleer cephe bu ornekte) cogu zaman basarisiz olur cunku beceriksizdirler.

Nükleer santraller Turkiye icin cok onemli bir alternatif. Tek alternatif de degil. Turkiye'nin ruzgar enerjisi ve gunes enerjisi teknolojisine sahip sirketleri de satin alip bu alanlara da yatirim yapmasi lazim. Temiz komurle calisan teknolojilere de sahip sirketleri satin almamiz ve Turkiye'ye cekebilmeliyiz. Hatta nukleer santral yapacak sirketlerden Turkiye'ye teknoloji transferi yapma sartini da getirmemiz lazim (ayni Cin'in yaptigi gibi). Uranyum fiyatlari bu aralar cok dustu, Turkiye'nin uranyum madenleri satin almasi da uzun vadeli fiyat stabilizasyonu acisindan onemli. Yoksa bu sefer de ortaya "uranyum bagimliligi" cikar. Cari aciktan sikayet eden dangalaklarin da bunun farkina varmalari lazim, cari acigin bundan daha direkt bir cozumu yoktur.

Terorist olmayan gercek cevrecilerin de nükleer enerji konusundaki hakli kaygilari da goz onune alinmalidir. Ne demistik, insanlar beceriksizdir. Olsa olsa bizim beceriksizligimizden bir kaza cikar, ya da tutarlar nükleer atiklari insanlarin yasadiklari yerlere, ya da su havzalarina vs. atip milleti zehirlerler. Turkiye'de olur boyle seyler. O yuzden tum prosesin uzmanlar tarafindan baslangicindan itibaren iyice planlanmasi lazim. Hatta nukleer atiklarin depolanmasi konusunda basarili bir projeye imza atabilirsek, diger ulkelerin nukleer atiklarini da depolama isine girebiliriz. Ruslar senelik 2-3 milyar dolarlik bu isin ihalesini almisti yanlis hatirlamiyorsam ama gecenlerde Gurcistan'in isgalinden sonra Kondaliza Rays bu Rus-Amerikan ortak girisimini iptal etti.

Turkiye'nin beklemeye daha fazla vakti kalmamistir. Ortada hakli kaygilar vardir. Yapilmasi gereken bu isin dogru yapilmasi icin hukumet ve sirketler uzerinde baskilarin surekli olarak tutulmasi ve atilan her adimin sorgulanmasidir. Nükleer kirlilik ve saldiri olacak diyen sarlatanlarina ise kulak asmayin.

13 Yorum Var.:

alpine dedi ki...

Nukleer enerjinin cari acigi kapatacagi yonunde bilimsel bir veriniz var mi? Turkiye kurulmasi planlanan santrallerin maliyet(uretim) hesaplamalari benim bildigim kadariyla yapilmadi ki kurulum maliyetlerinin yuksekligi nedeniyle geri donusu uzun olan bir yatirimdir.

Enerjide bagimsizlik kazandiracagi kesin ama cari acigi kapatacagini soylemek muneccimlik olur.

Keynesian006 dedi ki...

Alpine,
Sanirim Turkiye'den cok uzaklarda olmalisiniz. Ama yine de cari acik ile enerjide disa bagimlilik arasinda bir bag kuramamanizin nedenini anlamak mumkun degil.
Bu ulke, her yil petrol ve dogalgaz alabilmek icin 30 milyar usd'nin uzerinde bir parayi yurt disina gonderiyor. Bu paranin %40'indan fazlasi da Rusya'ya odeniyor. Ayrica yukselen enerji fiyatlari ve ulkede her gecen gun enerji ihtiyacinin daha da artmasiyla, bunun finansmani imkansiz hale gelecek. Buna biz cari acik diyoruz.
Cari acigin en temel nedeninin komsularimiz kadar petrol kuyularina sahip olmamamiz oldugunu gozden kacirmayin derim. "Yuksek faiz, dusuk kur" sacmaliklari, gozunuzu boyayarak en temel gercekleri gormenizi engellemesin derim.

Bir de nukleer santrallerin maliyet hesaplamalari felan derken, umarim dalga gecmiyorsunuz bizimle. Bu konu 70'li yillardan beri etud edilmis, cesitli ihalelere cikilmistir.
Dahasi, bu yatirimi devlet yapmiyor ki. Hangi yuzyilda yasiyoruz, efendim. Devlet, bu isin lisans ihalesini yapiyor. Karsiliginda belli bir fiyattan belli bir donemde enerji alma konusunda el sikisacaklar, felan filan.. Bir kac saniyelik google arastirmasi, ihtiyaciniz olan bilgiye onunuze serecektir.
misal:
http://www.nethaber.com/Haberler/2108/Turkiyenin-Nukleer-Santral-Seruveni

miguel_lienzo dedi ki...

Sanirim siz bu sitedekilerin bu konudan haberiniz yok. Ekonomix ile başlıyalım uranyum madeni satin almaktan bahsetmişsiniz satilik uranyum madeni aramadim çünkü bir nükleer santral yakit olarak uranyum kullanmaz, "zenginleştirilmiş uranyum" kullanir. Bu ikisi arasindaki fark da bildiğiniz toprak ile silikon chipler arasındaki farktan az değildir. Ha uranyumu biz kendimiz zenginlestiririz diyorsaniz Iran'in konumuna düsersiniz. En iyi ihtimalle 2015-2020 arasina yetisecek bir santale belirsiz bir maliyeti ve sinirsiz bir riski goze alip milyarlarca dolarinizi baglamak ne kadar akil kari sorarim. ayrica ozel sektorde isten sivismaya basladi. Alim garantisini ve minimum ücreti abarttilar bence en fazla yabanci fimanin taseron mutahitligini yaparlar.bahsedecek cok konu var. Mesela cevreciler nükleer karsiti eylemlerini Sinopta yaptilar saf basbakan dalga gecti. Biz Mersin Akkuyuya yapicaz diyerek. Cevreciler TC'nin kaynar Mersin suyunu "sogutma suyu" yapacak kadar
bilimden bi haber oldugunu sanmiyorlardi. O kadar acemice bir girisim ki bu nukleer cabasi. tavsiyem sartnameyi okumaniz apar topar yalan yanlis bir ceviri karsiniza cikacak. guvenlik atik gibi meseleleri zaten cozmus bir ulke bile yok. Ne yazikki nukleer argumanlar 70'li yillarda yazilmis nukleer masallarin tekrarlarindan oteye gidemiyor...

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=521514

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=104610&KTG_KOD=312

http://www.robinwood.de/german/akkuyu/ikibin1.htm

Keynesian006 dedi ki...

Sayin Miguel,
Linkler icin tesekkurler. Gercekten cok eglendim. Nuriye Akman'in roportaj yaptigi nukleer uzmani'nin tum derdi TAEK. Anladigim kadariyla kendi kafasindan hicbir arkadasinin Kurum'da olmamasindan yakiniyor. Tum roportaj boyunca soyledigi bu. Bu nedenle de "bu adamlar bunu yapamaz" diyor.

Diger linke (referans) gelince, makale okumaktan aliskanlik, once ilk bir kac cumle, sonra da en sonu okuyunca mesele kendiliginden aydinlaniyor zaten. Ozetle; Dogan ihaleye girmis. Nasil daha fazla aliriz, onun 'miz miz'ini yapiyor. Hic sanmiyorum ama olur da ihaleyi alirlarsa, siz o zaman Referans'ta, Radikal'de, Hurriy.... cikacak haberleri gorun derim.

Bu konuda bilmedigimiz, ancak bilinmesi gerektigini dusundugunuz baska seyler var ise eger, linklerini gonderiniz lutfen. Zaten bu yazinin konu basliklarindan biri 'komplo teorileri'. Keyifle okuyacagima soz veriyorum.

alpine dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
alpine dedi ki...

Bu iside ozel sektore attiniz demek ki. En ucuz fiyattan satacak olana verelim gitsin diyorsunuz. Ama unutmayin, nukleer enerjinin zararsiz uretilmesinin belli bir maliyeti vardir. Bu maliyetin altinda olacak her uretim risklidir. Bu is "Nukleer Enerji iste, alti ustu iki atom carpisiyor" diyerek genelleyip "maliyetide budur" seklinde aciklayabileceginiz kadar basit degil. O kadar farkli yontemler varki bu iste kullanilan, maliyetlerine gore beraberinde getirdikleri riskler cok farkli olabiliyor.

Forumunuzu okudugum kadariyla devletin elestirmediginiz kurumu, elestirmediginiz memurluk kalmadi(elestirilere katildigimi da eklemek istiyorum). Buyrun size Turkiye Atom Enerjileri Kurumu. Geleceginizi emanet etmeye hazirlandiginiz bu kuruma guvendiginizi mi iddia ediyorsunuz? Bu kurumun raporuna guvenerek ucuza gelen santral ile koyun koyuna yatabilecekmisiniz? Daha bir tane guvenilir universitenin raporunu gordunuz mu konu ile alakali?

Ekonomide bilgi sahibi oldugunuz tartisilmaz, ama lutfen, isin icine bilim dahil oldugu zaman durup bir dusunelim, bu konuda bilim adamlari ne diyor diye. En guvenli sekilde nasil bu enerjiyi kullanabilirizin cevabini verecek olan onlar. Sonrasinda bu cevaba dayanarak enerjinin maliyetlerini masaya yatirip cari aciga ne katkisi olurun cevabini verecek olan ise ekonomistler.

Yani sonuc olarak, petrole para akitiyoruz cari acik artiyor da, yine ithal edilmesi zorunlu stoklamadan tutun tecrube ve teknolojiye kadar para akitmayacak miyiz? Bu durumu degerlendirmek "tabi canim kesin dusurur" den biraz daha karmasik sanirsam, hele hele veri namina bir tek raporun olmadigi su ortamda.

Kullanilan suyun sicakliginin 1 derece oynamasi durumunda maliyete direkt etkisinin soz konusu oldugu bir durumda da, 1970 lerin etud calismalarinin kullanilmasi soz konusu dahi olamaz, birakin her ulkeyi, her bolge icin ayri ayri etud calismasi yapilmasi zorunludur.

Yinede cari acik konusunda dusurur yada dusurmez demiyorum, sadece bu konuda kesin konusmak icin elinizde yeterince veri olamdigini soyluyorum.

Dane dedi ki...

Turkiye'de nukleer enerji taraftarligi karsitligi aynen dunyada oldugu gibi takim tutma isine benzer.Tek farki; ihtiyaci olan catir catir kurarken bizde anti-nukleer cephe basiretsiz siyasetcinin sayesinde yillarca ulkeyi nukleer enerjiden mahrum etmistir.Siyanurle altin cikartma, nukleer enerji hatta termik santrallerin hepsi bu kapsamdadir.Bir istemezuk cephesi ve kullanilmayan kullanilamayan kaynaklar.Fosil yakit saticilarinin finanse ettiginden zirnik suphem olmayan anti-nukleer cephenin fosil yakitlarin verdigi zarari hep iskalamalari cok sikisinca ruzgar gunes diye eveleyip gevelemeleri bu baglarindan olsa gerektir.Uranyum zenginlestirme konusunda Iran'la karsilastirilmaksa tamamen sacmalik.Iran uranyum zenginlestirmeyi enerji acigini kapamak(!) icin istediginden bu hallere dustu degil mi miguel? Adamlarin derdi Israil'in nukleer silah avantajini sifirlamak siz tutmus turkiye ile karsilastiriyorsunuz. Hele su silikon chip-toprak mukayeseniz yok mu ilahi surahi diyorum.Siz butun madenlerin zenginlestirlerek mis atildigini saniyorsunuz?Cevher halinde satilan madenlerden haberiniz yok belli ,borla ilgili haberleri de mi okumuyorsunuz? Sattigimiz bor madenlerinin hepsi islenmis maden mi?
TAEK e guvenmeyenler 1962 yilinda beri nukleer reaktor islettigini,bunu da sinirli bir butce ve geri denilebilecek bir teknoloji ile hic bir sorun cikarmadan yaptigini biliyorlar mi acaba?Enerji uretimi hic bir sekilde tamamen guvenli degildir.Ruzgardan enerji uretmek bile yuzde yuz guvenli olmayabilir.Yaygin sekilde ruzgar degirmenlerinin eko sisteme nasil bir etki getirdigini tam olarak biliyor muyuz?Kaldi ki yakin zamanda bunlarin alternatif olabilmeleri mumkun degil ayrica ruzgar ve gunes enerjilerinin degerlendirilmeye calisilmasi nukleer enerji kullanimi ile engellenecek ya da onlenecek mi? Fosil yakitlarin sebep oldugu olumler,kazalar vs. nukleerle karsilastirildiginda acaba cok adaha mi azdir.Bana biraz ucak kazalarini hatirlatiyor guvenlik kaygilari.Hergun binlerce insan trafik kazalarinda olur ama kismenin ruhu duymaz.Ama dunyanin obur ucunda pirpirli bir ucak dusse haber olur.

tersaci dedi ki...

Cuneyt bey,
Guzel ozetlemissiniz. Tesekkurler.

alpine dedi ki...

Bir termik santral kazasi ile bir nukleer santral kazasini karsilastirdiginiz anda konu hakkinda en ufak bir fikriniz olmadigini zaten kanitlamis oldunuz. O ucak bir kez duserse, bu ulkede yel bile esmez sayin beyefendi.

Evet, TAEK'e zerre kadar guvenim yok. Isletiyor dediginiz arastirma reaktoru 1960 li yillarin basinda bir Amerikan firmasi tarafindan kuruluyor. Bunu TAEK'in bilgi ve birikimini kanitlamak adina masaya koymaniz, bir arastirma reaktoru ile bir nukleer santrali ayni kefeye koymaniz bakimindan konu hakkindaki bilgisizliginizi bir kez daha ortaya koyuyor. Buna ek olarak aynen Sarah Palin'in olmayan dis politika deneyiminin kapasite darligi ceken beyinler tarafindan kanitlanmaya calisilmasina donusmus, e bu adamlar 40 senedir nukleer arastirma santralinin yanindaki binada memur isi cay kahve iciyorlar ya, bu isi biliyorlar degil mi. TAEK'in Turkiye'ye zerre faydasi yoktur. Olsaydi Cernobil'i takip eden yillarda olen insanlarin yaridan fazlasi su an hala hayatta olurdu. Ayrica TAEK in gecmis bir tarihte bir coplukte bulunan nukleer atiga mudahalesini hatirlarim. Evlere senlikti. TAEK'e gosterdiginiz bu sevgi saygi ve guvenin sadece benim fikirlerime karsi gelebilmek adina yapildigi acik(ki degilse de Allah akil fikir versin diyorum), ama umurumda degil acikcasi.

Bu nukleer isi cok hassas bir konudur. Turkiye'de bu isi yurutebilecek ciddiyette tek kurum universitelerdir. Onlarin isin icinde olmadigi her proje benim nazarimda eksik yalan yanlistir ve faydasi tartisilir bir konumdadir. Bu konuda devre disi birakilmalarini elestirmenin neresi yanlis bana birisi bunu anlatirsa sevinirim.

Dane dedi ki...

"Bir termik santral kazasi ile bir nukleer santral kazasini karsilastirdiginiz anda konu hakkinda en ufak bir fikriniz olmadigini zaten kanitlamis oldunuz"
Sen benzetmeyi anlamiyorsan ben ne yapabilirim ki?

"Olsaydi Cernobil'i takip eden yillarda olen insanlarin yaridan fazlasi su an hala hayatta olurdu."
Bu cumleyi aciklar misin?Cernobil yuzunden bu ulkede kac kisi olmustur.Kac kisi kritik miktarin uzerinde radyosyon almistir? TAEK in bu konudaki rolu nedir?

"Bu nukleer isi cok hassas bir konudur. Turkiye'de bu isi yurutebilecek ciddiyette tek kurum universitelerdir. Onlarin isin icinde olmadigi her proje benim nazarimda eksik yalan yanlistir ve faydasi tartisilir bir konumdadir."
Herhalde nukleer reaktoru yapacak ve isletecek olan bizim sanayi sitesindeki Kaptanlar torna tesviye atelyesi olamyacak.Bu isi yapacak olanlar fizikciler,muhendisler blah blah yani okumus cocuklar olacak.Senin universite dedigin sey akademisyenler olmali bence.Bunun tersini soyleyen mi cikti.TAEK teki caycilar mi bu projeleri tastik edip denetleyecekler.Ha pardon jeton dustu TAEK devletin kurumudur ama universitelerimiz ozerktir ve dahi guvenilirdir degil mi.Kendileri secilemeyecek olunca karialrini rektor yapmaya calisan rektorler sayesinde bilimsel arastirma seviyesi ve ahlaki fazilet degerleri tavan yapmistir degi mi?

Sozun ozu:Bu isin ciddi ve son derece yuksek teknoloji gerektiren ayrica olasi sonuclari acisindan da cok tehlikeli bir sey oldugu aciktir.Bu kadar energi icin bu riske deger mi deseniz (fayda maliyet meselesi)belki sesim cikmaz:ben degecegini dusunuyorum.Bunda riskin gerceklesme ihtimalini size gore cok daha kucuk gormem ve faydayi da sizden cok daha fazla algilamamdir.Ama biz bu isi yapamayiz, bizim kurumlarimiz bir seyden anlamaz derseniz gidip asagilik kompleksinizi baska yerde kusun derim.

alpine dedi ki...

Kim peki bu santrali yapacak olanlar? Babanizin oglumu da bukadar guveniyorsunuz? Gelip bizim hayrimiza mi kuruyorlar bu santrali? Hayir, bilmiyorsunuz sanirim, dogal olarak kar etmek icin bizden binlerce mil otede yasayan insanlar gelip kuracak. Bu satralin ihtiva ettigi riskler cok mu umurlarinda olacak saniyorsunuz siz sartlarinizi sunmadiktan sonra? Cok hayalperest oldugunuzu belirtmek isterim. Fakat benim sizin hayalleriniz dogrultusunda risk almaya gonullu olacak kadar aptal olmadigimida anlamissinizdir.

Nukleer enerji bir gerekliliktir veya degildir, maliyeti getirisinden fazladir veya azdir, ihaleye giren tasarilar guvenlik konusunda yuksek risk teskil eder yada etmez bunlarin tahlili ne benim nede (uslubunuzdan cok belli bir sekilde) sizin isiniz. Siyasetcilerin isi ise hic degil. Bu ulkenin tas gibi universiteleri var, civan gibi akademisyenleri var pozitif dusuncenin emektari. Onlarin isidir ve onlar bu proseste TAEK gibi ne idugu belirsiz bir yan gelip yatma kurumu kullanilarak bypass edilmistir. Konu ile alakali ciddi hicbir bilimsel arastirma yapilmamistir.

Bir asagilik kompleksim vardir evet, ama bende bu kompleksi yaratanlar bilimin emekcisi akademisyenler degil, guvenmekte buyuk sorunlar yasadigim siyasetci ve burokratlardir. Ve bu kuyuya onlarin ipi ile inmekten son derece rahatsizim. Ama ne yaparsiniz. Bu ulkede herkes herseyden anliyor ne yazik ki.

Cernobil'i de ben anlatmayayim size. Cok fazla bilgi istiyorsaniz TEGV e 20 ytl lik bagis karsiligi size bir arastirma gonderebilirim. Malumunuz, buraya ne yazi nede yorum yazanlar bu degerli zamanlari karsiliginda ucret aliyorlar.

Ayricada rektorluk gibi siyasi bir cekisme yuzunden bu kurumlarin faziletini sorgulamak haddiniz degil. Bilim insanlik icindir ve Turk bilim adamlari her alanda bunun geregini yapmaktadirlar, siz aksini dusunsenizde.

Benzetme konusunda da, siz benzetme yapmayi beceremiyorsaniz ben ne yapabilirim ki?

Dane dedi ki...

"Babanizin oglumu da bukadar guveniyorsunuz? Gelip bizim hayrimiza mi kuruyorlar bu santrali? Hayir, bilmiyorsunuz sanirim, dogal olarak kar etmek icin bizden binlerce mil otede yasayan insanlar gelip kuracak."Evet tipki bindigim ucaklari,arabalari yapanlar gibi.Ayrica anlamiyorum kar etmekde ne sakinca var.Gorus belli kar ediyorlarsa bizi somuruyorlardir.Ya da kar etmek icin kanimizi bile icerler.Hocam birak bu bayat gorusleri. Elbette her ticari faaliyetin ama hepsinin amaci KARDIR.Biri gelse; ben kar amaci gutmuyorum benim amacim yuce *** milletine hizmet etmek,bunun icin bu fabrikayi,bu magazayi aciyorum dese ben ona ancak tersimle gulerim.
Sandiginiz gibi nukleer enerjiye sahip olma karari ne universitelere aittir ne akademisyenlere ne de her hangi bir burokratik erke.Bunun kararini YURUTME yani hukumet verir.Bu yetkiyi de TBMM den yani HAKLTAN alir.Akademisyenler goruslerini sunar,siyasi karar verildikten sonra kararin en uygun sekilde gerceklesmesi icin calisirlar.Anlamadiginiz sey bu. Karari millet adina yurutme erki olan siyasi irade verir.Siyasi irade yargi ve meclisin nihai asamada da halkin denetimindedir.
Tas gibi universitelerimize gelince; bence kaya ve odun karisimi desek daha dogru olur.O cok ovundugun universitlerin kaci dunyada kabul goruyor kaci biliniyor acaba?Anli sanli Hacettepe Universitesini Ingiltere'de bir bilene rastladim o da Iran'li bir kurt doktor kizdi.Bilmem anlatabildim mi?
Bosuna tartismak istemiyorum boyle uzayip gidecek gereksiz yere
Baska bir sey yazmayacagim; ben gobegini kasiyan adam olarak nukleer enerjiye sahip bir ulkede yasamak istiyorum.

alpine dedi ki...

Zaten bir tartismadan soz etmek imkansiz sizin ile. Zira carpitmak ve o yana bu yana cekmekte uzerinize yok.

Birincisi ben "dogal" olarak niteledigim kar etme girisimi hakkinda negatif hicbir soz sarf etmemisken sizin bu sekilde anlamanizi tek bir seye baglayabilirim. Sabit gorsluluk. Sabit bir gorus ile tartisacak kadar da zamanini yoldan toplayan birisi degilim, isim var gucum var.

Ikincisi nukleer enerji konusunda tabiki hukumet verecektir karari. Ben bu konuda da akademisyenlerin bu karari vermesi gerektigini iddia etmedim. Ama bu karari verirken tabiki akademisyenlerin raporu dogrultusunda dusunerek vermeleri gerektigini belirttim. Akademisyen olan herkes bilir ki bilim size sadece secenekler sunmakla yukumludur, seceneklerinizi belirlemekle degil.

Siz sadece gobeginizi kasidiginiz icin birakin bu isi bilenlere. Zira anlamazsiniz...