Emeklilik ya da 21. Yüzyılın Havuz Problemi

Bu emeklilik konusunda ne kadar takıntılı olduğumu bilen bilir. Bugün Yılmaz Özdil tarzı bir yazı hazırlayayım bu konuda dedim ama onunki gibi kısa ve öz (tesadüfe bak adamın soyadı Özdil ya!)olmadı:



1949: Büyükbabam devlete 15 yıl hizmet sonrası vefat eder, Babaannem 2003 yılında vefat edene kadar devletten dul maaşı alır.

1972: Dedem (annemin babası) emekli olur, aldığı emekli ikramiyesiyle sahip olduğu bir arsanın üzerine müstakil ev yaptırır.

1993: Babam emekli olur, 30 yıllık hizmet sonrası eline geçen ikramiye ile 50 metrekarelik bir yazlık satın alır.

1997: Annem emekli olur, aldığı emekli ikramiyesi gayrimenkul sahibi olacak miktarda değildir. Parayı bankaya koyar.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

2012: T’Pol 24 yılda emekliliğe hak kazanacak ama emekli olamayacaktır. Zira kendisine bağlanacak 1276,43 YTL’nin her yıl sadece enflasyon oranında zamlanacağının ve ülkenin büyümesinden pay alamayağı için emekli maaşının kuşa döneceğinin bilincindedir. Ayrıca zırt pırt iş değiştirdiği için emekli ikramiyesi de sözkonusu değildir.

Bilmem anlatabildim mi? SGK konusunda deniz bitmiş, sistem batmıştır. 2010’lu yıllardan sonra devletin o zamanki emeklilerine maaş ödeyip, ödeyemeyeceği bile meçhuldür. Buna mukabil tıp ilerlemekte ve yaşam beklentimiz artmaktadır.

Okullarda bir musluktan dolup öbüründen boşalan havuz gibi farazi bir konuda problem sormaktansa, havuz problemlerini, emeklilik problemine çevirip sorsalar, hiç olmazsa 3-5 çocuk konuya uyanır da belki hayatlarını kurtarırlar.

Yeni havuz problemi şöyle birşey olmalı bence:

Babanız 60 yaşında yani 2020 yılında emekli olduğunda SGK’nın bağlayacağı maaş 1200 YTL’dir. babanız rahat yaşamak için ayda 2500 YTL’ye ihtiyacı olacağını düşünmektedir ve yaşam beklentisi 90’dır. Ailenizin şu an mevcut tasarrufu 25,000 YTL, mevcut geliri ise ayda (haydi kolaylık olsun) 4000 YTL net sabit ücrettir. Babanızın 60 yaşında emekli olabilmesi için ne kadar birikime ihtiyacı vardır? (Enflasyon sabit %10, banka faiz getirisi sabit %14 (net) olarak alınabilir).

4 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Kubilay dedi ki...

Yıl 1972. Dedemin dükkanına gelen iki memur onu bağkur'a kaydediyor. işin altından bir ali cengiz oyunu çıkmasından korkan dedem kağıtları imzalamıyor, ama yine de kaydı yapılıyor. memur dedeme kaç yıldır fırıncılık yaptığını soruyor, dedem de 30 yıldır filan diyor. çalıştığı süreler dikkate alınarak o güne kadar bir gün bile prim ödememiş olan dedeme emekli maaşı bağlanıyor ama bir de prim borcu çıkarılıyor. prim borcu maaşından kesiliyor. dedem rahmetli garip adamdı. Çok garip de bir devlette yaşıyordu.

mr. brooks dedi ki...

yil ikibin kusur.. adamin biri olmus ninesinin kiliginda senelerce bankaya gidip emekli maasi cekmekten dolayi iceri aliniyor.
(hah tam yilmaz ozdil tarzi oldu simdi.)

Hüseyin MEÇO dedi ki...

ülkemizde emekli olmak zorlaşıyor.tazminat almamız ise imkansızlaştırılıyor.elbette tasarruflu olacağız.şöyle düşünüyorum kazanç mı yıkım mı bilmiyorum ama önüne geçemedikleri bir zenginleşme yolu daha var.bize mi özgü onuda bilmiyorum.bilindiği gibi ülkemizde her yedi yılda ekonomik kriz oluyor.2001 de şahsen çok yararlandım.sabırla döviz topluyorsun kaçınılmaz devalüasyon size epey nakit sağlayacaktır.fiyatı düşen mülkler iyi yatırım aracıdır.birde tahminleriniz kuvvetli şansınızda varsa.en mutlu insansınız.25 sene çalışma hayatınızda 3 kriz.ilginç değil mi.saygılarımla