Ekonomi Yönetimi - Takım Oyunu

Abd ekonomisinde tsunami yaşanırken bizim ekonomi ile alakalı bakanlarımızın birbiri ardına yaptıkları, güven tazeleyici pembe tablolar çizen açıklamalar bana hiç de inandırıcı gelmiyor. Sebebi ise ilgili bakanlarımızın aralarındaki senkron eksikliği. Teknik direktörü olmayan bir takımda nasıl herkes gol atmaya çalışıyorsa, bizim bakanlar da tek başlarına yaptıkları icraatlarla hatta birbirlerinin görev alanlarına müdahalelerle kahraman olmaya çalışıyorlar. Bunun en son örneğini Rusya ile yaşanan gümrük krizinde gördük.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Standart Sapma

Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’den (Eximbank) sorumlu bakan Kürşat TÜZMEN çoooook uzaklardan taa Çin’den gol atmaya çalıştı.

Rusya’nın Türk ihraç mallarına getirdiği yaptırımlara karşılık sayın bakan bizim de Rusya’dan ithal ettiğimiz mallarda kırmızı hat uygulamasına geçmemiz gerektiğini beyan etti. Bilmeyenler için hatırlatalım kırmızı-sarı-mavi ve yeşil hatlar eşyaların gümrükte belli kriterlere göre muayenesini belirleyen uygulamalar ve bunlardan en ağırı da en nadir olarak uygulanan kırmızı hat. Tüzmen’in bu teklifi makul gibi görünse de kendi görev alanı ile uzaktan yakından alakası olmayan bir gümrük uygulaması ve ayrıca gümrüklerden sorumlu bakan da Başbakan Yardımcısı Sn. Hayati YAZICI. Teklifin uygulanabilirliği de ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte Tüzmen gümrüklerden sorumlu bakanlık görevinin bir önceki kabinede kaldığını unutmuş olacak ki, eski alışkanlıklarla kendi görev alanı dışındaki bir konuya müdahil olarak büyük bir gafa ve hükümet içinde mini bir krize imza attı.

Neticede gereken tepki Bakanlar Kurulundan geldi ve yanlıştan dönülerek böyle bir yaptırımın uygulanamayacağı açıklandı. Geçtiğimiz günlerde de iki ülkenin gümrük bakanları orta yolu bularak, iki kesimin de sıkıntılarını giderecek anlaşmayı imzaladılar.

Ülke ekonomisinin yönetiminde başarılı olabilmek için, birbirini tamamlayan birçok kuruluşun dolayısı ile birçok yöneticinin birbiri ile uyumlu tam bir takım oyunu sergilemesi ön koşul teşkil ederken bu küçük örnek bile, bize ekonomi yönetimindeki plansızlığın-uyumsuzluğun hangi boyutta olduğunu göstermeye kafi.

Abd ekonomisinde yaşananların bize etkileri için alınacak önlemlerin acil gündeme gelmesi gerekirken, ekonomi kurmayları arasındaki bu iletişimsizlik, bizi küme düşmeye aday göstermeye yeter de artar bile.


0 Yorum Var.: