Kim Dogruyu Soyluyor?

Yarismaci arkadaslara bir pop quiz yapalim dedik. Bakalim hangisi once davranip dogru cevabi verecek?

1. Deniz Gokce "Mesela bu 2008 Haziran ayının sanayi üretimi, bir evvelki yıla göre ham veride yüzde 0.8 yavaşlamış. Ama çalışılan gün sayısına ve mevsime göre düzeltme yapılırsa da sonuç yüzde 4.9 artış çıkmakta." demis.

Diger tarafta Ugur Gurses de "Önceki gün TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı sanayi üretim verileri ile ikinci çeyrekteki sanayi üretimi büyüme hızı yüzde 3.1 oldu. İkinci çeyrekte işgünü sayısı, 2008 yılında iki işgünü fazla görünüyor. Yani buradan gelen bir yavaşlama etkisi olduğu kesin. Ancak, Haziran ayı verileri karşılaştırma bakımından eşit işgünü sayısına sahip. Bu aydaki sanayi üretim gelişimi ise pek olumlu görünmüyor. Toplam sanayi üretimi yüzde 0.8 artarken, imalat sanayi üretimi yüzde 0.4 gerilemiş. Ekonomik büyüme eğiliminin aşağı yönlü seyrinin ulaştığı nokta bu." Kim dogruyu soyluyor?

2. Herifin biri asagidaki videoda enflasyon yanlis hesaplaniyor diye ithamda bulunmus, buna ne cevap verirsiniz?

http://www.chrismartenson.com/fuzzy_numbers

3 Yorum Var.:

Junior dedi ki...

Biran kendimi asagilanmis hissetmistim ilk soruyu gorunce ama ikinci soruyu gorunce cevap verme istahim artti :)

Sevdigim sorudan baslayayim. Adam bariz bi hata yapiyor. GDP deflator ile tuketici enflasyonu karsilastirilamaz bir kere. En basit ornek, bu sitede mi verilmisti hatirlamiyorum, savunma harcamalari: Fuze, Tank vs fiyatlari 2 katina ciksa bile bu enflasyona dahil edilmez. Adi ustunde tuketici fiyatlari endeksi.

Yine ayni sekilde ornegin saglik harcamalari enflasyon hesaplanirken orani dusuk aliniyor ama GDP'de orani cok daha yuksek gibi birsey demisler. Saglik harcamalarinin bir kismi tuketiciler tarafindan yapilir, ulkeden ulkeye degismekle birlikte, buyuk bir kismi da devlet tarafindan yapilir. GDP ve tuketici enflasyonu endeksinde farkli agirlik normal.

GDP hesaplamasina laf soylemis. Yok ev sahipleri kira vermis gibi gosteriliyor, yok havadan katma deger yaratiliyor gibisinden. GDP hesaplamasi iki cesit yapildigi icin, uretim ve harcamalar tarafindan olmak uzere, iki hesabi tutturmak icin bu varsayimlar yapilmak zorunda. Ornegin toplam harcamalar yonunden GDP 100 cikiyorsa uretim yonunden 90 cikiyorsa arada ki fark katma degerdir. Mehmet Simsek geldiginden beri verimlilik verimlilik diyor, bkz: total factor productivity. Ayri bi yazi konusu valla.

Sunumda bunun gibi bisuru hata var, genel taktik teoride son derece dogru olan bu varsayimlari ekonomi bilmeyen insanlara "sizi kandiriyorlar" demek icin manipule etmek.

Ilk soruya cevabim ise (basit bir nokia telefon takvimine dayanarak): iki yilda da esit isgunu var ve iki yilda da herhangi bir resmi tatil olmadi ekstradan.

Junior dedi ki...

Nokia telefona bir daha baktim :) isgunu tanimini hafta ici yani 5 gun yapinca fark yok 2007 ve 2008 haziran aylari arasinda. Ama bircok isyerinde cumartesi de mesai oldugunu dusunursek, 2007 yili haziran ayi 1 isgunu fazla.

rdynk dedi ki...

Sevgili junior ikinci soruyu guzelce cevaplamış. Ben de 1. soruya yogunlasayım dedim ama konu "ekonomik yavaşlama?"yı da icerdiginden kendiliginden yeni bir yazı cıktı. cevap orda.
[http://ekonomiturk.blogspot.com/2008/08/ekonomi-yavalyor-mu.html]