BOYNR Boyner Hisse Yorum Teknik Analiz

31 Temmuz'da Boyner aldigimi yazmistim. IMKB-100 o gunden bu yana yaklasik 1,000 puan dusmus, Boynerlerim sagolsun ben %1o artidayim. Relatif olarak bakarsak, karimiz daha da fazla. Baris'in yayinladigi bi video, borsada kisa vadeli tavsiye yapmayi, sira bekleyen insanlara hangi siraya gecmeleri gerektigini soylemeye benzetiyordu. Cok guzel, cok dogru ama burasi Turkiye, verimsizlik diz boyu. 3 adim ilerde bos kasa vardir, 20 kisi ayni kasada sira bekler.

Yine de kisa vadede her zaman bu kadar isabetli olmak imkansiz tabi. Su bahsi gecen emeklilik planlari, cocugu icin yatirim vs gibi dusunceleri olanlar icin bir tane de uzun vadeli tavsiye yapayim.

Ekonomix uzun vadeli portfoyler icin %80 faize agirlik verilmesini tavsiye etmisti. Haklilik payi var, ABD'de senelik ortalama %25 getiri elde eden fonlar efsane olurken %20 faiz cazip duruyor. Ama yine de bana gore cok yuksek bir agirlik portfoyun %80'ini faize yatirmak.

Bugun YTL borclanarak uzun donemli yatirim yapan sirketler var. Yani bu adamlar yanlis hesap yapmiyorsa, faizden daha yuksek getiri elde edecekler. Biz de bu getiriye ortak olabiliriz. Cok yakin bir ornek: Migros'un BC Partners fonu tarafindan satin alinmasi. Adamlar geldi, tum krediyi YTL olarak buradaki bankalardan aldi. Ustelik, bu tarz satinalmalarda kredi kullanilmasi genelde vergi avantaji icindir ama bizim mevzuatimiz buna izin vermedigi halde %100 borclanarak islemi gerceklestirdiler. Ben sahsen bu buyuklukteki bir fonun yanlis hesap yapacagina inanmiyorum. Zaten dusundugumuzde, nominal faizi olusturan sey enflasyon arti reel getiri. Migros gida perakendecisi olarak enflasyonu bilancosuna yansitir, hatta gida enflasyonunun uzun vadede TUFE'den yuksek olma ihtimali yuksek. Bir de reel buyume+yeni yonetimin getirecegi verimlilik de hesaba katildiginda uzun donemde faizden daha yuksek getiri elde etme ihtimali cok yuksek.

Yalniz Migros almak isteyenleri bekleyen bir sorun var; Migros'da cagri yapilacak olmasi. Turkiye'de yine mevzuat geregi zorunlu cagri yok, kimse elinizden hisseleri alamaz ama cagri sonunda halka aciklik orani duserse hisse manipule edilebilir. Herseye ragmen alip bi kosede saklamak mantikli geliyor bana. 5-10 yil sonra BC hisselerini Walmart veya Carrefour'a satip cikarken, biz de satariz.

Bim'de de ayni potansiyel fazlasiyla var, hatta 20 yil sonra borsanin en degerli sirketi olmaya aday bana gore. Onun hikayesi cok daha farkli tabi. Uzatmamak icin farkli yaziya saklayalim.

1 Yorum Var.:

Investor dedi ki...

Evet bir zamanlar bize taş atmak için Ekonomitürk'ün en gıcık ve sinir bozucu yazarı Barış bey'in yollamış oldugu bir videoydu.Birden yine o günleri hatırlattınız.