Petrol $250 Olacak

Turkishtime'dan Inan Dogan bu ay petrol fiyatlari uzerine bir haber yazisi, bir de kose yazisi yazmis. Yazi kendinizi hazirlayin diye basliyor. Gidin okuyun, kose yazisinin tamamini internete koymuslar. Ben de bu konuda bir iki satir karalayacagim.

Bundan iki yil once gunes enerjisiden uretilen elektrigin fiyatinin piyasada rekabet edebilmesi icin petrol fiyatlarinin $130 civarina cikmasi gerektigini soyleyen bir yazi okumustum. Statik analiz yapinca boyle dandik sonuclara sahip yazilar yazmak kacinilmaz oluyor.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler    Bilgisayar Nedir    Teknoloji Nedir

Tahmin edebileceginiz gibi simdi de gunes enerjisinin rekabetci olabilmesi icin petrol fiyatlarinin $250'a cikmasi gerektigini soyluyorlar. Gunes enerjisinden elektrik ureten sistemlerde kullanilan yuksek kalite silikonun maliyeti $25'dan $400'a cikmis. Hic sasirmadim dogrusu. Petrol fiyatlarinin yukselmesine neden olan faktorler diger hammaddelerin fiyatlarini da asagi yukari benzer oranlarda etkiliyor.

O yuzden petrole olan talebi azaltacak alternatiflerin ekonomik olarak rekabetci seviyelere gelmesi cok da muhtemel gorunmuyor. Arz tarafli bir cozum bulunacagini zannetmiyorum.

Petrol fiyatlarindaki yukselisi durdurabilecek en mantikli sey talebin azalmasi olarak gorunuyor. Televizyon programlari, gazete ve dergiler bu konuyla ilgili bir suru haberle dolu. Insanlar aliskanliklarini nasil degistirdiklerinden, petrol fiyatlarinin kendilerini ne kadar olumsuz etkilediginden vs. sikayet ediyorlar.

Gercekten de oyle mi diye rakamlara bir baktim, sasirdim. Amerika'da petrol fiyatlari son bir sene icerisinde neredeyse 2 katina cikarken benzine olan talebe ne olmus dersiniz? Gecen seneye kiyasla benzine olan talep sadece ve sadece %0.3 azalmis. Demek ki insanlar sikayet ediyorlar falan filan ama sonra pasa pasa arabalarina binmeye devam ediyorlarmis. Bu kafayla giderseniz petrol $150 da olur, $200 de, $250 de.

Hemen bugun olur demiyorum ama onumuzdeki 5 yil icerisinde gercekten de petrol $250'i gorur diye dusunuyorum. O gunler geldigi zaman da biz "yahu petrol $100 iken ne kadar ucuzmus, o gunleri bir daha gorebilecek miyiz?" diye soylenecegiz. Nerden mi biliyorum? Bundan 3-4 sene once petrol fiyatlari $50 iken insanlar ne kadar pahali diye sikayet ediyorlardi. Simdi $50'a petrol bulsalar zil takip oynayacaklar.

Kendinizi hazirlayin.

2 Yorum Var.:

Kansoy dedi ki...

Aslında şurada daha güzel var gibi.

Güven Sak...

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Güven Sak'in yazisi 24 Mayis tarihli.

Internette "The Cassandra of Oil Prices" baslikli, 21 Mayis'ta cikan, aratinca cok rahatlikla bulabileceginiz makâleden tercüme edilmis gibi duruyor.

Güven Sak'in da pek coklari gibi anlayamadigi Murti'nin söylediginin "petrol fiyatlari 200 dolar olabilir" olmadigi. Murti tam olarak "petrol fiyatlari önümüzdeki 2 yil icinde 200 dolara cikabilir" dedi.

Inan Doan'in da söyledigi "Bugün büyük jiplerden alanların arabaları ellerinde patlayacak" laflarinin bir anlami yok. amerika'da SUV satislari 2006 basindan beri catir catir düsüste. Toplam araba satislari bu yil son 10 yilin en düsük rakamlarini vuracak vs.vs.

Dünyada kac ülkede Türkiye'deki kadar köse yazari var merak ediyorum. Murti 6 Mayis'ta bu 200 dolar olayini dedikten tam 18 gün ve Murti hakkinda kiyamet gibi yazi ciktiktan sonra "Murti petrol dünyasinin yeni kahini" diye yazi yazmanin ne mânâsi var?