Borsa Yatırımcıları Derneği'nin Başkanı Ali Bahçuvan

Bir kitap okudum hayatım değişti derler ya aynen öyle. Bir haber okudum ufkum açıldı. Öyle ki aylar süren yazı orucumu bozmak zorunda kaldım. Haberin bir kısmını buraya alıyorum:

"Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan da, Merkez Bankası’nın faiz artırımının yanlış ve gereksiz olduğuna inandıklarını ifade ederek, “Eğer kimse bu işin üstüne gitmeyecekse biz artık Merkez Bankası’nın bu kararlarını yargıya götürmeyi düşünüyoruz. Türkiye ekonomisini ilgilendiren konularda, Merkez Bankasının kamuoyunun tepkisine rağmen hiçbir şeyi göze almadan bunu yapması artık bize bu kararların yargıya götürülmesi gerektiğini düşündürüyor. Bundan sonraki her hangi bir artımında mahkemeye başvurucağız. Diğer sivil toplum kuruluşlarını bu yönde çalışma yapmak üzere davet ediyoruz. Bu ülke sahipsiz değil, ekonomik kararlar sadece bir ağızdan çıkmayacak. Hassasiyeti kimse göz ardı edemez” dedi."

Bu arkadaş hakikaten Borsa Yatırımcıları Derneği'nin başkanı mı yoksa borsanın arka bahçesinde bahçıvan mı anlayamadım ama tek kelime ile mükemmel bir fikir. Daha yaratıcı ne beklenebilir ki?

Açıkçası borsa yatırımcılarının başkanı bu bahçıvansa borsa yatırımcıların hali içler acısı demek. Gerçi bizim borsa Mecnur Çolak gibi futbolcu eskilerine ya da Orhan Gencabay gibi arabesk krallarına emanet zaten daha fazlası beklenmemeli ama yine de durup düşünmeden edemiyor insan. Hele bir de mahkeme başvuruyu kabul eder Durmuş Yılmaz amcaya hapis cezası falan çıkarsa The Economist ve Financial Times'a kapak olmak yetmez ekonomi Nobeline bile aday oluruz millet olarak.

Bizce eksik kalmış. Örneğin İMKB'nin açılış ve kapanış fiyatları da mahkemeye götürülebilir. Borsa yatırımcıları neden bunu düşünmüyorlar acaba. Kimse zarar etmez bu durumda.

Ya da mesela Fisher, Walras, Friedman, Keynes, Lucas gibi belli başlı ekonomistler mahkemeye verilebilir aleyhlerinde tutuklama kararı çıkartılabilir. Biz bundan bir kaç yıl önce benzeri bir öneri ile gelmiş , bir kanun hükmünde kararname ile (Doğan görünümlü Şahin gibi birşey) suyun kaynama derecesinin 100 dereceden 80'e indirilmesinin yurt çapında büyük enerji tasarrufu sağlayacağını ve cari açık belasından bizi kurtaracağını söylemiştik. Ama Bahçuvan beyin önerisi daha pratik ve son derece mantıklı.

Hala gülmeden edemiyorum, yahu bu adam Borsa Yatırımcıları Derneği'nin başkanı imiş.

Kıçımın borsası....

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

4 Yorum Var.:

ulas dedi ki...

Beyefendinin asıl gelmek istediği nokta devleti mahkeme yoluyla etkisiz kılmaktır. Yani mahkeme eli ile piyasaya müdahalenin önüne geçmek istiyor. Şundan eminim ki bu beyefendinin asıl istediği şey Merkez Bankası'ndaki devlet hisselerinin özel kesime tamamen satışıdır. E bu olmazsa ne olsun,Merkez Bankası'na piyasaya müdahele edecek imkanı verilmesin, nasıl? Başkanın gözü mahkemeyle korkutularak...

miglate dedi ki...

Bu aralar başı sıkışan çareyi yargıçlarda arıyor. Hayır çıkacak sonuç ne olacak? Merkez Bankası'nın kapatılması mı? Ya da faiz oranları anayasanın değişmez değişmesi teklif dahi edilemez maddelerinden birinde mi yer alıyor? Bundan sonra Durmuş Yılmaz'ın 5 yıl süreyle ekonomi ve ekonomiyle ilgili aktivitelerden uzaklaştırma cezası mı?

Anlaşılan birileri bir şeylerden cesaret alıp Türkiye'yi yargıçlar devleti haline getirmek istiyor!

Unknown dedi ki...

hukuk sisteminde, verdiği kararlardan dolayı eleştirilemeyen/yargılanamayan tek kurum hakimlerdir.

o halde en iyisi tcmb'nin politika faizlerini belirleme görevini Sayıştay'a bırakalım ki, bu anlamsız tartışmalar son ersin.

ekşi iktisat dedi ki...

ali bey'le benzer sekilde dusunen otoriteler de yok degil. misal, zimbabve merkez bankasi:

http://gregmankiw.blogspot.com/2008/05/with-friends-like-this.html