Durmus Yilmaz'i Boyle Madara Ederler

Yok, benim kimseyi madara ettigim yok. Zafer Caglayan Durmus Yilmaz'i iki gun once madara etmis, o konuda bir iki laf edecegim. Referans'dan aktariyorum:

Caglayan, Sanayi Bakanlığı görevine geldiği sırada, Merkez Bankası ile ilgili sözlerinin gazetelerdeki bazı kalemşörler tarafından yanlış anlaşıldığını, oysa kendisinin birçok platformda Merkez Bankasının bağımsızlığını savunduğunu kaydetti. Son açıklanan enflasyon rakamlarının dikkatle izlenmesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, "Merkez Bankası fiyat istikrarını korumaktan sorumlu olan kuruluştur. Buyurun bağımsızlık sizin. Ama Merkez Bankasının, enflasyonla mücadelede gelmiş olduğumuz noktada, enflasyon konusundaki eleştirilerin Hükümete gelmesini de ciddi anlamda haksızlık olarak kabul ediyorum" dedi.

Bakalim 6 Ekim 2007 tarihinde Caglayan Merkez Bankasinin bagimsizligini nasil savunmus:

Merkez Bankası bağımsız bir kuruluş. Elbette ki Merkez Bankası'nın bağımsızlığına saygı duyarız. Tabi Merkez Bankası ile ilgili görüşlerimizi söyleyince bunlar çeşitli şekilde speküle edilebiliyor. Siyaset bir kurum üzerine baskı yapıyor diye ifadeler sarf ediyorlar. Şunu çok net söyleyeyim, Merkez Bankası'nın görevi sadece Türkiye'de fiyat istikrarı sağlamak değildir. Merkez Bankası'nın en önemli görevi, Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlanmasına katkı verecek her türlü çalışmayı yapmaktır, kendine verilmiş olan görev çerçevesinde. Türkiye'de yatırım, üretim, istihdam konusundaki dengelerin korunmasına destek vermektir. Bu konuda tabii ki Merkez Bankası'na faiz düşün veya düşmeyin şeklinde bir görüş ifade etmem, onu Sanayi Odası başkanlığımda çok daha net bir şekilde ifade ediyordum. Zannediyorum ki gelişen şartları dikkate alarak bağımsız bir çerçevede gerekeni yapacaklar. Ancak şimdi bağımsız kalmak sadece fiyat istikrarını korumak, onun dışında hiçbir şeye karışmak değildir.

Bu laflarin uzerine Caglayan'a "ulan sen dediginin fakinda misin, soyledigin sozler Merkez Bankasinin gorev tanimi disindadir, gorev tanimini degistirmeyi istiyorsan kanunlari degistir, kanun yapici sensin ben degilim" diyecegine kuzu kuzu itaat etti. Simdi de Merkez Bankasina yapilan elestiriler mustahaktir. Sunu da acikca belirtelim, enflasyonun asil yuksek cikmasinin sorumlusu hukumettir. Piyasalari serbestlestirecek, mikro reformlari gerceklestirecek olan Merkez Bankasi degil, hukumettir. Gorevlerini yapacaklarina populizme, turbana sardirip, enflasyon konusunda piskin piskin Merkez Bankasini sucluyorlar. Mikro reform olmadan enflasyon da, issizlik de, cari acik da dusmez. Ancak bunu anlayacak kapasiteye sahip kac adam var hukumette? Peki ya memlekette?

2 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Who needs enemy if you got friends like them?

T'Pol dedi ki...

Eh zaten caglar boyunca gucluler kendi piyonlarini ortaya surup, isler ters gidince de ayni piyonlari kendileri yakmamislar midir? Bunlardan daha iyisini beklemem ben. Bence kimse de beklemesin. Once isleri savsaklamaya basladilar, ekonomi kotuye gitmeye basladi, bunu ortbas edebilmek icin suni bir turban krizi yarattilar ki gundem degissin. Bizde akil adam fazla olmadigindan ve de, daha ziyade gaza gelmeyi toplum olarak sevdigimiz icin, biz de takildik turban krizine, ekonominin gittigi yeri kimse umursamiyor. Eh ama tabii mecburen belli periyodlarda enflasyon rakami falan aciklaniyor, herkes alisti. O zaman ne olacak? Ilk bulduklari uygun kurum ya da kisiye pislik atilacak. Ohhh ne rahat!