Enflasyon, Buyume, Faizler, Cuneyd Zapsu

Bir kac gun once basbakan'in danismani ailevi nedenleri one surerek istifa etmisti. Medyada bu konuya iliskin gozume tek bir yazi carpmadi. Zapsu cok super danismandir falan demiyorum ama bu Erdogan'in Zapsu'yla daha onceden uzerinde anlastigi politikalardan saptiginin bir belirtisidir. Adam ekonomideki kotu gidise karsi kafasini kuma gomen Erdogan'i belki bu uyandirir diyerek istifa etmistir.

Evet, ekonomi kotuye gidiyor. Bunun ana sebebi de Fatih Ozatay'in ve digerlerinin soyledigi gibi dis faktorler degil, hukumettir. Isler iyiye giderken hukumeti alkisliyorduk, simdi isler tersine dondu, sorumlusu da hukumettir. Mahfi Egilmez, enflasyon artiyor, ekonomi durgunlasiyor, ben daraliyorum mealine gelecek bir yazi yazmis. Sonunda da Fener tur atladi, tum dertlerim zortladi diyor. Bizim takimlarimiz iceride isler ters giderken basarili oluyor zaten. Allahin hikmeti iste!!

Evet, enflasyon artiyor, issizlik yukselis trendinde, ekonomik buyume yavasliyor. Bunlar hic iyiye isaret degil ama hatirlarsaniz biz bunlari ekim ayinda burada soyluyorduk. Merkez Bankasi 2008 yili icin %3.2 enflasyon tahmini yapiyor iken. Bakin bugunlerde Merkez Bankasina politik baski yapip gecelik faizleri dusurten Zafer Caglayan'in ve digerlerinin yaptigi gibi Merkez Bankasinin %4'luk hedefi tutturamayisini elestirmiyorum. Elestirdigim sey Merkez Bankasinin ic ve dis gelismeler konusunda ters koseye yatmis olmasidir. Eylul ayinda 2008 yilinin tamami icin %3.2'lik enflasyon tahmini yapiyorlardi. Amerika'da enflasyon %3.2 gerceklesmez, Turkiye'de nasil gerceklesecek? Bizim medyadaki dangalaklar %4'luk enflasyon hedefi degissin mi yoksa kalsin mi konusunu tartismaya devam etsinler. Ne Merkez Bankasi ne de hukumet ekonomik bozulmaya etkili sekilde mudahale edecek kapasitede liderlere sahip degil. Ana problem budur.

Bugun one cikaracagimiz ikinci yazi Fatih Ozatay'a ait. O da Merkez Bankasinin enflasyonla mucadele icin (Baris'in dedigi gibi) para basma politikasini aciklamaya calisiyor. Buldugu tek aciklama Merkez Bankasinin beklentileri etkilemek icin faizleri dusurdugudur, ancak gecelik faizler 2.25 puan duserken 1.5 yil vadeli faizler 0.5 puan yukselmistir. Merkez Bankasinin politikasi faizleri dusurmek bir yana yukseltmistir. Fatih Ozatay bunu "yurtdisindaki" gelismelere bagliyor. Yaniliyor. Hukumet Merkez Bankasina baski yapmak suretiyle kisa vadeli faizleri dusurerek orta vadeli faizleri de dusurecegini zannediyordu. Faizler yukseldi. Piyasalar salak degil, hukumetin kredisi giderek azalmaktadir (Merkez Bankasinin kredisi kalmamistir). Dis kosullar gercekten bozulmaya basladiginda enflasyon, buyume ve issizlige ne olacagini soylemeye dilim varmiyor.

Gunun en komik lafi ise Fatih Ozatay'in yazisinin son paragrafidir:

Aman dikkat: Buraya kadar belirtilenler faizlerin yüksek olmadığını falan söylememektedir. 'Yüksek' faizin 'iyi' bir şey olduğu da iddia edilmemektedir. Tartışma konusu bu değildir. Söylenmek istenen sadece ve sadece yukarıda söylenendir.

2 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

zapsunun ayrilisi ile ilgili bugun medyada pekcok spekulasyon mevcut. gozunuzden kacmis sanirim. bir kismi TSK istedi diyor bir kismi sadece ozel isi icin ayrildi diyor. Sizin iddaaniz da enteresanmis..

Unknown dedi ki...

Aceleden yazdiginiz icin mi bilemem ama Fatih Özatay'ın yazisinin sonu oyle bitmiyor

"...Söylenmek istenen sadece ve sadece yukarıda söylenendir. Tekraren: Herkesi ilgilendiren faiz, dış koşullar nedeniyle düşmüyorsa, sizin faiz düşürmeniz olsa olsa piyasa faizi ile idari kararla alınan faiz (MB politika faizi) ayrışmasını güçlendirir. Bu da para politikasının etkinliği açısından tehlikelidir."

Bence bu komik degil ciddiye alinmasi gereken bir uyari.