Ic Tasarruflar Uzerine Bazi Referanslar

Okuyucularimizdan Cuneyd Bey, yurt ici tasarruf ile ilgili bazi yazilar tavsiye etti. Yazilarin sahibi Hasan Ersel. Kendisi uzun sure MB bas iktisatci (Iktisat nedir) ve Yapi Kredi Bankasinda genel mudur yardimciligi yapmis. Referans gazetesinde yaziyor (hani zamaninda takip etmenizi soyledigim gazete, okuyorsunuz degil mi?) Daha onemlisi gozluk kullaniyor. Ben de gozluk takarim.

Faiz artışı tüketimi azaltır mı? Referans Gazetesi, 18.9.2006

Tasarruf, yatırım ve cari açık Referans Gazetesi, 9.10.2006

Tasarruf eğilimindeki değişme Referans Gazetesi, 12.10.2006

Özel kesimin tasarruf eğilimi Referans Gazetesi, 26.10.2006

Ayrica Faik Oztrak'in da bir yazisi var: Milliyet 6.11.2006. Kendisi gozluk kullanmiyor. Yani bizim tarikattan degil. Ama yine de okusaniz iyi olur.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   A Tipi Yatırım Fonu Nedir?   Olasılık nedir?   Dışsallık Nedir

Eger ilginizi cekerse yorum yazin, konusalim, tartisalim.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

bu kadar enerjiyi nereden buluyorsunuz kuzum ? yazı yazmanız için size para veren biri filan mı var ?

Adsız dedi ki...

yazılardan anladığım kadarıyla cari açığın kısılması özel kesim tasarruflarının arttırılmasnıdan geçmekte.(zekice bir tespit değilmi:) bunun yoluda özel kesim tüketimini kısmak. o halde gelir dağılımının bozukluğunuda gözönünde bulundurarak özel tasarrufları nasıl arttırabiliriz?

Adsız dedi ki...

merhaba,
faik oztrak'in yazisini okudum. tesekkur ederim.
kredi kisitlamasinin cozum olma ihtimali nedir? deniz gokce romanya orneginden hareketle bazi tavsiyelerde bulunuyordu.
cari acigin gelecek sene nasil dusecegini anlamadim. tcmb faiz silahini kullanirim diyor. cari acigin dusmesi icin kriz mi arac olarak kullanilacak? o zaman enflasyon nasil dusecek?
faiz artirimi ana arac oldukca bu ortamda enflasyonla cari acik ayni anda dusebilir mi?
saygilar...

ahmet dedi ki...

Hasan Ersel'i daha önce tanimamis olmami kendi açimdan talihsizlik olarak görüyorum. Bu makaleleri okumak için yeterli zamani ayirabildigimi söyleyemem ama bir kaç not düsmeden geçemeyecegim.

Faiz artisinin tüketim üzerindeki etkilerini yalnizca tüketici kredileriyle ele almak yeterli olmayabilir. Sunuda not etmek gerekir: Vatandaslarimizin bir kismi (hepsi degil) faiz gelirleri düsünce gelecekte harcama adina tasarruf yapmaktan vazgeçiyor, örnegin gidip araba aliyor, tatile çikiyor vs.. Harcamalarin enflasyonist ve cari islem açigini artirici etkilerini göz ardi edemeyiz. Su cümlesini biraz yumusatmak gerekir:
''Faizleri artırarak, ülkedeki tasarrufların bileşimini etkileyebilir, örneğin insanları mal yerine mali araçlar cinsinden tasarruf etmeye yöneltebiliriz. Ama toplam tasarruf miktarını etkileyemeyiz.''
Ancak faizlerin yükseltmenin (nasil yapacaksak) bizim için çikis olmadigini ve devletin borçlulugu ve bankalarin pozisyonu göz önüne alindiginda son derece vahim sonuçlar dogurabilecegini ben de kabul ediyorum. (MB dövize müdahale etmek bahanesiyle faizi biraz daha yukari pompalamaya kalktiginda yolun öbür tarafina nasil geçtigimize sahit olacaksiniz) Ayrica ''tasarruflari nasil artiririz''in çözümünü ararken yalnizca maliye veya para politikalarina konsantre olmak yaniltici olabilir. Uzakdogulularin tasarruf egiliminin arkasinda kültürel nedenleri aramamiz gerekebilir. Eger sizin her tarafinizdan petrol fiskiriyorsa kazandiklarinizi bir günde harcayamassiniz elbette, istemesenizde tasarruf yapmak zorundasiniz. Türkiye, niye bir Japonya, niye bir Çin, niye bir Suudiarabistan olamiyor diye sorgulamanin bir anlami olmayabilir.

Yatirimlarda dogu avrupa ülkelerini bile sollamis olmamizin sebebini hükümetin yabanci sermayeye son derece sicak bakmasinin da payi oldugunu unutmamaliyiz. Bu kadar az tasarrufla bu ölçüde yüksek yatirimin altinda yatan sihirli formül bu olabilir.

Hasan beyin yazilarinda tartisilmasi gereken çok fazla konu var, ancak burada noktayi koyayimda millet bayilmasin.

ahmet çavusoglu

Adsız dedi ki...

Ahmet Bey'e katiliyorum. bazen sosyal - kültürel sebeplerle parayi gereksiz seylere harciyoruz. sonra disaridan borc isteyince yuzumuze vuruluyor bu.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=60264,8