Yuz Kere Oynasak Boyle Bitmezdi

Yok, Moldova maci icin degil bu sozler.

Hayir, Malta maci icin de degil.

Bosna'ya 3-2 yenildigimiz mactan sonra Fatih Terim tarafindan soylenmis bu sozler.

Istatistik ve olasilik bilmek niye onemlidir? Cunku Fatih terim gibi kalpazanlarin ipligini pazara cikarabilmek icin gereklidir. Bosna macindan sonra "Yuz kere oynasak boyle bitmezdi" diyen adama ne diyebilirsiniz ki? (Biz Turkiye'nin kronik defans problemleri var, o yuzden Turk Milli takimindan birsey beklenmemesi gerektigini 14 Eylul 2006'da soylemistik. 2 Haziran'da bu tahminimize devam ettik. Ama sakalimiz olmadigi icin kendimiz caliyoruz kendimiz oynuyoruz)

Hadi Bosna maci tesaduftu, peki ya Malta ve Moldova maclari. Bosna macindan sonra Bosna'dan daha dandik 3 takimla mac yaptik, hakem sayesinde kazandigimiz Macaristan maci disindaki iki maci da kazanamadik. Bosna macinin sonucunun tesaduf olmadigi Malta macindan sonra zaten belli olmustu. Soyle dusunun:

100 liraya bir piyango bileti aliyorsunuz. Bunu size satan Fatih Terim isimli biletci, "abi yuz kere cekilse kaybetmezsin" diyor ve ekliyor, "kazanirsan 1 YTL aliyorsun abi, olmaz ama hadi olur da kaybedersen paran gidiyor". Siz de bu sozlere guvenerek aliyorsunuz bu bileti. Ilk cekiliste kaybediyorsunuz. Tesaduf diyorsunuz, bir daha aliyorsunuz. Yine kaybediyorsunuz. Sonra bir kez daha aliyorsunuz ve hakem yardimiyla kazaniyorsunuz. Gaza gelip bir kez daha aliyorsunuz, ve ucuncu kez kaybediyorsunuz. Size soruyorum:

Daha ne kadar bilet almaya devam edeceksiniz? Zayif takimlara karsi mac kazanma olasiligimizin %99'dan daha dusuk oldugunu ne zaman farkedeceksiniz?

Yanlis anlasilmasin, buradaki tek problem Fatih Terim'dir, o giderse hersey duzelir demiyoruz. Fatih Terim problemlerden bir tanesidir. Turkiye'nin problemi yonetim problemidir. Hasan Sas'i Arda'yi, Tumer'i tek pas oynadiklari zaman degil, karsilarindaki adami "calim manyagi" yaptiklari zaman alkisliyoruz. Futbol oynamasini bilmiyoruz. Fizik gucu olarak da zayifiz, futbolcularimiz ya iri ve yavas, ya da karamursel sepeti gibi ufak tefek.

Cozum nedir? Futbol Federasyonu bu konuda benden danismanlik hizmeti almak isterse kapim acik. Cozum onerilerimi daha once bir kac kez gundeme getirmistim. Ilgilenenler Agustos 2006'da yazdigim su yaziyi veya kuluplere yonelik cozum onerileri iceren Mayis 2006 tarihli su yaziyi okuyabilirler.

0 Yorum Var.: