Kaç puan kaç???

Milliyet'teki şu haberi görünce elimde olmadan ağzımdan, af buyrun, bir "ohaa!!" lafı çıktı. Nasıl çıkmasın ki, şu başlığa bakın: İhracatçı şok faiz indirimi istiyor: 1 - 2 değil 10 puan. Böyle bir isteğe ohaa denmez de ne denir? Fakat haberi okuduğunuzda anlıyorsunuz ki, ortada böyle bir istek yok, olay bir gazetecilik faciasından ibaret. Adam "kalbimizden geçen en az yüzde 10'luk indirim yapılması" demiş. Yani, gecelik faiz halen yüzde 17.25 olduğuna göre, 1.75 puan civarında (0.10x17.25=1.725) bir indirim istediklerini ifade etmiş. Milliyet'te habere başlığı atan ekonomi editörü de, herhalde ekonomi konusunda zır cahil olsa gerek, bunu 10 puanlık indirim olarak algılamış. Bu Milliyet'in ilk vukuatı da değil. Türkiye'deki üç büyük gazete (Hürriyet, Sabah, Milliyet) içinde ekonomi kadrosu en vasat olanı Milliyet. Bunu kendi değerlendirmelerimden çıkarıyorum. Bakalım bu gazetelere ne zaman ekonomiden gerçekten anlayan kadrolar gelecek?

Ha, bu arada peki ihracatçıların 1-2 puanlık faiz indirimi isteği mantıklı mıdır derseniz, değil elbette. Bana kalırsa yarınki PPK toplantısından en fazla 0.50 puanlık bir indirim kararı çıkar. İndirim 0.25 puanda kalırsa ona da hiç şaşırmam. İhracatçıların bu uçuk istekleri bende üzüm yemekten ziyade bağcıyı dövme niyeti taşıdıkları izlenimini yaratıyor. Artık bağcıyı dövdükleri takdirde ellerine ne geçmesini umuyorlarsa? Türkiye ekonomisinin sağlıklı bir zemine oturmasının herkes için olduğu kadar kendileri için de en iyisi olduğunu ne zaman anlayacaklar bilmem.

2 Yorum Var.:

ahmet dedi ki...

Tüketicilerine doğru dürüst bir hizmet verebilmeleri için ekonomi habercilerini açlık sınırının üzerinde bir maaşla çalıştırmaları yerinde olurdu. Böylece nitelikli eleman seçebilirler, onlara işlerini kaybetme korkusu yaşatarak kaliteyi yükseltebilirlerdi. Ben elbette durumu bilmiyorum. Eğer çalışanlarına göreceli olarak iyi maaş bağlamalarına rağmen sonuç buysa durumları oldukça vahim. Ama düzgün bir maaş verdiklerini hiç sanmıyorum.

VolkanS dedi ki...

bence milliyet doğru anlamış, ihracatçı 10 puan indirim istiyor.