Yetmez, Faizleri Indirmeyin

Su habere gore Merkez Bankasina yonelik baskilar ivme kazanmis:

" Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başını çektiği bazı iş dünyası örgütleriyle Türk-İş ve Hak-İş, bugünkü gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla Merkez Bankası’na, "Yeter artık, faizi indir, üretim ve istihdam ölmesin" bayrağı açtı. İlanda, "İndiriyormuş gibi yapmayın" denilerek, Merkez Bankası’ndan "şok faiz indirimi" istendi."

Bu baskilar artik iyice cikar kokmaya basladi. Once Merkez Bankasi baskani istifa edecekmis soylentileri cikariyorlardi. Simdi de gazetelere tam sayfa ilan veriyorlar.

Doviz kurunu yukseltmenin yolu faizleri duşurmek degildir. Bunu Brezilya'nin faizleri indirmesi ornegini vererek anlatmaya calistik, adamlar anlamiyor. Brezilya faizleri %18'den %11.25'e indirirken doviz kurlarina ne oldugunu daha once anlatmistik. Evet, artmanin tam tersine azaldilar. Bunun niye boyle oldugunu bilmeniz icin faizlerle varlik fiyatlari arasindaki iliskiyi iyi bilmeniz gerekiyor.

Faizler azalirsa bonolarin, tahvillerin, borsa sirketlerinin, gayrimenkullerin degeri artar. Ayrica duşuk faizler tuketimi de canlandirarak ekonominin carklarini hizlandirir, bu da enflasyona yol acabilir. Faizlerden şikayet edenler buyumenin hizlanmasi karsiliginda enflasyonun biraz artmasina razi kişiler. Ayrica bonus olarak da varlik fiyatlari firlayip gidecek. Kisa vade icin uzun vadeyi feda edelim diyorlar yani.

Peki buyumeyi hizlandirmanin tek yolu enflasyonun artmasi midir? Bu guzel bir soru, kimsenin de bu soruyu sordugunu duymuyorum maalesef.

Enflasyonu dusurmenin bir yolu faizleri yukselterek ekonomiyi yavaslatmaktir. Merkez Bankasinin elinden baska bir sey gelmez. Ote yandan enflasyonu duşurmenin bir baska yolu ise rekabeti arttirarak fiyatlarin duşmesini saglamaktir. Bunun icin mikro reform yapilmasi gereklidir. Mikro reform nedir bileniniz var mi? Yenilir mi, icilir mi bu mikro reform?

Işverenler ve işciler mikro reform işlerine gelmedigi icin careyi Merkez Bankasina yuklenmekte buluyorlar. Ulkedeki vergi veren vatandas, tuketiciler ve işşizler gerizekali ya!! Bir bedel odenecekse bunu isci ve isverenler odemelidir. Bu bedelin adi da piyasalarin serbestlestirilmesidir. Piyasalar serbestlestigi zaman ucretler duşecek ama istihdam artacaktir. Piyasalar serbestlestigi zaman fiyatlar duşecek ama uretim artacaktir. Neticede ekonomi cok daha yuksek hizda buyuyecek, enflasyon da dusecektir. Bunun bedelini ise şimdiki isveren ve isciler odeyecektir. Kazanan ise toplumun genis kesimleri olacaktir.

Simdi niye isverenlerin ve iscilerin faizlerin "şok" bir sekilde indirilmesini istedigini anliyor musunuz? Ya da Zafer Caglayan'in Merkez Bankasina neden baski yaptigini? Kendileri yapmalari gereken reformlari yapmadiklari icin Merkez Bankasi da mecburen faizleri goreceli olarak yuksek tutuyor. Faizlerin dusmesini istiyorsaniz mikro reformlari yapiniz efendim. Işin dogrusu budur, reklam vererek halki yaniltmayiniz.

5 Yorum Var.:

Keşiş dedi ki...

Sayın Ekonomix,
İşçi ve işverenlerin olası mikro reformlar sonrası kazanacaklarının(daha ucuza mal alma, daha kolay iş bulma gibi) değeri, şu anki hallerinde ellerinde bulundurduklarından daha mı az? Bir çok ekonomist "mikro reform yapılmalı" diye bağırırken bu kararın arkasında durmalarının nedeni aradaki kayıp-kazanç farkı mıdır? Bir de mikro-reformların yapılması konusunda "zorlayıcı" başka bir odak ya da mercii olabilir mi?

T'Pol dedi ki...

Ben de ilan verip, faizleri indirmeyin diyecegim ama oyle ilana falan ayiracak para yok. Caresiz kendi blogumda bagirabiliyorum ancak. Tasarruf eden bilincli vatandas yuksek faize devam etmek istiyor!

şekerim dedi ki...

Bu millet başladığı bir işin sonunu
doğru düzgün getirebilmeyi ne zaman
öğrenebilecek?
Günü kurtarmak varken
nereden çıktı şimdi bu mikro reform?Mikro reform dediğin sancılı,sıkıntılı,eziyet ve sabır
dolu bir süreç.Müthiş akıl,yenilik-
çilik,gözlem,araştırma vs. ve
sonunda öyle böyle akılcı yatırım
gerektiren bir olay.
(Ar-Ge de neymiş be?)
Ne gereği var kardeşim bunlara?
Değermi bunca zahmete,şu 3 günlük
ömürde?Yiyelim,içelim kendimizden
geçelim.( Fonda da aslanlar gibi MEHTER MARŞI çalıyor farzedin.)
İndirin!..İndiriiin!!..Hatta toptan kaldırın.
Bu millet asıl yapılması gerekenler
konusunda kimseyi sorgulamaz nasıl
olsa.(Bu TCMB de kendi kendine
gelin güvey oluyor yavv!. Olur olmaz zor işlere zorluyor onu bunu)

şekerim dedi ki...

Bugünkü milliyet te okuduğum
çelişkili bir Yaman amcam var.
Gözüm bir yerlerden ısırıyor,
bir yerlerden hatırlıyorum. Aman
neyse boşver.Ama dur..aklıma
gelmişken sorayım;
Gazi Erçel i tanıyormu acaba?

Asıl sorum;yazısının 1. cümle-
sindeki her yıl girmesi gereken
miktarın olur ya şu bu sebebten
gelmediği zamanlar DTH hesabından
tonton maliye bakanımıza çek
kesermi.(ama 0 faizle)
Ha..birde otomobilciler için
canını sıkmasın.Onlar döviz(aynı oranda)
düşerken fiyatlarını düşürmeselerde
olur.Kolayı var.Şu aşırı,tu kaka
faizleri bi şok indirelim sonra
sıradan şok ötv ve şok kdv indirimi
yaparız olur biter.Maksat piyasa canlansın.(Bak bu koca koca amcalarında mikro reformdan haberi yok.)Nasıl olsa bu devletin kalıcı bir zenginleşmeye ihtiyacı yok.

Gönlümüz zengin olsun yeter.

Sıkma canını,işinmi yok kardeşim?

Hayat kısa değmez bir kıza..
(şaka şaka.. değmese bile teğet
geçer mutlaka)

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin Kesis,

Guzel sorular sormussunuz. Ben mikro reformlar konusunda karamsar oldugumu daha once ifade etmistim. Bu ulkede mikro reformun ne oldugunu anlayan ve istekli olan politikaci sayisi cok az. Bu konuda yapacak pek bir sey de yok maalesef.