"İşadamları döviz kurundan elde ettiği kârı bırakmak niyetinde değil"

15 Ekim 2007 tarihli Radikal gazetesinden bir haber:

Reel kesimin faaliyet dışı elde ettiği kârları bırakmak istemediğini bu yüzden VOB'da kurumsal yatırımcılardan çok spekülasyon yapanların bulunduğunu söyleyen Gedik Yatırım Vadeli İşlemler Pazarlama Müdürü Nuri Sevgen, "Reel kesim faaliyet dışı kârlarını bırakma niyetinde değil. İhracatçıya 'Vadeli mal aldınız, doların düşüşüne karşı kendinizi koruyabilirsiniz' diyoruz. Cevap 'ya bu dönem dolar yükselirse' oluyor. Şirketler yıllardır faaliyet dışı o kadar yüksek kârlar ediyor ki bırakmak istemiyor" dedi.

Yaklaşık iki yıl önce İzmir'de faaliyete geçen Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nd(VOB) halen işlem yapan 21 bin 767 yatırımcının ağırlığı al-sattan para kazanmak isteyen spekülatörlerde. Piyasanın eksiği ise kurumsal yatırımcı denen kur veya faiz riskinden korunmak için (hedge yapmak) işlem yapan kesim. Yabancıların toplam işlem hacmindeki payı ise yüzde 35'lerde. Bugün yapılan işlemlerin yüzde 87,5'i endeks özellikle İMKB 30 sözleşmesi, yüzde 11,3'ü ise ağırlığı dolar olmak üzere döviz sözleşmelerinden oluşuyor. Altın, faiz, buğday, pamuk ise hiç işlem görmüyor.

...

Eylül sonu itibarıyla VOB'da işlem yapan yatırımcı sayısının 21 bin 767 olduğunu belirten Nuri Sevgen piyasa kurulduğunda dolar ağırlıklı işlem yapan yatırımcıların zamanla doların hızlı değer kaybı nedeniyle endeks işlemlerine yöneldiğini söyledi. Sevgen, piyasadaki değişen talebi ise rakamlara dökerek şu bilgiyi verdi:

"2005'te işlemler ilk başladığında dolar sözleşmeleri hacim içinde en yoğun işlem olurken, günümüzde doların değer kaybetmesi ve kurumsal yatırımcıların koruma amaçlı işlemleri yeterince yapmaması nedeniyle toplam hacmin önemli bölümünü endeks 30 sözleşmeleri oluşturuyor. Sayısal olarak örneklemek gerekirse 2005 yılında işlem hacminin yüzde 21.7'si endeks, yüzde 73.9'u döviz sözleşmelerinde, 2007'nin son çeyrek beklentisi ile birlikte işlem hacminin yüzde 87.5'i endeks, yüzde 11.3'ü dövizde gerçekleşti. 2008 için beklentimiz ise tek hisseye bağlı sözleşmeler ve opsiyonlar devreye girmezse hacmin yüzde 91.7'sinin endeks, yüzde 8.2'sinin döviz sözleşmelerinde gerçekleşmesidir.

1 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

sirketlerimizin hevesli olmadigi dogru.

ama madalyonun diger yuzu de unutulmamali.

acaba herhangi bir bankayla vadeli islem yapmaya kalktiniz mi?

islem maliyetlerini bir tarafa biraksak bile, bankalarimiz (hem yerlisi, hem yabancisi) bu islemler icin neyazik ki fazla hevesli degil. (yeterince para kazanmadiklarini dusunuyor olabilirler)