Faizler Azalinca Dolar Kuru Ne Olur?

Merkez Bankasi faizleri dusurmeye basladi. Aklimiza ilk gelen soru doviz kuruna bu ortamda ne olacagi. Ihracatcilar (ve bir suru dandik ekonomist) faizlerin dusmesinin doviz kurunu yukari itecegini dusunuyor. Yani isler bundan sonra onlar icin cift kaymakli ekmek kadayifi gibi olacak: faizler duserken borclanma maliyetleri azalacak, ayrica dolar cinsinden maliyetleri dusecegi icin karlari artacak.

Isin asli oyle mi degil mi onumuzdeki aylar gosterecek. Beklemek disinda diger bir opsiyonumuz da var. Bundan 1.5 sene once Brezilya da bizim gibi yuksek faiz oranlarina sahipti, ve faizleri onemli olcude dusurduler. Sonuclarina bakalim:

Tarih ___________Faiz__________ Dolar/Real
Ocak 2006_______ %18___________ 2.21
Subat 2006______ %17.25__________ 2.12
Mart 2006 _______%16.5 __________2.17
Mayis 2006______ %15.75__________2.30
Haziran 2006_____ %15.25_________ 2.16
Agustos 2006 _____%14.75_________ 2.14
Eylul 2006_______ %14.25_________ 2.17
Kasim 2006______ %13.75_________ 2.17
Subat 2007 ______%13____________ 2.12
Mayis 2007 ______%12.5__________ 1.92
Bugun __________%11.25_________ 1.81

1. Faiz ve dolar kuru arasinda o kadar guclu bir iliski yok. 2006 yilinda faizler %18'den %13'e dusurulurken dolar kuru asagi yukari sabit kalmis. Baska faktorler neticesinde dolar kuru azalip artmis. Mesela Mayis 2006 krizinde dolar kuru bizde oldugu gibi zirve yapmis.

2. 2007 icerisinde faizler sadece 200 baz puani dusurulmus, oysa dolar %15 deger kaybetmis. Bizim "ekonomi dahilerinin" beklentileriyle ters yonlu gerceklesmis hersey, dolar artacagina azalmis.

3. 2006 yilinda Brezilya ne bicim reel faiz odemis oyle. Yunanli Yorgo, Alman Hans, Amerikali Johnny hepsi Japonya'ya gidip %0.25 faizle borclanip once paralari dolara cevirmisler. Sonra dolarlari Brezilya realine cevirmisler. Daha sonra %18 faizden 20 aylik Brezilya bonosu almislar. Dun itibariyle bono faizlerinden %33, dolar kurunun dusmesinden %20, japon yeninin dusmesinden de %10 kar saglamislar. Yani 1.5 senede kumulatif %75 kar yapmislar. Bu Yorgo denen adi herif sadece bizim basimizin agrisi degil anlayacaginiz. Brezilya da cok cekmis elinden.

Bakalim bu yazidan ne ogrenmissiniz? Ev odevi sorusu: Faizler azalinca dolar kuruna ne olur?

7 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Bugunku Referans Gazetesinde Oguz Satici'nin demeci var: http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=80461&ForArsiv=1
Goren de Ihracat yerlerde surunuyor zannedecek. Bu adama "tilt" oluyorum, paylasmadan edemedim.

Blog Sahibi dedi ki...

Lucescu "kopekler istedi diye atlar olmez" diye bir laf soylemisti. Ne anlama gelir bugun dahi cozebilmis degilim.

Unknown dedi ki...

o zaman kurlari artirmak icin faizleri mi yukseltecegiz

korelasyon ile nedensellik kavramlari birbirine karisiyor galiba

Blog Sahibi dedi ki...

alp yaziyi ne bicim okuyorsun? bir daha oku.

şekerim dedi ki...

BOJ neyapmış? Adamlar yaklaşık 2 yılda kademeli 6.75 puan düşürmüşler.(ürkütmeden)Durmuş amcam kendince(enflasyon=düşük kur)haklı.Satıcı ve saz arkadaşları,Ali Ağaoğlu vb.gibiler
fazla sabırsız.Şok faiz indirimlerinden sonra daralan faiz farkı nedeniyle siz sıcak paracı olsanız..sorarım size GOP ların içinde göstergeleri daha iyi durumda(cari fazla,denk bütçe,biraz petrol,biraz üretim,daha iyi turizm geliri vs.)olan ülkemi yok bu dünyada be.Sanki her şeyi düzelttilerde şimdi sıra faizlerde.Gerçekçi olalım.Tamam faizler düşsün;düşmeli ama uzun zamana yayılarak.Tabi bu arada evdeki tadilatları çok hızlı bitirmemiz gerekiyor.
Özetle:Faizler Brezilya daki gibi hatta dahada yavaş ivmeli indirilip
cazip bir fark bırakılırsa bence döviz düşer.(Hakkımıza düşen risk primini verirsek)Yok keramet bizde
ben hızla düşürürüm,farkta vermem
diyorsan eh o zaman ihracatcıların ve dövize yatmış olanların arzuladığı gibi dövizde artış yaratırsın.(Yahu bu ülkede yerli girdi ile üretim patlaması olduda veya petrol denizi buldukta benim mi haberim yok kardeşim.)

Unknown dedi ki...

tabloyu yukardan asagi okudugunda faizle birlikte kur da dusuyor gibi gozukuyor

asagidan yukari baktiginda da tersi bir algi olusuyor

demek istedigim buydu

Farazi dedi ki...

Yorgo'yu bilmiyorum. Ama benim cikardigim - Abraham hem kazaniyor, bu nasil oluyor? :p