Geçmişte böyle bir şey oldu mu hatırlamıyorum. Gerçekleşme tahminleri hep başlangıçta tahmin edilen bütçe açığının artması yönünde olurdu. Sanırım ilk kez bir hükümet bütçe açığı tahminini yarı yarıya azalma yönünde revize etti.
Mahfi Eğilmez vakti zamanında Hazine müsteşarlığı yapmıştı. Şimdi de bir bankada yönetim kurulu üyesi falan galiba. Eğer orada da yönetim kuruluna bu şekilde bilgi veriyorsa yandı gülüm keten helva. Neden derseniz, Maliye Bakanlığı'nın bütçede yaptığı bu büyük revizyon ilk kez olmuyor. Maliye, yukarıda linkini verdiğimiz raporun ilk sayısını geçen yıl yayınlamış ve o zaman da 2006 yılı bütçe hedeflerinde büyük bir revizyon yapmıştı (bakınız sayfa 57). Gerçekleşme ise bu revizyondan da daha düşük olmuştu. Muhtemelen bu yıl da aynı şey olacak.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken şey bütçe açığının yarı yarıya revize edilmiş olması değil, bütçe açığı hedeflenenden daha düşük gerçekleşecek gibi görünmesine rağmen Maliye'nin bazı harcama kalemlerinde kısıntıya gitmeye karar vermesi. Son raporda yazdığına göre Maliye yılın ikinci yarısında faiz dışı harcamalarda 3.1 milyar YTL'lik kısıntıya gidecekmiş. Bütçe gelirlerinin ise 5.2 milyar YTL daha yüksek gerçekleşmesi bekleniyormuş. Gelirlerde böyle bir bolluk olduğuna göre Maliye faiz dışı harcamalarda kısıntı yapmasa da demekki bütçe açığı hedeflenenden daha düşük gerçekleşebilecekti. Peki bu adamlar manyak mı ki bir de üstüne harcamalarda kısıntıya gidip bütçe açığını daha düşük çıkarmak için çırpınıyor.
Bunun nedeni bütçe gelirlerindeki artışın Telekom özelliştirmesi geliri ve Merkez Bankası'nın temettü ödemesi gibi bir defalık vergi dışı gelirlerden kaynaklanması ve bu gelirlerin de IMF anlaşmasında dikkate alınmaması. Yani Maliye bütçe harcamalarında kısıntıya IMF anlaşmasında geçerli olan bütçe açığı ile faiz dışı fazla hedeflerini yakalayabilmek için gidiyor. Bu kısıntıların bunun için yeterli olup olmayacağı da henüz belli değil. Çünkü Maliye yılın ilk yarısında tahsilatın düşük kaldığı vergi gelirlerinde hedefi tutturacağına hala inanıyor. Bunun için de seçim sonrasında ekonomide canlanma yaşanmasına umut bağlıyor. Eğer bu umut gerçekleşmezse bütçe ödeneklerinde yeni kısıntılar da gelebilir.
Neyse, lafı uzattık. Amacımız Mahfi Eğilmez'in ekonomideki (ekonomi nedir?) gelişmeleri pek de iyi izleyemediğini göstermek iken size bir de bütçedeki son durumu anlatmış olduk. Ama fena da olmadı değil mi? Lafımızı bitirirken Mahfi Eğilmez'e biraz daha fazla ders çalışmasını tavsiye ediyoruz. Haa, bu arada Merkez Bankası'nın hemen faiz indirimine gitmesini beklemediğimi de söyleyeyim. Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi için öncelikle geleceğe yönelik enflasyonist beklentilerin de bugünkü seviyesine (12 ay sonrası için yüzde 6.3 civarı) göre epey bir düşüş gösterip yüzde 4'lük hedefe yakınlaşması gerekiyor. Merkez Bankası yılbaşından beri faiz indirimine ancak ekim ayında başlayabileceğini söylüyordu. Şimdilik yurtiçindeki gelişmeler faiz indiriminin ekim ayında gerçekten de başlamasına imkan verecek şekilde gidiyor. Umarım bu gidişat aynen sürer. Yalnız yurtdışında olup bitenler konusunda biraz kaygılıyım. Fakat o konu beni aşıyor. Bu konuda Ekonomix hocamızdan bir değerlendirme alabilirsek tam süper olacak.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder