Taha Akyol

Liberal Hareket tekrar yayinlarina baslamis ve bizi de Taha Akyol'un su yazisindan haberdar etmis. Taha Akyol'u simdiye kadar hic okumadigim icin tanimiyorum ama tipinden (ne kadar onyargiliyim degil mi?) ve Turkiye'de politika yazilari yazan yazarlarin genel karakterinden (genelleme de yapiyorum) hareketle Taha Akyol'un da gerici, devletci, dogrulardan cok populist soylemleri one cikaran bir yazar oldugunu dusunuyordum. Yanilmisim. Bakin Taha Akyol neler demis:

"Dünyayı görmek!
Mersin limanının özelleştirilmesinde de bu tartışmalar yaşandı. Nasıl bir çağda yaşadığımıza ilişkin birkaç 'liman' rakamı vereceğim. Özelleştirilmiş ve uluslararası ticarete sonuna kadar açık Singapur limanının işletme cirosu 14 milyar dolar! Devlet ona göre vergi alıyor, ona göre üretim ve ticaret! Ona göre transit liman hizmetlerinin bıraktığı katma değer! İzmir limanının cirosu ise 103 milyon dolar! İzmir limanı artık 'dar' geliyor. Kriz yılı 2001'de İzmir limanındaki yükleme boşaltma miktarı 8.5 milyon tonu bulmuyordu, geçen yıl 12 milyon tonu aştı! Yolcu sayısı on kat arttı! Başka bir sorun, İzmir limanı çamur yığılması sebebiyle 9 metre derinliğe sahip, bu yüzden ağır tonajlı transit gemileri Yunanistan'ın Pire limanına gidiyor; malı, parayı, katma değeri oraya bırakıyor! Niye özelleştirme vasıtasıyla İzmir limanı Ege'nin en büyük, en kârlı limanlarından biri olmasın?!

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir

Yapma ve işletme!
Sayın Işıklı'nın "İzmir limanı İzmir'e ve Türkiye'ye kapatılacak" sözü tamamen gerçek dışıdır; aksine daha fazla açılacaktır! 49 yıllığına 1.274 milyar dolara iki Türk ve bir yabancı şirketin oluşturduğu konsorsiyuma yapılan özelleştirme ihalesinin şartnamesinde limanın yaklaşık iki misline çıkarılması şartı var... "Tarama" çalışmasıyla milyonlarca ton çamuru temizleyip liman derinliğini 9 metreden 14 metreye çıkarma şartı var! Bunun için 7 yılda yapacakları yatırım kalemleri 560 milyon dolardan fazla! Liman işletmesini devralıp bu yatırımı yapmazlarsa?! O zaman İzmir'i kârlı bir liman haline getiremezler, kâr da edemezler! Bu özelleştirme ve yaptırımlarla Türkiye Yunanistan'a, İzmir de Pire'ye karşı rekabet gücü kazanacak! Kapanmayacak, aksine en az iki misli daha fazla açılacak! Bu bir "yap-işlet-devret" modelidir. "Yapılmasın" ve "işletilmesin" modeli ise koca Sovyet imparatorluğunu batırdı! Özelleştirmelere teknik eleştiriler elbette yapılmalı. 'Sosyalist' reddiyeler de mümkün ama bu reddiyeleri "Atatürkçülük" diye pazarlamak sadece Atatürk'ün özelleştirmeyi teşvik eden sözlerini görmemek değildir, daha kötüsü, yaşadığımız çağı görmemektir! Türkiye'yi çağın gerisine çekmektir! Hayır, Türkiye Kuzey Kore gibi olmayacaktır; Avrupalı bir ülke gibi olacaktır."

Taha Bey, ne diyeyim bilemiyorum, gelin Ekonomi Turk'te yazin. Yazarlarimiza para odemiyoruz ama en azindan Gungor Uras gibi populist yazarlari ortamdan uzak tutuyoruz.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Taha Akyol Doğan medya grubunun bence en iyi bir iki yazarından biri.
cuneydyasin

Adsız dedi ki...

Taha Akyol'u simdiye kadar hic okumadigim icin tanimiyorum

Büyük eksiklik. Türkiye hakkinda esek yüküyle yorum yapip da Taha Akyol'u (sayisiz kitabini gectim bir yazisini) hic okumamis olmak oldukca garip.

ama tipinden hareketle Taha Akyol'un da gerici, devletci, dogrulardan cok populist soylemleri one cikaran bir yazar oldugunu dusunuyordum.

"özrü kabahatinden büyük" dedirten sacma sapan bir yorum.

Ha bu arada eski ülkücülerdendir kendisi.

Adsız dedi ki...

"Eski x" olmakla "eskiden x" olmak arasındaki nüansa dikkat lütfen!

Ayrıca bendeniz kendi adıma gerek Taha Akyol'u, gerekse (burada her ne kadar ismi geçmiyorsa da anmadan edemeyeceğim) Mümtazer Türköne'yi eskiden faşist olup da sonradan aklın ve mantığın topraklarına sığınmış olmalarını takdirle karşılarım hep. Bu ülkede şimdilerde sayısız eskiden-"solcu"nun bugün ulusalcı neonaziye dönüştüğünü görmenin verdiği acıyı biraz hafifletiyor böyle bir iki iyi örnek.

demir dedi ki...

taha akyol bir yazısında "apronda deve kesmek köylülüktür" demişti.malum olay sonrasında hatırlarsınız.bizim hocalardan biri de taha akyola "sayın akyol, hangi köylüyü apronda deve keserken gördünüz de köylüler hakkında böyle bir yorumda bulunabiliyorsunuz size sormak istiyorum?" diyerek usulünce eleştirmişti.o gün bu gündür yazılarını çok da fazla takip etmiyorum.paylaşmak istedim.