Garibistan

Size Garibistan adinda bir ulkeden bahsetmek isityorum. Garibistan sozde demokratik ama ozunde yanar doner bir ulke, hic Turkiye’ye benzemiyor anlayacaginiz. Bu ulkenin gecmiste yasadiklarindan, bizim hem sozde hem ozde demokratik ulkemiz adina cikaracagimiz dersler olabilir diye dusunuyorum.
Garibistan demokratik hayata 1950’de ilk cok partili genel secimi basariyla tamamlayarak gecmis. O zamana kadar bastaki Statuko Partisi bu secimlere, rakibine, Inat Partisine, devletin tum imkanlarindan faydalanmasina ragmen gecilmis. Ulkede bir on sene kadar Inat partisinin borusu otmus, hatta Inat Partisi bir ara iktidara sisteme inat ederek geldigini unutmus sistemin parcasi olmus. 1960 yilinda, sistem bu iki partinin asiri yuklemesini kaldirmamis ve kisa devre yapmis. Tam tesekkulu elektirikci amcalar kendi kurduklari sisteme mudahale etmisler. Bir sene sonra secimler yapilmis Inat Partisi asagidaki grafikte goruldugu gibi %27 oy kaybina ugramis, ve iktidar tekrar Statuko Partisine gecmis. Elektirikci amcalar bu sekilde Statuko Partisinin iktidari koruyacagini sanarlarken, bir sonraki secimde Inat Partisi %52 lik oy artisiyla tekrar iktidari ele gecirmis.

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir    Kalite Nedir
Elektirikci amcalar, 1971 yilinda, sistemin tekrardan asiri yuklendigi imasinda bulunmuslar. Bunu takip eden 1973 secimlerinde Inat Partisi %36 lik oy kaybiyla iktidardan dusmus. Elektirikci amcalar bu sefer minimum efor ile maksimum kazanc elde ettiklerini dusunurlerken, 1977 seciminde elektirikci amcalarin inadina oylarini %24 artiran Inat Partisi yine iktidara ortak olmus.
1980’ e gelindiginde elektirikci amcalar, eskiyen sistemi “upgrade” etme karari alip butun eski parcalari sistem disina cikarmislar, ve kendi yeni urunlerini koymuslar. Fakat 1983’de Inat Partisi baska bir isimle yine sisteme inat edip, %45’lik oy alip, tekrar iktidari ele gecirmis. Sistem bir sekilde devam ederken, bizim elektirikci amcalar 1997 yilina gelindiginde, sisteme inat eden diger bir partinin ulkenin elektirik sistemini bozdugunu soyleyip, bazi tavsiyelerde bulunmuslar. Tavsiyelere kulak veren halk 1999 seciminde elektirikci amcalarin istedigini yapip bu partiyi iktidardan uzaklastirmis.
2002 yilinda tarih tekerrur etmis, ve sisteme inat eden parti, elektirikci amcalari uzecek sekilde oylarini ikiye katlayip(%153’luk artis), tek basina iktidara gelmis.
Asagidaki grafikte goruldugu uzere, elektirikci amcalarin sisteme her mudahalesinden sonraki secimde, mudahalenin yardimiyla Statuko Partisi tekrar iktidar olmus, fakat onu takip eden secimde Inat Partisi tekrar iktidara gelmis. Elektirikci amclarin hakkini yememek lagzim, bu 50 yil zarfinda, Inat Partisinin oyu potansiyeli %57'lerden % 30'lara inmis. Insan tabiki soramadan edemiyor. Amac Inat Partisini ikidardan uzak tutmaksa ve elektirikci amcalar her mudahale ettiklerinde Inat Partisi iki secim sonra tekrar iktidara geliyorsa, acaba amaca ulasmak icin mudahele etmekten baska bir yontem gelistirilemez mi? Bizim ulkemizde boyle seyler oldugundan degil ama yinede elektirikci amcalar nerede hata yapiyorlar diye dusunuyorum. Siz ne dersiniz?


6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

:) Elektrikci amcalarin hatasi, telefon hattindan 1000 Volt'luk elektrik gecirmeye ugrasmak galiba... Yani, tek parti sistemi uzerinden cok partili secim yapmaya kalkmak. Genc, deneyimsiz demokrasilerde bu ya-pil-maz. Kuvvetleri ayri sectirmeyi (Amerika gibi) akil edemediler. "Demokrasi olsun da ne olursa olsun" havasinda bu islere girdiler - sonra silah ellerinde patlayinca sucluyu kirk tane yerde aradilar. Make no mistak e - kabak herkesin basina patladi, sadece Inat Partisi'nin degil. Solcular o gun olmasa da daha ileride, "baska bir gun baska bir darbe"'de seyi tutmustur, ya da bir ekonomik krizde topluca tum halk tutmustur.

Adsız dedi ki...

Ülkenin gelişmişlik düzeyi bazılarımız iyiye gidiyor sansada hala çok geride ,
Burada amaç belli araç belli ,siyasetçilerin gerçek amacını biliyoruz,araç kim bizleriz.Hata da bizde
Bundan sonra araç olmamaya biraz dikkat etsek ?

Adsız dedi ki...

"Ülkenin gelişmişlik düzeyi bazılarımız iyiye gidiyor sansada hala çok geride ,"

Allah aşıkına bu nasıl mantık silsilesi? Biri bana açıklasın.
Gazetelerde böyle açıklamalarla dolu, bıktık artık.

fatih

Adsız dedi ki...

mantık silsilesi yok hesap silsilesi var
bilemiyorum
Ülke yerine ceplerine tesisler kuran tesisatçı amcalara bir sorsanız ?

Adsız dedi ki...

aslında elektrikçiler çok da başarısız sayılmaz.

bakın 80 sene sonra bir çağlayan-tandoğan dolduracak kadar "makbul vatandaş" üretebilmişler.

Adsız dedi ki...

elektrikçiler tesisatçılardan daha çok iş yapmış demek