biraz alakasiz olacak ama..belki bu konusa fikriniz vardir.. acaba bu basel 2 ile ilgili calisacak olan kredi derecelendirme kuruluslari Turkiyede var mi suan? bunu ustlenecek olan kuruluşlar acaba eski denetleme kruluşları felan mi bu konuya el atacaklar?
Basel II standarlari kisaca bankalarin risk yonetimini bir standarta sokma cabasidir. Basel kriterleri, BIS (Bank of International Settlements) tarafindan ilk olarak 1988 yilinda bankalarin krizlere karsi dayanikliligini artirmak uzere belirlenmis. O donemin finansal piyasalari goz onunde bulundurularak bir yeterlilik orani getirilmisti. Bu standarda gore banka sermayesinin riskli aktiflere orani yuzde 8‘den az olmamalidir. Basel komitesi, finansal piyasalardaki gelismeler Basel I standartlarini gecersiz kildigi icin Basel II standartlarini gelistirmistir. 2007’nin basindan beri de bircok Avrupa bankasinin risk yonetimi Basel II standarlarina uygun olarak yapiliyor.
Sindirella Hikayesi Tahvil Nedir Gönüllü Çevreci Kuruluşlar Çernobil Faciası Türev Konu Anlatımı Demokrasi Nedir Yatırım Fonları
Basel II ile birlikte bankalar, risk yonetimine eskisinden daha fazla onem vermek durumunda kaldilar. Bankalarin en buyuk riskleri olan kredilerde uluslararasi standartlara uyum sart kosuldu ve bu sekilde bir firmanin ulkesinde herhangi bir bankadan alabilecegi kredi standarda baglaniyor.
Basel II ye gore kredi faizi her firmanin kredi notuna gore belirleniyor. Bankalarin risk yonetim birimleri firmalarin bilancolarini inceleyerek, her firmaya bir kredi notu verecekler. Simdilik Turkiye’deki bircok banka kredi notunu Basel Komitesi’nin belirledigi “standard” modeli kullanarak belirleyecek. Bankalarin kendi gelistirdikleri risk modellerini kullanma imkanlarida var, fakat bu modeller buyuk yatirim gerektiritiyor, her banka tercih etmeyebilir. Ayrica, bankalara ilaveten Turkiye’de Moody’s, S&P turu bir bagimsiz kredi derecelendirme kurulusu calismalari var(fakat henuz somut bir gelisme yok). Bagimsiz kredi derecelendirme kurumunun verdigi kredi notlari bankalarin notlariyla esgudumlu kullanilacak olup bankalarin kredi notlarinin yerini doldurmayacak. Bu arada Moody’s gibi kurumlar Turkiye’de buyuk kurumlari zaten derecelendiriyorlar, fakat KOBIlere hizmet verecekler mi bilemiyorum.
Basel II bilhassa KOBIlere buyuk yukumlulukler getirecek. Bircok isletme su anda teminat karsiligi kredi alabiliyorken, Basel II ile birlikte kredi alabilmek teminata ek olarak icin bagimsiz denetciler tarafindan onaylanmis bilanco uretmek zorunda kalacaklar. Her ne kadar bu islem KOBIlere mali kulfet getirecek olsada, uzun vadede bircok isletmenin bilancosu saydamlasacak ve ekonominin bir kismi kayit altina alinacak. Basel IInin Turkiye’de bankalara ve KOBIlere nasil etki edecegini daha detayli ogrenmek siterseniz, Turkiye Bankalar Birligi'nin hazirladigi su su kitapciga bakin derim.
3 Yorum Var.:
verdiginiz bilgi icin cok tesekkur ederim..
Basel II 'yi firmaların acilen değerlendirmesi gerekiyor.Yoksa işleri iyice zorlaşacak
iyifirma.blogspot.com
Derecelendirme kuruluşlarının öncelikle SPK'dan lisans alması gerekmektedir. Dolayısıyla bu kuruluşların hangileri olduğuna dair bilgi SPK'dan temin edilebilir. FİNAR D&B diye bir derecelendirme kuruluşunun, firmaları maksimum 4 günde derecelendirdiğini ifade etmişliği vardır.
Yorum Gönder