1 Mayis Nedir?

Bu yazida 1 Mayis nedir konusuna deginecegiz. Politika bloguna donduk igrenc bir seklinde. Taksim'de olayli 1 Mayis gosterileri olmus. Sallayin tekneyi, sallayin tekneyi. Belli mi olur belki devirirsiniz.

Kuresellesme'den en buyuk darbeyi yiyenler oncelikle mavi yakali isciler olmustur. Reel ucretleri, simdi TCMB'nin sayfasindan bakmaya useniyorum, son 5 yilda ya cok az artmis ya da dusmustur. Ozellikle bu zaman zarfinda kisi basina gelirin %40 civarinda arttigini goz onune alirsak kuresellesmeden dolayi kaybedenlerin mavi yakali isciler oldugu aciktir. Bundan gelir dagilimi bozulmustur anlamini cikarmayin. Gelir dagilimi da duzelmistir. Birincisi alt gelir gruplarinda istihdam artmistir, ikincisi asgari ucret reel olarak cok artmistir. Yani bir sekilde goreceli olarak cok para kazanan mavi yakalilari asgari ucretle calisan daha cok sayidaki emekcilerle ikame etmisiz.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir

Bu kisiler ne dusunuyor bilemiyorum, o yuzden spekulasyon yapacagim. Bence bu durumdan kuresellesmeyi sorumlu tutmak yerine mevcut iktidari sorumlu tutuyorlar ve iktidarin gitmesi halinde herseyin eski guzel 90'li yillara donecegini (evet 90'li yillar isciler icin cok guzeldi, koalisyonlardan yuksek miktarlarda rusvet alirlardi) umut ediyorlar. 1 Mayis'i ve siyasi krizi de firsat bilerek "ortaligi biraz da biz karistiralim, belki iktidarin devrilmesine bir faydasi olur" diyerek bu 1 Mayis projesine el atmaya karar vermislerdir. Bence basarili olma sanslari var. Basaridan kastim iktidarin devrilmesidir. Yoksa sonrasinda gelecek iktidar zamaninda da reel ucretlerde ciddi artislar gormeyecegimiz kesindir. Sermayenin kanatlari var (elasticity diyoruz biz buna ekonomide), iscilerin yoktur. Maalesef isgucu piyasasina giren 1 milyara yakin Cinli ve Hintli ucretlerin daha uzun bir sure yukselmesine engel olacaktir.

Ote yandan CHP ve Genc Parti secimlere birlikte girmek icin konusmaya baslamislar. Hayirli olsun diyorum, jeton daha yeni dusebildi, insallah sonunu getirebilirler. Baskalarini suclayacaklarina cozumun kendilerinde oldugunu farketmeleri uzun zaman aldi ama gec olsun ama guc olmasin degil mi?

Okuyucularimi aslinda bastan uyarmam gerekirdi ama benim yapacagim politik analiz ekonomik analizlerime benzemez, en iyi ihtimalle kahvehane muhabbetinden biraz daha iyidir, o da en iyi ihtimalle. Uyarmis olayim.

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

"Bence bu durumdan kuresellesmeyi sorumlu tutmak yerine mevcut iktidari sorumlu tutuyorlar ve iktidarin gitmesi halinde herseyin eski guzel 90'li yillara donecegini (evet 90'li yillar isciler icin cok guzeldi, koalisyonlardan yuksek miktarlarda rusvet alirlardi) umut ediyorlar."
Bingo.
İşçi sendikaları sadece bu hükümetle değil her hükumetle kavgalidir. Kendi haklarını savunmaları normaldir. Demokrasi de tahammul etmemiz gereken çıkar çevrelerinden birisidir sendikalılar. Haberlerde izlediğim kadarıyla polis bir demokratik hukuk devletinin polisi gibi davranmayıp, polis devletinin polisi gibi davranmıştır. Acil Demokrasi!
Bu arada CHP-Genc Partiyle ittifak yaparsa en azından bir oy kaybetti.

Adsız dedi ki...

Hmmmm, Uzan mi, Baykal mi? Uzan mi? Baykal mi? Bilemedim ki...

Uzan aile gelenegini takip edecek muhtemelen. Bu durumda her yil ne kadar parayi sahsi menfaatlerine akitacak, bastan soylesin, ona gore karar verelim. Nasilsa her gelen aileye, Kemal Abi'ye, ogluna vs. derken bir suru parayi ic ediyor, bu sefer uyanik olalim, pazarligi bastan yapalim? Bir ilk'e imza atalim, olmaz mi?

Anonim