Asaf Savas Akat Hakkinda Son Yazi

Diger arkadaslari bilmiyorum ama ben Asaf Savas Akat hakkindaki son yazimi yaziyorum. Bu blogda en cok hakkinda yazi yazdigimiz ekonomistlerden bir tanesi oydu, cogu olumsuz. Akli basinda ekonomistin yapmayacagi tahminlerde bulunuyor. Onun hakkinda yazdigimiz yazilarin tamamina buradan ulasabilirsiniz. Goreceksiniz ki, dolardan tutun, istihdam, buyume, butce aciklari gibi bir cok konuda kelimenin tam anlamiyla sacmalamis. En son Tugrul'un yazdigi bir yazida ben diyeyim yanlis, siz deyin yalan data kullandigini gosterdik ve tekzip talebinde bulunduk. Yazdigimiz maile cevap alamadik. Demek ki yaptigi yanlisin kendisi de farkinda ve sahiplenecek yuregi yok. Onemli degil, Yigit Bulut ve Gungor Uras'in seviyesine dusmek istiyorsa tutmayiz.

Liderlik Nedir?   Küresel ısınma Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Bu yazida bahsetmek istedigim asil husus bundan 1 sene onceden kalan bir hesabimiz olmasi. Daha 2006 ilk ceyrek buyume rakamlari aciklanmadan borsalar (Borsa Yorumları) krizle gocerken ve dolar tavana firlarken, yani ortaligi kan gotururken su yaziyi yazdi ve ekonomide sert inis bekledigini soyledi. Biz de bunun uzerine su yaziyi yazdik ve 2006 yilinda %6-7 arasinda bir buyume bekledigimizi belirttik. Daha sonra ise her ceyrek buyume rakami aciklandikca bu yazida hem bizim hem de Asaf'in yaptigi tahminlerle gerceklesen rakamlari karsilastirdik. Ikinci ceyrek rakamlari aciklandiktan sonra benim tahminim dogru, Asaf'in tahmininin de gercekten uzaktan yakindan alakasi olmayacagi barizdi ama biz yine de insafli davrandik ve tum yil rakamlari aciklansin diye bekledik.

Bakin Asaf'in tahmini 2006 son ceyregindeki buyume rakamlarina (tum yili bir kenara birakin) bile teget gecmiyor. Galatasaray'in Samsunspor'dan 80li yillarda transfer ettigi Savas (Buyuk Savas diye gecerdi ismi, kivircik sacli, Samsun'dan Istanbul'a 6 saatte geldim diye caka satan milli oyuncu) isimli bir futbolcusu vardi. Tam hatirlamiyorum ya Avusturya milli takimina ya da Avusturya Vien (o zamanlar bize cok super takim diye lanse edilirdi) takimina karsi oynuyoruz ve 86. dakika. Rakip kale onundeyiz ve kaleyi tam karsidan goren bir pozisyonda Buyuk Savas pas bekliyor, yerden onune tam istedigi gibi yuvarliyorlar. Bizim spiker heyecanlaniyor, ve "Buyuk Savas oralardan cok iyi vurur" diye daha top Savas'in ayagina gelmeden yorum yapiyor. Savas kosarak topa bir abaniyor ceza yayinin uzerinden ve top birakin kaleyi bulmayi veya az farkla auta gitmeyi, taca cikiyor. Evet, hiperbolik bir seyir izleyerek sag taraftan taca cikiyor. Iste Asaf'in yaptigi tahminde Savas'in attigi sut gibi. Kaderin bir diger cilvesi ise Asaf'in gobek isminin Savas olmasi. Allah'in isi olsa gerek, akil sir ermez.

Sozlerimi 2006'nin buyume rakamlariyla bitireyim. 2006 yilinda ulkemiz %6.1 buyumus. Ben ekonomi %6-7 arasinda buyuyecek demisim, Asaf sert inis olacak demis. Amerikan ekonomisi %2.5 buyuyor ve bunun adi yumusak inis bile degil. Sert inis ne demek siz dusunun.

Gule gule Asaf.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Deniz Gökçe'nin havasını çok andırıyor bu yazı.

Adsız dedi ki...

deniz hocaya bariz benzeyen bir üslup var yazıda evet...

Adsız dedi ki...

son mesajiniza cevaben yazilarimi okumadiginiz takdirde ikimizin de daha mutlu olacagini soylemistim. maalesef yazilarimi okumaya devam ettiginizi uzulerek goruyorum. ustelik uslubunuz terbiyesiz; zaten genellikle cehalet ve kustahlik elele gider.



bu mesajiniza cevap vermeyecektim ama ekonomiturk.blogstop'tan gelen mesaj fikrimi degistirdi. oradan bana yazan ahmet hasan'in adinin tugrul gurgur oldugunu anladim. siz kimsiniz? neden kendi isminizi kullanmiyorsunuz? ayip bir sey yaptiginizin farkinda degil misiniz? kimligini gizleyen biri ile konusuyor olmaktan ben rahatsizlik duyuyorum.



gelelim elestirilerinize. verilerle ugrasmak gercekten zordur ve hata ihtimali daima vardir. mesaji okuyunca once korktum, eyvah galiba feci bir yanlis yapmisim, abd verilerinde yanilmisim dedim. biraz sasirdim ustelik, genellikle bu sayilari dikkatle kullanirim.



1. sanayi istihdami icinde madencilik, imalat sanayi, insaat ve gaz-elekrik-su yer alir, yani hesabi dordunun toplami ile yapmak gerekiyor.



2. BLS verileri tarim-disi ucretli istihdam (nonfarm payroll employment) icindir. bu karsilastirmada gereken toplam (kendi hesabina calisanlar, isverenler, ucretsiz aile iscileri dahil) istihdam verileridir. turkiye’de ucretli istihdam ozellikle dusuktur.



3. 15+ yas yanilticidir. dogrusu istihdam oranlarinin 15-64 yas grubu ile hesaplanmasidir. ben oyle yaptim: ayrinti gibi duruyor ama hayatidir. turkiye’de 65+ yas grubunun nufusa orani kucuk, ABD, AB, vs. gelismis ulkelerde ise yuksektir (iki kati ve daha fazla).



4. kontrol etmek icin az once dünya bankasi veri tabanina girdim. uluslararasi karsilastirmalar icin en guvenlisidir. son veri yili 2002 icin ABD nufus ve istihdam verilerini indirdim. “sanayi istihdami/15-64 yas grubu” orani % 16.5 cikti. yazida onu % 17’ye tamamlamisim. 2007’de bu oran % 16’ya, belki % 15’e dusmus olabilir. daha altina inmez.



5. sizin tablodaki 8.5 milyon kisi ABD tarim istihdami bana cok geldi. onu da kontrol ettim: gene 2002’de dunya bankasina gore 3.5 milyon kisidir.



6. turkiye verilerini tekrar kontrol etmedim ama hata yaptigimi sanmiyorum. analizimin arkasinda duruyorum. Gecmis demografik trendler nedeni ile 15-64 yas grubu artis hizinin hem toplam nufustan hem de 15+ yas grubundan daha yuksek oldugunu hatirlatirim.



7. siz de tekrar verilerinizi kontrol edin. içerigi etkileyecek veri yada hesap hatam varsa kosemde mutlaka duzeltirim, hic sorun degildir. hatam yoksa sizin benden ozur dilemeniz ve ozrunuzu de blog'a koymaniz gerekiyor.



son mesajimdaki talebimi yineliyorum. beni okumayi birakmanizdan buyuk mutluluk duyacagim.



asa











----- Original Message -----
From: ahmet hasan
To: akatas@bilgi.edu.tr
Sent: Saturday, March 24, 2007 6:44 PM


Ah Asaf Hoca Ah!
Asaf Savas Akat, Vatan gazetesindeki son yazilarindan birinde "Istihdamsiz Buyume" baslikli bir yazi yazdi. Basligindan anlasilacagi uzerine konu ekonominin buyudugu ama istihdam yaratamadigi. Asaf Hoca diyor ki:


"Sanayi istihdamı/çalışabilir nüfus oranı. Türkiye ve benzeri ülkelerde sanayileşme başlı başına bir hedeftir. Bu oran istihdam aracılığı ile sanayileşme iradesinin ölçülmesini sağlar.Ayrıca tarımda istihdam gerilemesinin (yapısal değişim) ve nüfus artışının etkilerini temizleyebiliriz. İlki için tarım istihdamını sabit tutarak istihdam/çalışan nüfus oranını hesaplarız. İkincisi için çalışan nüfusu sabit tutarak istihdam/çalışan nüfus oranına bakarız.

Sanayi istihdamı/çalışabilir nüfus oranı 2000’de yüzde 11,9 iken 2006’da yüzde 11,6’ya geriliyor. Bu oran ABD’de yüzde 17, AB-15’de yüzde 18’dir. Bu dönem için olsa olsa “sanayisizleşme” iradesinden bahsedilebilir."
Asaf Hoca'nin rakamlarla arasi iyidir. O yuzden yaptigi yanlislari ona atfetmek istemiyorum. Herhalde asistani kendisine habire yanlis sayilar verip duruyor diyorum ve en kisa zamanda kendisine yeni bir asistan bulmasini temenni ediyorum.

Yazidaki yanlislar neler?

1. Amerika'da sanayi istihdami/calisabilir nufus orani %17 degil, %6.4'dur. 2007 Subat rakamlarina gore durum soyle:



Kaynak: U.S. Department of Labor, Table A-1 ve Table B-1

Acikcasi Avrupa icin rakamlara bakma geregi bile hissetmedim. Gelismis ulklerin temel ozelligi ekonominin ve istihdamin hizmet sektorunde yogunlasmasidir. Asaf Hoca nasil bunun farkinda olmaz kafam almiyor.

2. Turkiye'de sanayi istihdami, 2000 yilina gore mutlak olarak da oransal olarak da artmistir. Asagidaki sekli daha onceki bir yazimda kullanmistim, tekrar veriyorum.


2000-2006 arasi calisabilir nufus toplam %12 buyurken, sanayi istihdami %13, tarim disi istihdam ise %17 buyumustur. Bu, istihdam yaratan ekonominin resmidir.

Dogal olarak, eger sanayi istihdamindaki artis, calisabilir nufusdaki artisin uzerinde olduguna gore, sanayi istihdami/calisabilir nufus orani artmistir, azalmamistir:





Sanayi ve tarimdisi istihdamin yillar itibari ile degisimini gormek isterseniz, soyle:



Sayin Asaf Hocam,

Ekonomi istihdam yaratti mi sorusunun cevabi sanayi/calisabilir nufus oraninda gizlidir dediniz. Sizin kullandiginiz standarda gore ekonominin aslinda istihdam yarattigini yukarida gosterdim. Eger olur da bu yaziyi okursaniz, kosenizde bir tekzip yazisi yayinlar misiniz?

Blog Sahibi dedi ki...

Asaf Bey,

Ekonomi Turk turkekonomi @ gmail adresini kullanarak iletisim kurar. Daha once bir iletisimimiz olmustu hatirlarsaniz. Bunun disinda kullanilan email adresleri bizi baglamaz. Yazinizda bahsettiginiz Ahmet Hasan isimli kisiyi tanimiyorum, Tugrul Gurgur de kendi gercek adini kullandigina gore Ahmet Hasan gibi bir isimle size email atacagini zannetmiyorum.

Benim kimligime gelince. Bundan 3 ay once kimligimi aciklama kosulumu okuyucularima duyurmustum. Madem cok merak ediyorsunuz kimligimi TEGV'e 500 YTL bagis yapin ve dekontunu bana gonderin, aciklayayim kimligimi. Kaldi ki adimi bilseniz ne olur bilmeseniz ne olur. Bundan 1 sene once cikip "yumusak inis firsati kacti, artik sert inis bekliyor bizi" diyorsunuz, ben de "Yok oyle yagma, ekonomi %6-7 buyur diyorum". Kafa yormaniz gereken bir sey varsa bu benim kimligim degil, sizin "NEREDE YANLIS YAPTIGINIZ" olmalidir. Biz cikip isin dogrusunu gosteriyoruz, anlayana sivrisinek saz, anlamayana essek kadar blog az.

Hala kafanizdan "Ekonomix kim acaba? Deniz Gokce olabilir mi? 500 YTL versem de kimligini ogrensem mi? Yok yok bosver paraya yazik, Turk Egitim Gelistirme Vakfina gidecekmis. Bizim egitime ihtiyacimiz yok, okurlarimiz bir de egitim alirlarsa sacma sapan tahminlerimi okuyacak kimse kalmaz" cinsinden ifadeler geciyorsa dogru yoldasiniz demektir. Hic istifinizi bozmayin, devam edin. Biz de sert inen ekonomide ne yapacagimizi kara kara dusunelim.

Not: Bu arada yaziyi yazmamin uzerinden bir saat gecmeden benim yaziyi okuyup uzerine uzunca bir de mesaj birakmissiniz. En mudavim okuyucularimizi bile geride biraktiniz, ne is? Yarin ki yazi icin malzeme mi topluyorsunuz?

Bu arada mesajinizda en cok "CEHALET VE KUSTAHLIK ELELE GIDER" kismini begendim. 2006'da da sert inis de gerceklesmedigine gore "GREAT DEPRESSION" artik 2007'de gelir degil mi USTAD!!

Ekonomix (Deniz Gokce olabilir mi? Yok canim degildir, yapmaz boyle sey Deniz)

Blog Sahibi dedi ki...

Bu arada soylemeyi unutmusum, Bu blogun 5 tane faal yazari var. 6. yazarimiz Amerika'nin top 5 finans journallarinda publication yapmayi (iskembeden istedigi gibi sallamak dururken ne zahmetlere giriyor) blogumuzda yazmaya tercih eden bir arkadasimiz.

Neyse, Tugrul baska bir kisi (normalde yumusak uslup kullanir), Baris baska bir kisi (en sert uslup onundur, sizi taniyor galiba o yuzden fazla girmiyor sizin toplara), Selcuk Hakan kendi halindedir etliye sutluye karismaz, Ahmet Bey en buyugumuzdur, kimseye saygida kusur etmez. Bir de bendeniz Ekonomix agzima geleni soylerim. Niye? Bu isi bedavaya yapiyoruz, 5-10 dakika bos zamanim var, onu da uslubu yumusatmaya harcayamam. Yanlis yaparsam da geri donup ozur dilemesini de bilirim, yapmadigim sey degil. Yanlis yapmadan da sert uslup kullaniyorsam bir zahmet usluba takilacaginiza icerige odaklanin. Essek kadar adamlarsaniz, biraz olgun olun.

diyecegim su ki, beni Tugrul'la karistirmissiniz. Sonra da Tugrul'u Ahmet Hasan diye birisiyle karistirmissiniz. Oysa ben Ekonomi Turk imzasiyla, Ekonomi Turk email adresinden size mesaj atmistim. Umarim "sert inis"le %6 buyumeyi de birbirine karistirdim demessiniz!!! (Bu da mi sert oldu, peki yumusatalim. Ekonomistler arasinda yanlis tahmin her zaman olan seylerdir, hic kafanizi yormayin. Bence 2007 ve 2008 icin de resesyon tahmininizi simdiden yapin, olmazsa tarihleri 2009 ve 2010 olarak REVIZE edersiniz. GERCEKTEN KAFANIZI TAKMAYIN, ELBET BIR GUN DARALACAGIZ, ISTE O GUN SON GULEN SIZ OLACAKSINIZ.)

Ekonomix