Gercek Basari Oykusu

Yok yok gercek basari oykusunden kastimiz "dusuk" dolar kuru ortaminda %25 hizla buyuyen ihracatimiz degil. Ya da yuksek reel faiz ortaminda %6 buyuyen ekonomimiz de degil. 400 milyar dolarlik bir ekonomi olmamiz da gercek basari degil.

Gercek basari Houdini gibi yukarida bahsettigimiz gelismelerin insanlarimiz tarafindan gorulmemesini saglamaktir. Adamlar o kadar basarili karamsar yazilar yaziyor, o kadar basarili kafa karistirma kampanyasi yapiyor ki vatandaslarimiz ekonomi de olan bitenin farkinda bile degil. Adamlar, onlar kendilerini biliyor, gelir dagilimi bozuldu, istihdamsiz buyume yasiyoruz, issizlik artiyor, enflasyon azaliyor diyorlar ama fiyatlar artiyor seklinde asli astari olmayan konularda milleti yazi bombardimanina tutuyorlar. Netice ortada. Hurriyet bir anket yapmis ve soruyor: Milli Gelir $5477 diyorlar, sizce inandirici mi? Katilimcilarin %78'i Hayir cevabini vermis.

Liderlik Nedir?   Küresel ısınma Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Bu "Yunanistan'i deplasmanda 4-1 yendik, sizce inandirici mi?" sorusuyla bana gore esdeger bir soru. Acaba kac kisi hayir cevabini verir bu soruya. Peki mactan sonra "Yunanistan'in topa sahip olma yuzdesi daha fazlaydi", "Onlarin direkten donen toplari vardi", veya daha da curetli davranip "Bu rakamlar inandirici degil, UEFA'nin istatistiklerine guvenilmez, ben kendim kicimdan bir istatistik tuttum ona gore maci 3-2 kaybetmisiz" seklinde haberler ve yorumlar gazeteleri susleseydi sonuc nasil olurdu dersiniz? Vatandas muhakkak "Valla kazandik diyorlar ama postadan elimize kupamiz gecmedi, cebimize bir sey girmedi, ne kazandik o zaman?" seklinde bir yorumda bulunurdu.

Bravo, gercekten bravo. Insanlar artik rakamlara da inanmiyor, sayenizde. Buyuk sihirbazlara sapka cikariyorum. David Copperfield hala kendini "sapkadaki tavsani kaybettim" diye avutsun, adamlar 400 MILYAR DOLARLIK TURK EKONOMISINI KAYBEDIYOR haberi yok!

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Fatih Cekirge yonetimindeki Hurriyet sitesi bir suredir 'cogunluk ne derse dogrudur' mantigiyla hazirliyor bu turden tuhaf anketleri. Yani eger cogunlugun cebine para girmemisse, milli gelir rakamlari dahi bir 'inanc' mevzusu olabiliyor. Cunku, 'O kadar ihracati ben yapmadim, gecen seneye gore daha cok sey uretiyor da degilim' diyecek kafa yok ne yazik ki Hurriyet okurlarinin cogunlugunda. Cunku devlet denen seyi, 'isleri duzelttiginde bize de para verecek olan kurum' olarak algiliyorlar. Sonra da, 'Bize para gelmedi, o zaman rakamlar yalan olmali' demek zor olmuyor tabii.

Bu konuda yapacak bir sey yok. Ama biz de Fatih Cekirge gibi bu cehaleti somuren adamlara 'inanmayalim' diyebiliriz.

Adsız dedi ki...

aslinda elestiriler mantikli,
soyleki;
simdi gshm/gsyih 360'dan 400'e cikmis yani 40 artmis.
ama cari acik 30,
kamu borcu 10 artmis,
yani net sonuc sifir.

bir de bunun ustune kuresel isinmadan dolayi artan hava sicakligini eklersek, kisi basina hissedilen bahar havasi, pardon milli gelir rakami azalmis olur.

bir diger mantikli aciklamada, artan turist ve yabanci yatirimcidan dolayi, ayse teyzemize kalan milli gelirin dusmesidir.

simdilik aklima gelen, en akla yakin aciklamalar bunlar ama eminim Sinan Aygun veya Oguz Satici daha mantikli ve bilimsel aciklamalar getirecektir.

Adsız dedi ki...

su global likiditenin sagladiklarini gormeden geliyorsunuz ama NY'dan Londra'ya TR trade eden herkes biliyorki isler kotu gittiginde forget all the strory sell Turkey,

madem dediginiz kadar saglam neden bu adamlar boyle dusunuyorlar, ve her hareketlenmede TR yuksek betali kagit gibi davraniyor

Adsız dedi ki...

Biz global likidite yuzunden Turkiye'ye para girmiyor demiyoruz ki. Dedigimiz gelismelerin sebebi para girisi degildir. Global likidite ilk kez olan bir sey degil. Faizler 2003 yilinda dunya capinda rekor derecede dusuktu, biz de simdikinden cok daha yuksek reel faiz veriyorduk, ama nedense simdikinin cok altinda sermaye girisi oluyordu. Neden?

Nedenlerle sonuclari birbirine karistiriyorsunuz.

Ote yandan Turkiye'nin riskinin 3-5 senede bati ile ayni seviyelere gelmesini beklemeyin derim, riskimizin yukselmesi nasil uzun zaman aldiysa dusmesi de uzun zaman alacaktir.

Bu arada en son dalgalanma neticesinde yabancilarin paylarinda artis mi oldu yoksa azalis mi? Marginde trade yapan 3-5 bickin trader'a bakarak yorum yapmak ne kadar saglikli o da ayri mesele.

Ama zaten yaptiginiz bu yorum bu yazinin altina hic gitmemis. Macin skorunu tartisiyoruz, insanlar skora bile inanmiyor diyoruz, siz kalkip "macta cok riske girdik" diye yorum yapiyorsunuz. Yeri geldiginde detaylica tartisalim risk konusunu.

Ekonomix

Adsız dedi ki...

cok guzel ya:)bayılıyorum yorumlara...bu anketi ilk gordugumde aklıma hemen ne zaman bloga duser acaba sorusu gelmisti gec kalmamıs...sahi agri dagi 5137 metreymis sizce inandırıcı mı?

Adsız dedi ki...

buyumenin kaynagi agirlikli olarak global likidite olsaydi, 5 yil boyunca ortalama yuzde 7,2 buyume elde edilmesi pek mumkun olmazdi.

bence Turkiye kamuoyu sn.Dervis'in baslattigi reform surecinde elde edilen yapisal donusumlerin onemini unuttu. kamu bankalari, mb bagimsizligi, kamu muhasebesinde seffaflik, butce disi fonlarin tasfiyesi, gorev zarari uygulamalarinin butce icine alinmasi vs.

bugun saglanan iyilesmeler, esasinda makroekonominin yillar sonra nihayet normallesmesine dayaniyor.

Bunun en carpici gostergesi olarak da, yapilan bir analizde, toplam faktor verimligigindeki artisin 2002-2006 arasinda %4,8'e ulasmasi gosterilebilir. Buyumenin kalitesini bundan daha iyi yansitan bir gosterge varmi, bilmiyorum. Oysa 90'larda bu oran %0,5 gibi acinasi bir seviyedeymis.

Global likidite elbette yardimci olmustur ama makroekonomik istikrar ve yapisal reformlar olmasaydi, anlamsiz kalirdi.

Kendimizi kucumsemeyelim, ekonominin normallesmesi yolunda cok buyuk mesafe alinmistir. Bunun bedeli de fazlasiyla odenmistir.