Finansal Kriz ve Medya

Medya'nin neyin haber olacagi neyin haber olmayacagi yonunde cesitli egilimleri var. Insanlarin merakini uyandirmak ve gazete almaya veya daha cok televizyon seyretmeye sevketmek icin kotu haberleri ya abartarak halka yansitma yontemini secerler ya da kotu haberleri daha cok on plana cikararak. Biz de Ekonomi Turk olarak genelde hukumet karsiti, kriz cikti cikacak, cari acik cok tehlikeli, doviz krizinin eli kulagindadir, borsa batti batacak seklindeki haberleri yayinlasaydik belki de daha cok ziyaretcimiz olacakti.

Biz ise gordugumuzu gordugumuz sekilde yorumlama yolunu sectik. Bundan 3 hafta once global finans piyasalarini aniden sarsan krizin ardindan hem bizim medyamiz hem de yabanci medya kelimenin tam anlamiyla yaygarayi kopartti. Tam bir hafta once S&P 500 endeksi krizin hemen oncesindeki 1449 degerinden 1364 degerine kadar geriledi. Buna diyecek bir seyimiz yok, finansal piyasalar kisa vadede oynaklik gosterir, bir gun karamsardir bir gun iyimser. Bizim laf soyledigimiz borsa dibe vurdugu zaman medyada kriz davullarinin calinmasidir. Insanlari korkutarak tirajlarini arttirmaktir asil mesele.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir

Bugun S&P 500 endeksi 1435 puandan kapatti. Bir hafta icerisinde %5'e yakin deger kazandi ve kriz oncesindeki seviyesinin sadece %1 altindaki bir seviyeye geldi. Medya bu duruma ayni ilgiyi gosterecek mi dersiniz. Zannetmiyorum.

Neyse onemli degil, biz buradan haber yapalim o zaman. Dunya borsalari Subat sonunda baslayan krizde kaybettikleri degerin cogunlugunu geri kazandilar. Amerikan borsalari bir haftada 500 milyar dolar deger kazandi. Turkiye borsalarindan "kacan" yabancilarin paralari da sihirli bir sekilde geri gelmeye basladi. Enis Berberoglu'na duyurulur, o bu islerin hesabini herkesten iyi biliyor ya.

Ote yandan kriz uzerine yeni bir kriz mi geliyor basligi atan Hurriyet gazetesine soyleyecek bir sey bulamiyorum. Bir dakika, bir dakika, buldum. Amerika'da basi koparilan iki tavugun yarismasinin videosunu cekmisler, "dunya gazetelerinde ilk defa" basliginda hemen ana sayfadan yayinlasinlar; hatta anket yapsinlar ve hangi tavugun yarismayi kazanacagini okurlarina sorsunlar. Bu arada Galatasarayli Arda "Erdogan Cankaya'ya cikacak mi?" anketine ne cevap vermis merak ediyorsaniz Hurriyet'in bu haberinden ogrenebilirsiniz. Nefesimi tuttum anketin sonucunu bekliyorum!!

2 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

bir ihtimal;
dogan grubu disbank'in tamamini ve petrolofisinin ucte birini sattiktan sonra dovizde long'a gecti.

ustune petrolofisinde vergi cezasi gelince acaba kriz ciksada, cezanin nominal degeri dusse, elimizdeki dolarlada hem bunu oder hemde ucuzlayan birkac sirket daha mi aliriz diye dusunmustur.

ciddiye almayin-brainstorming yapiyorum

Adsız dedi ki...

Selam,

Sorunu kendiniz görüp kasiniyorsunuz. Gazeteleri cok secici okumak lâzim, aksi takdirde fazlasiyla âsap bozuyorlar. Bakin su anda Hürriyet'in anasayfasindaki haberlerden bir secme:

Hamile kadina dayak
4 ayda 31 kilo verdi
Penis romanini kim yazdi
Ölüme meydan okudu
Fena kapistilar (manken)
Ringde ölüm
Hep soruluyor: Aldatildim
Canindan oldu
1 milyon dolarlik poz (manken)
Uzakdogu modasi (ic camasiri)
Goya icin soyundu (ciplak Natalie Portman)
En seksi güres
Hande'nin sarkisi
Servet degerinde pozlar (yukaridaki 1 milyon dolarlik haberinin ikinci baskisi)
Boyali bedenler
100 milyon yildir seks yok
Ben güzelim hostes cirkin
Biyonik cansu
Kasar davasinda karar


Haberlerin fazla icerigini yazmadim fakat asagi yukari ne oldugunu anlarsiniz.

Anasayfasi böyle olan bir gazeteye bakip da sikâyet etmek biraz mânasiz oluyor haliyle.

The Sun'un anasayfasina bakip sikâyet ediyor musunuz?

Türkiye'de yanlis olan algilamalardan biri Hürriyet, Milliyet gibi gazetelerin ciddî gazeteler oldugu algilamasi. Bu gazeteler aslinda bulvar gazeteleri, bakmayin icinde su kadar sayfa ekonomi haberi varmis, bu kadar sayfa insan kaynaklari eki veriyormus. Bunlar bulvar gazeteleri, dolayisiyla ciddî konularda ciddî söyleyebilecekleri seyler de bulvar gazeteleri seviyesinde.

Yanlis bilmiyorsam Almanya'nin en fazla satan gazetesi olan Bild'in yayin yönetmeni Kai Diekmann Dogan Medya'nin da yönetim kurulunda ve Ertugrul Özkök'ün gipta ettigi, hayran oldugu bir adam. Bu nedenle Özkük cesitli vesîlelerle Hürriyet'i de Bild gibi yapmak istedigini belirtti ya da îmâ etti yazilarinda.

Dolayisiyla "Hürriyet'te ne kadar salak bir baslik" seklinde yorumlari birakin bence. Hürriyet'te dogru dürüst baslik arayan da kabahat cünkü.

Ha arada sirada düzgün haberler cikmiyor mu? Cikiyor, fakat (gene Yagmur Atsiz'i andaim, iki oluyor bu iki gün icinde) her bozuk saat bile günde iki defa dogru zamani gösterir, bu da onun gibi.

Matbuât'in hâli icler acisi, hele Dogan Holding'in matbuâtinin. Mide kaldirmiyor.

Selamlar,
Cüneyt