"Size işletme bölümünden bir kaç öğrenci olarak kendimizi geliştirme açısından bir kaç soru sormak istiyoruz. Biliyorsunuz günümüzde işverenlerin tercih ettikleri mezunlardan olmamıza rağmen alanımızın genişliği yüzünden bir çok kişiyle iş konusunda rekabet etmek zorundayız. Rakiplerimiz genellikle mühendislik veya temel bilimler mezunu oluyorlar. Uzun vadede rekabet avantajımızı koruyabilmemiz için yada en azından başa baş mücadele edebilmemiz için siz ne gibi bir çözüm önerirsiniz.
VOB nedir? Taksi Şöförü Borsa Tüyoları? Olasılık nedir? Enformasyon Nedir
Bir başka soru ise, türkiyede ve dünyada finans sektöründe çalışmak istediğimizi varsayarsak sizce hangi alanar gelecekte daha çok prim yapıp gelir sağlayacak sizce.Ve bu alanlarda iyi olabilmek için nasıl bir yol izlemek lazım bu konudada kısaca düşüncelerinizi alabilirsek seviniriz."
Is Bulma Problemi baslikli bir yazida bu konuya soruyu dolayli yollardan yanitlamistik. Universiteye giden veya gidecek ogrencilere ilk tavsiyemiz her seye girisimci bir gozle bakmalari. Netice gunluk hayatimizda sikayet ettigimiz bir cok sey karsimiza cikiyor, sikayet olan yerde bir seyler yolunda gitmiyor demektir. Bu da is firsati demektir. Mesela gecenlerde Cocuk Esirgeme Kurumuna bagis yapmaya calisan okuyucularimiz bankalarda saatler gecirmis, zorluklar yasamislardi. Bu durumda iki sey yapabiliriz: sikayet ederiz, biz adam olmayiz deriz veya bagis islemlerini veya internet uzerinde para yollama islemlerini kolaylastiran bir urun ortaya cikararak milyoner olabiliriz.
Diyelim ki ikinci yolu sectiniz ve bir muddet gecenizi gunduzunuze katarak calistiniz ama basarili olamadiniz. Benim gozumde ve bir cok isverenin gozunde bu basarisiz deneyim universite diplomasi kadar degerli bir deneyimdir. Bagimsiz ve yaratici oldugunuzu, liderlik ozelliklerine sahip o ldugunuzu, iyi iletisim kurabildiginizi gosterir bu tecrube.
Diyelim ki is kurma yolunu secmediniz. Ikinci iyi alternatifiniz, yazlari staj yapmak, diger zamanlarda da part-time calismaktir. Hem para kazanirsiniz, hem cevre edinirsiniz, hem de diger insanlara ne kadar caliskan bir insan oldugunuzun sinyalini vermis olursunuz (asimetrik enformasyon probleminin ne oldugunu hatirliyor musunuz?).
Ucuncu yapabileceginiz sey guclu oldugunuz alanlara odaklanip o alanlarda is aramak ve tecrube kazanmaktir. Finanstan anlamiyorsaniz ama insan iliskileriniz cok iyi ise satis alanini secmelisiniz belki de.
Unutmayin, is dunyasinda basarili olabilmek icin diploma gereken niteliklerden sadece bir tanesidir. Iyi bir okuldan ve iyi bir bolumden elde edilmis bir diploma hayatin her alaninda size yardimci olur; ancak elinizde iyi bir diploma yoksa bu dunyanin sonu degildir. Insanlara ne kadar degerli oldugunuzun sinyalini vermenin baska yollari da vardir. Zaten baskasinin isinde calisarak ancak baskasini zengin edebilirsiniz. Gercekten iyiyseniz ve bir cok kisiden daha fazla katma deger yaratabileceginizi dusunuyorsaniz, rasyonel olan bunu kendi isinizde yapmanizdir. (Adverse selection ne demek hatirliyor musunuz?)
Finans sektorunde basarili olabilmek icin ne yapmaliyiz peki? Cevrenizin cok saglam olmasi, servet sahiplerine erisiminizin olmasi gerekir. Insanlarin tanimadiklari kisilere paralarini teslim etmesinin diger bir yolu reputasyonunuzun (sohret) cok iyi olmasidir, yani basarili bir para yoneticisi olmaniz gerekir ki, bu durumda zaten basarilisinizdir. Diger bir yontem ise en alt seviyeden baslayip, disinizi tirnaginiza takip 10+ sene baskalarini zengin ettikten sonra bu surec icerisinde edindiginiz network'u (cevreyi) kullanarak istediginiz noktaya ulasabilirsiniz. Sansli olduklarina inanmayan okuyucularimiza finans sektorunu tavsiye etmem, iyi olsaniz bile finansal piyasalardaki "noise" nedeniyle hic bir zaman kesfedilmeyebilirsiniz.
Girisimci olun, onunuze cikan firsatlari es gecmeyin.
15 Yorum Var.:
tavsiyeleriniz gerçekten işe yarar görünüyor.(işletme okuyan arkadaşlar için)bende iktisat son sınıf öğrencisiyim ve işletme bölümü ile aramızda fark olduğunu düşünüyorum. :) peki biz iktisatçılar için özellikle belirtmek istediğiniz tavsiyeniz var mı? diye sormak istiyorum ve var olduğunu da düşünüyorum açıkçası...eğitim sistemimizin yapısından dolayı bazı durumları geç farkediyoruz ve kayıplarımızı en aza indirmeye çalışıyoruz.mesela sağolsun hocamız az da olsa bizi yönlendirip bu siteyi önerdide bişeylerin farkına varmaya başladık(gecte olsa)umarım beni ve bizi anlıyosunuzdur sayın hocam..... iyi bir iktisatçı nasıl olunur?
"...iyi bir iktisatçı nasıl olunur? "
yahu iktisatçıdan önce nasıl iyi bir "öğrenci" olunur onu sorsanıza. Zaten Ekonomix bey de nasıl öğrenci(sadece üniversite de değil) olunacağını yazısında belitmiş. "Hayatın her anı,aşaması öğrencilik". önce her anından/hayatından bir şeyler "öğrenmeyi öğrende", ondan sonra iktisatçı mı olursun, çavuş mu, baş cavuş mu yoksa baş çavuşun bir başka şeyimi,hacı mı hoca mı ona sonra karar ver...
Yorumlarınız için teşşekkürler ekonomix bey,, Gerçekten bakışımıza ciddi katkıları oldu.
Aslında biz öğrencilerinde girişimcilik aklından geçmiyor değil.Ama sermaye olmadan zor oluyor bu işler. En iyi ihtimal bildiğimiz kadarıyla risk sermayesi ama o da genellikle kurulu ve hızla büyen şirketlere veriliyor.
Herneyse,, Yinede herşey için teşşekkürler,,
Ozan Atasoy
"Ama sermaye olmadan zor oluyor bu işler."
çok doğru. tabii sermayeden sadece parayı kastetmiyorsanız. en büyük sermaye "gerçek bilgiye ulaşmasını, yaptığı hatalara takılı kalmadan, bilebilen akıldır". bu sermayeniz yoksa tabii çok zor herhangi bir işte dikiş tutturabilmeniz. anca devlet memuru olursunuz.
..iyi bir iktisatçı nasıl olunur? "
yahu iktisatçıdan önce nasıl iyi bir "öğrenci" olunur onu sorsanıza. Zaten Ekonomix bey de nasıl öğrenci(sadece üniversite de değil) olunacağını yazısında belitmiş. "Hayatın her anı,aşaması öğrencilik". önce her anından/hayatından bir şeyler "öğrenmeyi öğrende", ondan sonra iktisatçı mı olursun, çavuş mu, baş cavuş mu yoksa baş çavuşun bir başka şeyimi,hacı mı hoca mı ona sonra karar ver..." sizi kınıyorum ifadelerinizden dolayı.gençlerimize bu şekilde örnek olmamanız gerekir"
beyfendi okumuş insan olarak terbiyenizi takının.bir iş yapacaksanız eğer düzgün yapın.
okuduğu yazıyı anlamamış ve bunun dahi farkına varamamış bir "baron" o yazı için "tavsiyeleriniz gerçekten işe yarar görünüyor" gibi bir ukalalığı ifadeleriyle dillendiriyor ve bundan hiç bir rahatsızlık duymayıp, bu haddini bilmeyen insanı kınamıyorsanız , beni ister kınayın ister kınamayın.hatrım kalmaz
Iktisatcilar icin tavsiyeleri ileriki bir tarihte yayinlayayim. Bu arada isletmeciler icin verdigim tavsiyelerden yararlanmayi ihmal etmeyin.
ben "tavsiyeleriniz gerçekten işe yarar görünüyor."bu ifadede bir art niyet göremiyorum.bu yazılanı neden bu kadar abarttınız anlam vermiş değilim neyse fazla uzatmaya gerek yok.sadece eleştirirken lütfen biraz daha seviyeli olmanızı rica edecem tabi benide bu lafımdan dolayı ukalalar sınıfına koymazsanız tabi.
Ekonomix beyin son cümlesinden (girişimci olunuz) kendime pay çıkararak,Türkiyedeki bir lisans (bence ilk okuldur) fakültesinden mezun olacak "baron" bir kişinin, Başka bir kişinin(Ekonomix beyin eğitim hayatını bir gözünüzün önüne getirin,hangi okullara gitmiş) yazdıklarını "değerlendirme"si (işe yarar gibi gözüküyor falan(hadi ya, uyanığa bak)) "ahlaksızlıktır". Ve eğer benim bu tesbitimde de bir hata varsa en ağır bir şekilde bana bunu gösterseniz bile alınmam. Aksine teşekkür ederim. Sayın pek kıymetli Ahmet Bey; merak etmeyiniz, siz değil ukala hiç bir sınıfa giremezssin. Yahu bu sınıf ayrımlarını marks babamız mı yapıyodu. Bak sınıfsal ayrımcılığı da kaldırdık, bir katkı yaptık.he he he
bizim türk milleti,yada bu tarz düşünen her türlü dünya milleti, insanların en merak edilmeyecek şeylerini merak eder. şimdi benim "...Ekonomix beyin eğitim hayatını bir gözünüzün önüne getirin,hangi okullara gitmiş)" den kastım,yani sizi tanıyor gibi gözükmem, sizin profaylınıza tıklamam ve yazılarınızı diğer ekonomi kaynaklarıyla beraber okumaya çalışmamdan ibarettir. Ve bence bir "insanı gerçek anlamda tanıma" o insanın ortaya koyduğu eserlerle tanımadır.Bir eser koyamamışsa insanla tanışma imkanı zaten yoktur demektir. "Boş"lukla nasıl tanışılır.
Yoksa fi tarihinde kendisine verilen ismi bilseniz ne olacak bilmeseniz ne olacak bir insanın.Yanılıyorsam düzeltin. ABD de doktora piyasası rekabetçidir diye biliriz. hele doktora sonrası piyasa daha da rekabetçidir. Öyle her baba yiğidin harcı değildir. daha başka Bilgisi olan varsa bildirsin. Mesela türkiyedeki iktisat fakültesi öğrencileri lütfen bu konudaki yüksek fikirlerinizden bizi mahrum bırakmayınız.. sizler bizim aydınlık geleceğimiz,biricik yarınlarımızsınız.Çok severim sizleri ben. bir yanlış anlama olmasın sakın.
Ekonomix bey emin olun, siz o isminizi açıklamak zorunda kalacağınız yazıyı yazamayacaksınız. Allah uzun ömürler versin ama, O yazının yazılması çok zor "türkiye şartları altında" kısaltma olarak TSE mi diyorlar bu şartlara tam emin değilim.:))
(belki bu ifadeler de bir gaz olur birilerine, :))
"Sayın pek kıymetli Ahmet Bey; merak etmeyiniz, siz değil ukala hiç bir sınıfa giremezssin."önemli değil benim hangi sınıfa girip girmeyeceğim ama şunu anladım ki keşke ekonomiden anladığınız kadar insan ilişkilerinden de anlamış olsaydınız.gerçi boşuna dememişler her güzelin bir kusuru vardır.bu da sizin kusurunuz böyle kabul etmek gerekiyor yapacak bişey yok.size iyi çalışmalar beyfendi
bilakis ahmet bey, ben aslında ekonomide çok fazla eksiği olduğumu ama "insan ilişkilerinde" daha iyi olduğumu düşünürüm. Tabi dediğim gibi "boş insanlarla" "tanışmayı" bekleyecek kadar da aklımı peynir ekmekle yemedim.
:)
:) :(
Yorum Gönder