Gecikmiş Kefal ödülleri

Bundan bir süre önce bir yarışma düzenlemiştik. Ancak katılım olmamıştı, biz de yanıldık diye sevinmiştik(!). Ancak necip Türk matbuatı geç de olsa kendine geldi, yarışmamıza ilgi ve alakasını esirgemedi. İşte sonuçlar:

Birincilik, IMF katolik yemini etmedi “Enflasyon 7.2 olur” dedi’ başlıklı haberi ile Vatan gazetesi ekonomi servisine (en büyük puntolu başlığı attıkları için),
İkincilik ödülü “Enflasyon yine tek haneli” başlıklı haberdeki “IMF çift hane öngördü” başlığı ile Radikal gazetesi ekonomi servisine,
Üçüncülük ödülü “IMF enflasyonu çift hane bekliyor” başlıklı haber ile NTVMSNBC’den, Sezer Kılıç’a,
Dördüncülük ödülü, “IMF çift haneli enflasyon bekliyor” haberi ile Zaman gazetesi ekonomi servisine,
Beşincilik ödülü, “Kış enflasyonu” başlıklı haberinin sonunda, “IMF çift hane tahmin ediyor” alt başlığı ile verilen haberi ile Milliyet gazetesi ekonomi (ekonomi nedir?) servisine,

Hisse Yorumları  Marjinal Nedir  Fiyat Kazanç Oranı Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır

Ödül alan almayan bütün yarışmacıları cehaletlerini açık açık sergileme cesaretlerinden dolayı kutluyoruz. Biraz geciktiler ama olsun, seneye daha çabuk olurlar.

Türkiye’de gazeteci olmak, gazete sayfalarını doldurmak neden bu kadar kolay anlamıyorum. Eğer IMF’nin Güz 2006 Dünya Ekonomik Görünümü raporuna bakarsanız, 19. sayfada Türkiye ile ilgili tahminleri görürsünüz. Orada tabloda göreceksiniz, özellikle dipnot düşülmüş. Dipnotta denilmiş ki “in accordance with standard practice in the World Economic Outlook, movements in consumer prices are indicated as annual averages rather than as December/December changes, as is the practice in some countries”. Yani diyor ki, IMF’in tüketici fiyat enflasyonu hesabı bazı ülkelerde olduğu gibi Aralık’tan Aralık’a değişim göz önüne alınarak değil, yıllık ortalama üzerinden yapılır. Şimdi bu haberi yapan/yazan kişiler İngilizce bilmiyorlardır diyeceğim, o zaman ne bokuma IMF raporundan haber yapıyorlar? (Aslında nasıl haber yaptıklarını biliyorum da, konumuz o değil şimdi.)

Bakınız, karıştırmayın. Ben bu yazıda enflasyon hedefi tutar tutmaz herhangi bir şey demiyorum. Ama ilkokul mezunu olduğunuzu varsayalım, bir hesap yapalım: Diyelim ki, Ocak ayında Ekonomix’in cebinde 10 lirası vardı. Aralık sonunda da 4 lirası olacak. Yıl boyunca Ekonomix’in cebinde ortalama kaç lira olacak? Hadi cevabı da vereyim de fazla merakta kalmayın: 10 artı 4 eşittir 14. 14 bölü 2 eşittir 7 (yazıyla yedi). Şimdi, bakalım IMF kaç tahmin etmiş? 7.2 (yazıyla yedi nokta iki). Allah allah! Şu ortalama işi de ne kadar zor canım!?! (Örnekte Ekonomix'in adını kullanıp onu meşhur ettim. Bu kıyağımı da unutmasın. HA HA HA...)

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

bu aralar bu ingilizce skandalları çok yaşanmaya başladı. ya daha öncede vardı biz farketmiyorduk yada şimdi başladılar ve siz farkediyorsunuz. vatan gaztesine sevgilerimi ve selamlarımı yolluyorum. asker arkadasıma da selam göndersem olur mu ?
ama ingilizce olarak. vatan tercüme eder artık :)

Adsız dedi ki...

yaşam boyu başarı pardon kefal ödülünüde g.urasa vermek gerek

Adsız dedi ki...

Üstad,
Güzel blog, tebrikler...

Fakirhaneye de bekleriz.

Artık böyle keyifli, zevkli iktisat okumak istiyorum beah!

Elinize sağlık!

Adsız dedi ki...

öNEMLİ NOT:

Kefal Ödülü'nü, aslında haberin kaynağı olan Ajansa vermek gerekir. Yani dört gazete de aynı gün bu haberi yapmışsa, ajanstan almıştır.