Cari Acigin Finansi

Gungor Uras diyor ki:

"Cari işlemler (döviz açığı) bu yıl 33 milyar doları aşacak. Bu açığı kapatmak için dışarıdan borçlanmaya mecburuz. Özel sektör borçlanmasa devlet borçlanacak. Özel sektörün ödediği faizi devlet ödeyecek. Özel sektörün üstlendiği kur riskini (devalüasyon riskini) devlet üstlenecek." Gungor Uras, Milliyet, 25.12.2006
Diger bir degisle, ithalatcinin dis kredi ile finans edip (ticari kredi) yurt icinde sattigi otomobil ithalatinin parasini devlet mi disardan borclanip odeyecekti? Veya bankalarin disaridan borclanip iceride tuketiciye verdigi konut kredisini devlet mi borclanip verecekti? Ya da bir firmanin yatirim icin aldigi dis krediyi devlet mi dis borclanma ile saglayip firmaya verecekti? Kacinci yuzyilda yasiyoruz yahu?

Bir ulke, once cari acigi yaratip sonra onu nasil finans ederim diye dusunmez. Once finans kaynagi bulunur, sonra acik olusur. Mesela X isminde bir firma disaridan borclanir (veya bankadan kredi alir, banka ise krediyi disaridan bulur), ondan sonra gider mal veya hizmet ithal eder. Boylece finansmani onceden yapilmis bir ticaret acigi meydana gelir. Eger X firmasi disaridan borclanamaz ise (veya ona kredi verecek banka disaridan borclanamaz ise) o zaman mal/hizmet alimi gerceklesmez, acik macik da olmaz.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı

Hani "cari acik, finans edildigi muddetce sorun degildir" lafina kizariz, ama aslinda bu dogru bir laftir. Her cari acik finans edilmistir, finans edilmezse zaten cari acik da olusmaz.

Yazinin tamamini okursaniz aslinda Gungor Uras'in soyledigi bir cok dogru seyler de var. Peki o zaman neden boyle acayip laflar eklemis yaziya? Dogrusunu bilmedigini zannetmiyorum. Herhalde halk anlamaz dogrusunu diye boyle yapiyor. Bence yanlis yapiyor.

0 Yorum Var.: