Daha milli/sosyal bir devlet icin daha az milliyetcilik/sosyalcilik daha cok akilcilik

Görebildigim kadariyla Sn. Ahmet Hakan, her ne pahasina olursa olsun AK Partisi iktidarini yerle bir etmek isteyen bir grubun akil hocaligina soyunmus durumda. Ben bu grubun Ahmet beyin önerileriyle bir yerlere gelebileceklerine inanmakta zorlaniyorum.

Ahmet bey iktidarin zayif noktalarini tespit etmis, oralardan yüklenilip puan alalim diyor. Cari islemler konusu halledilememis duruyor. Vatandas zaten görüsünü olusturmus: 'Ekonomi iyi gidiyormus gibi gösteriliyor ama aslinda bu bir kandirmaca. Sen asil cari islemlerden haber ver koçum ! Yakinda batacagiz degil mi ?'. Kabul edelim. Halkimizin beyni simdiden buna benzer hurafelerle doldurulmus durumda. Bizim için (yani AK Partisini yerle bir etmek isteyenler) sorun degil elbette. Gerçeklerle ilgilenmemiz gerekmiyor, hatta ilgilenmememiz hedeflerimize ulasmak açisindan daha faydali. Ancak seçime kadar bir kriz çikmadigi takdirde, ki ben çikacagini hiç zannetmiyorum, AK partisine buradan gol atabilmek oldukça zor. Vatandas varsayimlarla, bol hayaletli korku senaryolariyla ilgilenmeyecektir. Havada su dövüp duracagiz. Bence bu sekilde AK Partisini bu yöntemle 'imha' edemeyiz ama isteyen sansini denesin.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı

Ayrica Ahmet bey 'sosyal adalet'ten de yüklenelim diyor. Bu konu üzerinde dünya ölçeginde neredeyse iki yüzyildir bos laf üretilip duruluyor. Iki yüzyildir milyalarcasi denemis basaramamisken biz ''içerik'' kazandirabilecek miyiz ? Hayir. Silahimizi ayni bos laflarla doldurup doldurup atesleyecegiz, öbür taraftaki hiç zorlanmadan karsilayacak. Ayrica sunu da belirtmeden geçemeyecegim: Iktidar kalkip ''benim kadar bütçeden sosyal harcamalara yer ayiran baska bir iktidar gördünüz mü ?'' diye sorarsa, biz ne cevap verecegiz Ahmet bey ? Iki seksen tus olmayacak miyiz ? Hatta daha da ileri giderse hiç sasmam ''Getirin görelim sizin sosyal adaletçi ülkelerin bütçelerini, biz onlardan bile fazla bütçemizde sosyal harcamalara pay ayiriyoruz !''. Gidip isteyen arastirsin ama bizim buradan da tus olacagimizdan hiç süphem yok. Çünkü bizim ülkemizde oylarini rüsvet olarak kullanmayi becerebilen ve kendine zorla transferler yaptirabilen ezici bir kitle var. Devlet mekanizmalarini bizden fazla yeniden dagitim araci olarak kullananan ülke sayisi oldukça azdir. Ancak yine de sosyal adaletten (bundan gelir esitsizligini anliyoruz herhalde, bu mantiga göre herkes esit kazaniyorsa sosyal adaletimiz tamdir) uzaklasiyorsak, sakin sosyal politikalarimiz anti-sosyal sonuçlar doguruyor olmasin ? Ben bu tür konularda iyi niyetin yeterli olmadigini, yeterince bilgi ile donanmadigimiz takdirde tam ters sonuçlara ulasabilecegimizi düsünürüm.
Baska bir örnek: Ne kadar milliyetçi olursaniz milli çikarlarinizi o kadar çok mu korumus olursunuz ? Hiç süphesiz 57. Hükümet AK Parti iktidarindan çok dafa fazla milliyetçiydi. ANAP milliyetçi bir partiydi, MHP ondan da fazla. Bunlarin en saginda (tutucu anlaminda kullaniyorum) ''kökten milliyetçi/ulusalci'' Ecevitler vardi her seyden önce. Hepsini topladiginizda seksen küsur yillik cumhuriyetin ''en milliyetçi'' hükümeti olduklari konusunda hepimiz hemfikir oluruz sanirim. ANCAK, 57. hükümet döneminde Türkiye Cumhuriyeti devleti hiç bir zaman olmadigi ölçüde disardan manipüle edilebildi. Bagimsizligimiz ciddi bir sekilde zedelendi. Niye ? Çünkü bu hükümet ekonomiyi ve uluslararasi iliskileri yönetmeyi bilemedi. Daha az milliyetçi ama daha fazla akilli olabilseydik bagimsizligimizi koruyabilirdik. Özetle milliyetçiligin dozu beyin tutulmasina yol açarak milli çikarlarimizi tehdit eder noktasina geldiginde durmaliyiz. Ayni sekilde sosyal politikalarin anti-sosyal sonuçlar yaratmamasi için ölçüyü kaçmamaliyiz.

Bir baska örnek. Ülkemiz 10 Milyar dolara 100 adet F-35 almaya karar vermis. Düz bir mantikla baktiginizda bu uçaklarin milli güvenligimizi artirdigini söyleyebilirsiniz. Ancak baska bir taraftan baktiginizda, parayi geri dönüsü olan verimli alanlarda kullanabilecekken bundan vazgeçtiginizi de görürsünüz. Bu yapilan toplumsal huzursuzlugu artirip milli güvenligimizi daha da zora sokabilir, degil mi ?

Ben hiç beklemedikleri bir noktadan AK Partisine saldiriya geçelim diyorum. Inanin afallayacaklardir. Hatta yalnizca AK Partisine degil diger muhalefet partilerini de topa tutmalim. Ahmet bey niye özellikle AK Partisini 'imha' etmeyi kafasina koymus bilmiyorum ama bence aralarinda ayrim yapmamizi gerektiren bir durum yok. 'Tesvikleri iki misli artiracagim, herkesi ise alip maaslarina zam yapacagim' diyorsunuz ama kaynaginiz var mi ? Eger kaynaginiz yoksa borca mi yazacaksiniz, para mi basacaksiniz ? Asgari ücreti besle çarpacagim diyenlere çindeki isci 100 dolara çalisirken issizligi nasil önleyeceksin ? Vergileri düsürecegim diyenlere bütçede ne tür kisintilar yapacaksin ? Borçlari nasil düsürüp kriz potansiyelini azaltacaksin ? Elbette, politikacilar sorular ne kadar mantikli olursa o ölçüde saçma cevaplar vermeyi yegleyeceklerdir. Siz onlarin yerinde olsaniz verir miydiniz ? Ama biz yilmayalim tutarsizliklarini yüzlerine vurarak onlari akilci olmaya davet edelim. Basarilabilir mi emin degilim. Ama en azindan denemeliyiz.

Özetle sunu söylemek istiyorum: Eger hedefimiz 'milli' çikarlarimizi koruyan 'sosyal' bir devlet yaratmaksa; bunun yegane yolu daha az milliyetçilik/sosyalcilige karsilik daha çok akilciliktir.

ahmet çavusoglu

10 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

öncelikle üzüldüm...,
böylesi bir sitede herhangi bir dışkıda gezinen sinek vızıltısının bile Ahmet Hakan denilen yüzeysellik ve sığlık abidesi kişinin sesinden daha değerli olduğunu düşünüyorum . her ne konuda olursa olsun bu zatla ilgili zaman harcamak israftır. günahtır. ( benimde bu kadarlık günahım olsun)..
bence olmamıi. e- recep bile a. hakan yanında ..... neyse demedim dilimin ucuna gelen her neyse....
sayın çavuşoğlu. yazılarınız gayet güzeldi... eğer böyle yazacaksanız hiç yazmayın daha iyi...
teşekkürler.
çalışmalarınızın devamını bekliyorum.
TKTA

e-recep dedi ki...

Hakaretler beni derinden sarsar. Ahmet Bey'e sorun, size anlatsın.

Adsız dedi ki...

kusura kalma ama , istersen kal, senin her yazın- aslında hepsi tek bir yazıya-aklı olan herkese hakaret....
TKAT

herackles dedi ki...

Ahmet Bey,
AKP iktidarinın akılcı olmadığını bilmediğinizden mi söze başlayayım?
Bugün, bu zihniyet tamamiyle aklı 2.plana itiyor.
Bunların ataları yarım kilo pirince oy satın alırdı.Lakin hükümete gelip en yüksek zammı verdiler.Havuz sistemini kurdular, sonra da değerli(!) 28 şubatçılarla tasfiye oldular.
Bu dalganın öğrencileri geldi, amaç uğruna araçları kullanmaya başladılar.
Bilmiyorum, ama siz bu liderlerin memleket hayrına çalıştıklarına nasıl ikna olabiliyorsunuz?
Şahsi saldırı sayılmayacağına inanarak, kendi hayatlarını kurtarmak çabasındaki bir iktidarın davranışlarını (yani politikalarını) nasıl ülkenin yararına görebilirsiniz?

ahmet dedi ki...

Sayin TKTA,

Tavsiyeleriniz için tesekkür ederim. Saniyorum birinci paragraf disindakileri okumaya firsatiniz olmadi. Benim kaleme aldigim bir 'övgü' yazisi degildi.

ahmet dedi ki...

Hangi gerekçelere dayandirilirsa dayandirilsin, kime karsi yapilirsa yapilsin hakaret kabul edilebilir bir sey degil.

Recep, senin narin bir ruhun oldugunu bilmiyordum. Eger durum buysa daha dikkatli olmamiz gerekiyor. Çünkü sen bizim MSP(Milliyetçi Sifirlama Partisi) iktidarinin ekonomiden sorumlu devlet bakani olacaksin. Belki diger arkadaslar unutmuslardir diye ekonomix'in ortaya attigi bu 'projemizi' bir hatirlayalim diyorum. Iktidara geldigimiz gün basta recep beyin bütün sülalesi olmak üzere tam 5 milyon kisiyi bir günde devletin memuru yapacagiz. Paralelde dolari 5 YTL yapip geri kalan vatgandaslarimizi tekstil fabrikalarina tikacagiz. Iki cümleden ibaret olan programimizin anlasilmasi için zeka kullanilmasini gerektiren hiç bir unsura ihtiyaç duyulmadigindan, partimizin bütün vatandaslarimiz tarafindan sahiplenilecegini düsünüyorum. Gerekiyorsa Recep ardina 100 sayfa 'hamaset' ekler, olur biter. Niye Recep bey'i ekonominin basina getirelim diyorum ? Çünkü adimiza yarasir sekilde ekonomiyi bir günde 'sifirlayabilecek' yegane yetenek odur. Ondan baskasi bu isi beceremez.

ahmet dedi ki...

Sayin herackles,

Hayir, söylediklerinizi sahsima saldiri olarak görmüyorum.

Bu hükümetin yararli ve zararli buldugum davranislari olmustur. Ancak yazinin konusu bu degildi. Ahmet Hakan'in verdigi 'akillarin' muhalefetin isine yaramayacagini anlatmak istedim, o kadar. Aslinda yazimdaki özneler Ahmet Hakan, hükümet veya muhalefet degildi. Asil aktarmaya çalistigim; verilen 'akillarin' ne kadar 'akilsizca' olduguydu. Daha önemlisi, iktidara talip olan kim olursa olsun imkansizlari vadedip bizi aptal yerine koymamalarini saglamaliyiz. Elbette mümkün olabildigi kadariyla.

ahmet dedi ki...

Bu arada, yalnizca Recebin degil partili bütün arkadaslarimizin sülalerini, hatta yakin uzak dostlarini, konularini komsularini,köylülerini kentlilerini memur yapmamiz iyi olur. Aksi takdirde fabrikalarda, muhtemelen karin tokluguna, belki onu da bulamayarak çalismak zorunda kalacaklarini unutmayin. Diger taraftan kendimize enflasyonun üzerinde zam yapmayi ihmal etmeyiz.

Adsız dedi ki...

**
yazılar daha kısa ve öz olabilir dimi.. eskisi gibi...
özkan

ahmet dedi ki...

Sayin Özkan,

Uyariniz için çok tesekkür ederim. Elimden geleni yapacagim. Aslinda benim yazilarimin içerigi basliginda özetlenmistir. Zamaniniz kisitliysa bunu okuyup geçebilirsiniz.

saygilar