Uc ay suren dalgalanmanin ardindan dolar bir suredir dususe gecti ve dalgalanma baslamadan onceki seviyelerine dogru dususe devam ediyor. Dalgalanmadan geriye sadece yuksek faizler kaldi. Bir senelik faizler %20 seviyesinin biraz altinda seyrediyor, her ne kadar sene sonu enflasyon beklentisi %11 civarinda olsa onumuzdeki bir sene icerisinde fiyatlardaki ortalama artis %10'un cok altinda kalacaktir. Bu demektir ki bugun faize yatirim yapan birisi %10-15 arasinda reel bir getiri saglayacaktir.
%15'lik reel getiriye Turk piyasalari cok alisiktir, cogu kisi buna burun bile kivirir, oysa daha onceki yazilarimizda da belirttigimiz uzere normal miktarlarda tasarruf yapan bir kisi tasarruflarindan ortalama %10 getiri saglayarak 40 yillik bir sure icerisinde dolar milyoneri olabilir. Size daha carpici bir rakam vereyim: ayda sadece 50 YTL para biriktirirseniz (sigaraya verdiginiz parayi bir kenara koyun mesela) ve bundan senede %15 reel getiri saglarsaniz 40 yil sonunda birikimleriniz bugunun parasiyla tam tamina 1,227,572 YTL degerine ulasir. Inanilmaz geliyor ama dogru. Mesele her sene %15 reel getiri saglayacak bir yatirim araci bulmakta.
Tutumluluk Nedir Nükleer Enerjinin Zararları Nükleer Kirlilik Nükleer Nedir Fraktallar
Bu problemi cozmenin yolu ise size %15 reel getiri firsatlarini gordugunuz zaman uzerine baliklama atlamaniz. Benim portfoyumun 4900 YTL'si 1 yil vadeli hazine bonolarinda, 1700 YTL'si repoda ve geriye kalana 8700 YTL civarindaki miktar ise cogunlugu banka kagidi olan borsada. En son yaptigim alimlarla portfoyumde AKBNK'in agirligini daha da arttirdim ve 450 Akbank hissesine sahibim. Repoda olan paramin tamamini da en yakin zamanda borsaya kaydirmanin planlarini yapiyorum.
Siz paranizla ne yapiyorsunuz?
Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.
7 Yorum Var.:
Gençler iddaa oynuyor, biraz daha buyukler borsada 2-3 gunde vurgun yapmaya tirmaliyor, anneler altın babalar döviz alıyor.
Uzmanlar mı? onlar da bu dediklerinize " yaa o kadar zaman baglanmaz para bir yere, sen paranin zaman degerini unutuyorsun" diyerekten paralarini nakitte tutup son derece teknik analizler ile tombaladan sectikleri hisseleri alip alip satiyorlar alip alip satiyorlar. Arada da hayiflaniyorlar hopurdaniyorlar. Biraz daha şanslıları ise yeni gelişen VOB'da dolar ve endeks kontratlarinda deniyor kendini. Birkaç hafta once 1.62'den işlem goren agustos vadeli dolar kontratini dolar daha da yukselir diye alanlar bugun paralarinin tamamini kaybederken, satanlar ise %100den fazla getiri sagliyor.
Bu ülkeyi sevmemiz lazim aslinda. Rasyonel olana ekmek çok çünkü.
Ayrica sizin hesapta bir yanlislik var sanirim. her ay 50 ytl aylık yuzde 1.25 getiri 480 ay yapilan yatirimin pv'si 5800 çıkıyor benm excelimde.
%15 reel getiriden bahsediyorum yani paranin gelecekteki ve simdiki degerleri ayni. O yuzden bu sene biriktirilen 600 YTL 40 yil sonra 600*(1.15^40)=160718 YTL olacaktir. Ilk ay biriktirdiginiz 50 YTL 14000 YTL'e yakin bir miktar olacaktir.
Siz 5800'u nasil buldunuz anlayamadim, discount mu ettiniz?
Finansla ugraşan sizler bile kendi içinizde anlaşamıyorsunuz kaldı ki benim sıradan vatandaşım ne yapsın.. Tanrıya şükürler olsun ki sizin bahsettiğiniz hesaplamaları vatandaş bilmiyor..Bir de yapabildiklerini düşününsene...
V.AYVALI
Hm reel getiri olsa da tabiki discount edilir, siz risk-free rate olarak enflasyon mu kullaniyorsunuz ki discount etmeyelim? Ben anlatayim hesabimi. Reel olsa da cash hesaplamalarda her zaman nominale cevrilip hesaplanir benim bildigim. Yani sizin yuzde 15 reel getiri olur yuzde 26. Tam sonuc icin her ay 50 biriktirip her ay yuzde 26/12 getiri elde edelim 480 ay bunu yapalim. elimize bir future value gecer. bunu da ben fonlama maliyetinden yuzde 19dan discount ettim. sonuc 64500.(eski werdigim rakam da benim yanlisim reel getiriyi gormemekti) malum yaz, nete pek girmiyorum late reply icin sorry
Biz sirket degiliz ki "cost of capital" oraninda discount yapalim. Bizi alternatif yatirim araclarinin getirisi de ilgilendirmez. Bizi (tasarrufcuyu) ilgilendiren biriktirdigimiz paranin satinalma gucudur. Basit bir ornekle aciklayayim.
Diyelimki enflasyon orani sifir olsun, yani fiyatlar sabit olsun. Bizim tasarruflarimizdan elde ettigimiz getiri %15 olsun. Hazine kagitlarinin da 1 yillik getirisi %15 olsun. Bu sene tasarruf ettigimiz 100 YTL gelecek sene 115 YTL olacaktir ve %15 daha fazla satin alma gucune sahip olacaktir.
Sizin hesaplama yonteminizi kullanirsak gelecek sene 115 YTL olacak olan paramizin simdiki degeri 100 YTL olarak hesaplanacaktir (%15 oraninda discount ediyorum), yani tasarrufcunun sanki hicbir kari olmamis gibi gorunecektir. Halbuki dogru olan paranin bir sene sonra simdikinden satinalma gucu olarak %15 daha degerli oldugudur.
Evet iste aradaki ince nüans ortaya çıkıyor. Amerikada siz de bilirsiniz risk-free rate olarak uzun vadeli devlet tahvillerinin getirisi kullanilir. Çünkü 'risksiz'dir. Alternatif yatirim araclari ise daha risklidir, getiri egrisinde artı yon daha yukarilara çıkabilir ama eksi yonde aynı şekilde daha açıktır. Neyse konumuza gelelim. Turk bono ve tahvilleri ise sizin de zaten yaziyi yazmanizdaki amac gibi hem risksizdir (biz TC vatandaslari bu ulkenin hic batmayacagini dusunuruz) hem de belirttigniz gibi yuzde 15 gibi guzel bi reel getiri saglayabilir enflasyonun seyrine gore.
Benim soylemek istedigim evet size katiliyorum bu kağıtlar cok caziptir ama turkiye icin birey de olsa bence discount rate fonlama maliyeti olmalıdır. Yani gecelik repo. Hele ki sizin orneginizdeki gibi 1-2 yıllık yatirimlar icin.
Yorum Gönder