Hindistan Ekonomisi

Hindistan ekonomisi bu yilin ilk uc ayinda %9.3 oraninda buyumus. Hisse senetleri ise 1 ay onceki 12000 seviyelerinden 10000 seviyesine inmis; Hindistan para birimi rupee ise dolara karsi yaklasik %5 deger kaybetmis. Yani son bir ayda dunyanin en hizli buyuyen ekonomilerinden bir tanesinin hisse senedi piyasasi dolar bazinda %25 deger kaybetmis. Uzmanlar bunun arkasindaki temel sebebin Danistay uyelerine suikast duzenlenmesi, Cumhurbaskaninin sosyal guvenlik reformunu veto etmesi, erken secime yonelik endiseler ve AB ile iliskilerde gergin bir doneme girilmesi oldugunu belirtiyorlarmis. Hindistan konusunda uzman olan Yasar Erdinc Hindistan Finans Bakani Chidambaram'a su tavsiyede bulunmus:

"İç siyasetteki gerginleşme ile birlikte, bu sene bir erken seçim olacağı beklentisinin de kaçışta etkili olduğunu görüyoruz. Bu stresi azaltmanın ve bir anda yeniden eski dengelere dönmenin önemli bir yolu, hükümetin Cumhurbaşkanlığı konusunda kamuoyunun mutabık olacağı bir isim arayışında olacağını açıklaması ve AB konusunda hız kesmeyeceklerini gösterecek eylem içinde olmalarıdır. Cumhurbaşkanlığı konusunda yapılacak bu tür bir açıklamanın piyasalarda nasıl olumlu devasa bir etki yapabileceğini tahmin edemezsiniz. Dövizdeki manipülasyonu bitirmenin yolu, Merkez Bankası müdahalesi değil, siyasi manipülasyondur."

Uyari: Bu yazida kullanilan rakamlarin hepsi gercektir, uzmanlara atfedilen ifadelerde ise hata payi olabilir. Konu Hindistan ekonomisinin ve borsasinin 2006'daki performansi ile Turkiye borsalari arasindaki paralelliktir.

0 Yorum Var.: