Tekstilcilere Tavsiye

Baris'in yazisina ben de bir kac ekleme yapmak istiyorum. 11 Subat tarihinde ben de Hindistan uzerine bir yazi yazmis ve o yazida Hindistan'daki yeni mezun bilgisayar muhendislerinin aylik maasinin 250 YTL oldugunu soylemistim (yani Turkiye'deki asgari ucretin yarisi kadar). Akabinde ben de Amerika'da kendi basima yapmaya calistigim programlama islerini (senelik $60,000'a adam tutacak halim yok) Hindistan'dan bir programciya havale ettim. Iletisimde biraz gucluk ceksek de bence oldukca faydali bir anlasma oldu.

Neyse yazinin asil konusuna geri donelim. Tekstilcilerimiz icin verecegim onemli bir tavsiye var, cok zengin olabilirler. Yapmalari gereken oncelikle tekstilciler odasinda 5-10 tekstilci ortak hareket etme karari alip Hindistan'da Mumbai, Chennai, Puna gibi gelecekte gayrimenkul fiyatlarinin tavana vuracagi yerlerde gidip yerel yoneticilerle pazarlik yapip cok buyuk miktarlarda araziyi bedavaya alabilirler. Hintliler arazileri bedava dagitirken kosullari buyuk miktarlarda istihdam yaratmaniz. O yuzden 5-10 kisi ortak hareket edin diyorum. Ayrica ayni bolgede yatirim yaptiginiz icin o bolgeyi bir cesit Denizli veya Bursa'ya cevirebilirsiniz; yerel yonetimlere yollari iyilestirmeleri icin, elektrik kesintilerinin olmamasi icin birlikte baski yapip ortak fayda da saglayabilirsiniz. Iscilik maliyetleri de Turkiye'dekinin 10'da biri kadar, istihdam uzerindeki vergiler de cok az.

Turkiye'de aglamayi sizlanmayi birakin ve biran once Cinliler bu pazari ellerine gecirmeden siz gidin Hindistan'a. Daha once de yazmistim, Hindistan 10 sene icerisinde Cinli tekstilcilerin canina okuyacak, Cinli tekstilciler Turkiye'deki tekstilcilerin durumuna dusecekler. Cindeki iscilik maliyetleri Hindistan'in iki kati kadar ama Cin'in altyapisi (yol, liman vs.) cok daha iyi oldugu icin, ve Amerikalilar daha Hindistan'i kesfedemedigi icin yatirimlarin aslan payini Cin aliyor. Ancak gectigimiz gunlerde Bush Hindistan ile nükler isbirligi anlasmasi yapti, ve Kongre de onayladigi taktirde Amerika ile Hindistan arasinda buyuk bir isbirliginin kapilari acilacak. Anlayacaginiz zaman kisitli ve elinizi cabuk tutmaniz gerekiyor.

Daha ben size ne diyeyim, bedavaya stratejik danismanlik yapiyorum. Yoksa buradaki isi gucu birakip Turkiye'ye donup bu islerle mi ugrassam acaba?

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Sayın ekonomix,

Aslında bu durum Türkiye'de işsizliği artıracak bir durum ama eğer orada yatırım yapan iş adamları orada elde ettikleri karları Türkiye'de teknoloji odaklı yatırımlara çevirebilirlerse (ki içerde yenilik sisteminin tesis edilmesi lazım) o zaman gelecek için hayırlı bir vizyon çizebilir diye düşünüyorum.

Saygılar.
TG

Blog Sahibi dedi ki...

Kisa ve orta vadede bunun issizlige olumsuz etkilerinin olacagindan suphem yok. Ancak tekstilcilerin cok fazla alternatifi de yok; simdi sermayeden yiyorlar, sadece kacinilmaz sonu geciktiriyorlar. Erken davranirlarsa sermayeleri ellerinde kalacak, Turk ve Avrupa piyasasini iyi tanidiklari icin ihracatta avantaj saglayacaklar diger Hintli ve Cinli sirketlere karsi, ayrica orada yeni alanlari da kesfetme sansina sahip olacaklar. Hindistan daha fazlasiyla kesfedilmemis bir ulke, gazetelerde cok sey yazilip ciziliyor ama gec kalinmis sayilmaz. Kendim gidip gordum, riskli ama riske kisayla cok para kazanilabilecek bir ulke.

Turk sermayesi zamanla karlarinin bir kismini da Turkiye'ye getirir diye dusunuyorum, ya da iki bacagi olan (Turkiye ve Hindistan) yeni sirketler kurarlar. Hindistan'daki bilim adamlari Erdemir'in calistirdigi iscilerden daha ucuza calisiyor, bunlari kullanarak ucuza yeni teknolojiler uretmek cok mumkun. Yeter ki tekstilciler devletten yardim dilenmekten vazgecip kendi sorunlarini kendileri cozmeye tesebbus etsinler.

Adsız dedi ki...

Bakın yazınız malesef çok zayıf olmuş, dediğiniz şekildeki yatırımlara girmek büyük risk. İşin risk boyutuna hiç değinmemişsiniz. Üstelik altyapısı olmayan bir yerde tesis kurmak, konu olunca yatırımcılar daha muhafazakar davranabilirler. Geri ödeme süresi oldukça belirsiz bir yatırımdan bahsediyoruz. Ayrıca gittiğiniz ülkenin yasalarını ve ordaki çalışma şartlarını tam bilmiyorsanız, sizi ciddi sorunlar bekliyor demektir. Hatta bunları biliyor olmanız bile sadece ön şarttır. Hiçbir sanayici bu riski böyle rahatça almaz. İktisat derslerinde anlatıldığı gibi yatırım, teşviki bulduğu ülkeye gitmiyor. En azından birebir gitmiyor. http://iktisat.wordpress.com

Blog Sahibi dedi ki...

Essek kadar adamlar, sozde profesyonel olacaklar, gitsinler arastirsinlar. Herseyi de baskasindan beklemesinler canim. Altyapilarinin yeterli seviyede olmadigini soyleyerek risklere bir nebze deginmis oldugumu dusunuyorum, referans gosterdigim diger yazilara giderseniz Hindistan'in dunyanin en buyuk demokrasi (ve hukuk) devleti oldugunu, kanunlarin herseyin ustunde tutuldugunu, yapi olarak Hintlilerin cok uysal insanlar olduklarini da soyledigimi gorursunuz.

100 milyon dolarlik yatirim yaparken adiminizi olcup, bicerek atacaksiniz. Ancak benim kanaatim sudur ki, Turkiye'de is yapabilen birisi Hindistan'da da rahatlikla is yapabilir.

Adsız dedi ki...

Biryerde duymuştum Hindistanda yatırım yapmak istiyorsanız önce brokrasi engelini aşmanız gerekiyormuş . O da 1 yıl civarında bir süreymiş .