Aksam'a Daliyorum.

Ekonomi haberleri yazan cocuklar genelde cahil oluyor tek tecrubeleri basma kalip cumleleri yanyana koyma becerisi. Bunun disinda yazdiklarinin neyi ifade ettigini ya bilmiyorlar ya da rastgele yaziyorlar. O yuzden ekonomi bolumunun editorunun ekonomiden anlamasi lazim. Simdi bugunku Aksam'dan iki tane haber verecegim, akli basinda olan bir editorun bu yazilara mudahale etmesi lazimdi. Demek ki editor de bir seyden anlamiyor. Birinci haber soyle diyor:

"Piyasa çevreleri, bu hafta ABD'de açıklanacak ekonomik verilerin yakından takip edileceğini ve uluslararası piyasalara bağlı seyrin sürmesinin beklendiğini belirtiyor. ABD faizlerinin ve petrol fiyatlarının yükselişinin endişe yaratması beklenirken İMKB'de satış baskısı bekleniyor."

Bir ekonominin durumunu en iyi ozetleyen istatistik buyume istatistigidir. Haftasonu buyume oranlari aciklanmis en iyimser tahmincinin neredeyse 2 puan uzerinde 2005 buyume istatistikleri gerceklesmis, bunu bile bile adam kalkmis bana bizim piyasanin yonunu ABD'nin aciklayacagi rakamlarin belirleyecegini soyluyor. Yuh yani!! Bizim piyasa tam olarak haberlere tepki vermesini bilmiyor ama bu haber de cok bariz, tutup da %7.4 buyumenin aciklanmasinin ertesi gunu Aksam gazetesinin haberine inanip elindeki kagitlari satarsan yanarsin. Nitekim, piyasalar biraz once kapandi ve endeks %2.6 yukari gitti.

Ikinci haber "Vekil baskan topu taca atti" basligini tasiyor. Ne yapmis vekil baskan anlatayim. Merkez Bankasina kredi kartlarinda uygulanan faiz icin ust sinir belirleme yetkisi verilmis. Yani piyasaya mudahale etme yetkisi verilmis. Baskan da demis ki "Salak misin? Ekonomiden anlamiyor musun? Piyasa rekabetci, daha once mudahale edilmis, o mudahalenin yan etkisi olarak faizler simdiki yuksek seviyelerine oturmus. Piyasaya mudahale edersen gelecekte istenmeyen bir cok sorunla karsilasirsin." Simdi populist adamlar cikip da "Baskan bu konuda birsey yapmadi" demesin diye de faizlerdeki ust siniri yuksek bir rakam belirlemis. Yine de Sinan Aygun olsun, Aksam'in ekonomi yazari olsun, cikip "Baskan topu taca atti" diyebiliyorlar. Ekonomiden anlamiyorlar.

Erdem Basciyi tanimiyordum, o yuzden de yorum yapmiyordum ama bu hareketinden sonra ilk olumlu notunu verdim. Baktim Sezer ayak suruyor, ben de baska aday bildirmez Basci'nin bu gorevi Sezer koskten ayrilana kadar yapmasini saglardim. Insallah Erdogan da aynisini yapar, cunku bu cocuk ekonomiden anliyor.

Bilmeyenler icin faiz sinirlamasinin neden kotu oldugunu soyleyelim. Efendim taksiler piyasa icin neden iyiyse yuksek faizler de o yuzden iyidir. Taksiler pahalidir ama isiniz dustugu zaman, aceleniz varsa taksiye binersiniz. Yuksek faizler de oyledir. Diyelim ki kredi skorunuz dusuk olsun, o zaman yuksek risk kategorisindesinizdir, dusuk faiz uygulayan bankalar size kredi vermez. Ancak yuksek faiz uygulayan bankadan kredi alabilir ve ihtiyacinizi giderebilirsiniz. Eger faizlere sinirlama getirilirse bu opsiyonunuz olmayacaktir. Saniyor musunuz ki bankalar yuksek riske sahip birisine aylik %3'den (farzedelim ki ust limit %3 olsun) kredi versin. Dusuk riske sahip tuketiciler de gidip yuksek faiz uygulayan bankalardan kredi almazlar. Besiktas'tan Taksim'e gideceksiniz, vaktiniz de var, otobuse veya dolmusa binersiniz, onunuzdeki taksi size korna caliyor diye taksiye binmezsiniz. Birakin da serbest piyasa islesin yahu!!!

Insallah Deniz Gokce yukaridaki paragrafi da begenip alinti yapmaz. Sonucta kendisi de ekonomiden anliyor, yukarida soylediklerimin hepsini belki de ben dogmadan once bile biliyordu. Ama referans gostermeden alinti yaptigi zaman ben ona hirsiz damgasini yapistiririm bu da boyle biline.

0 Yorum Var.: