Serhan Cevik

Adam tam benim kafama gore yaziyor, kompleksiz, ne gorduyse caliyor. Bugunku yazisinda Turkiye'nin dunyada yukselen faiz ortamindan diger ortadogu ekonomilerine gore daha kazasiz bir sekilde cikacagini belirtmis. Misir, 2000 yilinda GSYH'nin %74.5 seviyesinde olan kamu borcunu 5 yil icerisinde %110 seviyesine cikarmis. Yani adamlar ucuz parayi bulunca baslamislar parti yapmaya, borsa sismis. Turkiye ise %90.5 seviyesinde olan kamu borc oranini gecen yilin soonunda %56.5'e indirerek beklenmeyen finansal soklara karsi en iyi sigortayi yapmis diyor. Dogru diyor.

Ben hala dolar faizlerin cok daha fazla yukselecegi konusunda emin degilim, Amerikan 10 yillik hazine faizleri %5'in uzerine cikmaz diye dusunuyorum. (Simdiki seviyelerinin 0.25 puan uzerine yani.) Salih Neftcinin bir kac gun once Manhattan'daki satilik ilanlarindaki artistan yola cikarak "gayrimenkul balonu" patlayabilir (patlayacak diyemiyor) aciklamasina karsilik ben de su aciklamayi yapiyorum. Birincisi Amerika'daki gayrimenkul fiyatlari hala artiyor, ikincisi Amerika'daki gayrimenkul fiyatlari dusse bile bu Turkiye'deki gayrimenkul fiyatlari dusecek anlamina gelmez. Gayrimenkul piyasasiyla ilgili tahmin yapmak istiyorsaniz Manhattan piyasasina degil, Turkiye'deki konut kredisi faiz oranlarina bakacaksiniz. Benim gordugum bu faiz oranlarinin dususte oldugu ve dusmeye de devam edecegi. O yuzden Turkiye'deki gayrimenkul talebi de artacaktir, fiyatlar da artacaktir. Adamin soylediginin tam tersini iddia ediyorum, gelecek sene bu tahminlerin karsilastirmasini tek tek yapacagiz.

Ekonomi teorisi diye bir sey var, adamlar bunu hice sayarak yorum yapiyorlar, hem de doktora sahibi olmalarina ragmen. Iste size yukarida iki yorumcudan ornek verdim, biri iyi biri daha az iyi. Gelecekte ikisinin de yaptigi tahminlerin sonuclarina bakarak karar verin.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Amerikada gayrimenkul fiyatları faizler artarsa düşer deniyor,faizler artarsada bizden sıcak para kaçışı olur deniyor,o nedenle bağlantı kurulmuyormu?
ABD'de gayrimenkul fiyatlarının balon yaptığına katılmıyormusunuz?
Bunu sadece görüşlerinizi daha iyi anlayayım diye soruyorum,
Selamlar
TuncK.

Blog Sahibi dedi ki...

Iki cesit faiz orani var: dolar cinsinden olani %7.2 civarinda (Amerikan uzun vadeli faizlerinin 2.5 puan uzerinde), digeri ise TL cinsinden faiz orani (vergiden sonra %13 civarinda). Turk ekonomisini ve gayrimenkul talebini etkileyen TL cinsi faizler. Goreceginiz uzere TL cinsi faizler dolar cinsi faizlere kiyasla cok daha yuksek seviyelerde (beklenen enflasyondan arindirsaniz bile oyle). Gecen hafta faizler sicrama yapti dendi: %6.95'den %7.2'e cikti.

TL cinsi faizler enflasyon'daki dususle ve simdiki mali politikanin devam ettirilmesiyle azalacak olan borclanma ihtiyacindan dolayi dusecektir. Yurtdisi kaynakli faiz artislarinin negatif etkisi olur, ama nasil olur. Faizler %9'a dusmez de %10'a duser, ama duser. Bizdeki reel faiz oranlari hala yuksek, ve bir degisiklik olmadigi surece bu oranlar dusecektir. Bundan 3 sene evvel reel faizler %32 seviyesinde idi, simdi %7-8 civarinda.

Adsız dedi ki...

Türkiyedeki reel faiz (1,136/1,058-1)~%7 civarındaki buda eurobond getirilerine eşit gibi,şimdi enflasyon azalsa ülke risk primi azalırmı derseniz bence hayır, reel faiz değişmez ama nominal faiz azalır,eğer enflasyon %5'e 2006'da düşerse ratingimiz değişmedikce faiz oranı 1,07*1,05-1=12%de kalırki buda faizlerin çok ciddi bir dirençle karşılaşacağının habercisi.O nedenle işin "EN" noktalarına vardık varıyoruz.Bundan sonra faizin sizin dediğiniz yerlere gelmesi sadece TL'nin daha da değerlenmesiyle mümkün olurki o da yanlış aktif degerlemesini artırır,gayrimenkul fiyatını şişirir,bu cari açıkla ihracatı dahada azaltarak bizi 1997 Tayland vakasına döndürür.
Ümidim hükümetin sosyal güvenlik yasasını bu kere meclisten geçirmesidir işte o zaman bu hükümete ekonomik açıdan inancım tam olur ama bu yasayı geçirecek hükümet son 25 yıldır çıkmadı.
Selamlar
TuncK.

Blog Sahibi dedi ki...

Rating'imiz degismedikce reel faizlerimiz dusmez demissiniz, dogru demissiniz. Ben de dolayli olarak zaten ratingimizin yukselecegini soyluyorum. Kati butce disiplini ve artan ozellestirme gelirleriyle birlikte belki bu sene veya 2007 sonunda butce fazlasi vermeye baslayacagiz. Bunun neticesinde piyasadan borclanma ihtiyacimiz azalacak, kredibilitemiz artacak ve reel faizler dusecektir. Daha onceki yazilarimda bu konuya deginmistim.

Sosyal Guvenlik acigi kapandigi gun ben zaten zil takip oynayacagim.