Baskent Arenasi

Dun tesadufen internetten Baskent Arenasi isimli programa rastgeldim, SKYTurk televizyonu yayinliyor. Katilimcilarin isimlerini tam cozemedim, internetten baktim bulamadim. Yine de yorumlayacagim. Iki grup katilimci vardi programa, muhalefet ve iktidar partisi temsilcileri. Muhalefet’in yaptigi argumanlari duyunca once ekonomiden anlamadiklarini dusundum ancak programin sunucusu birazdan bahsedecegim sacma yorumlari yapan kisiye “siz de ekonomi profesorusunuz” diye hitap ettigi zaman cinlerim tepeme cikti. Bir insan cahilse anlarim, bilmeden konusuyor derim. Kabahattir ama cok buyuk kabahat degil. Ama bilerek gercekleri carpitiyorsa, milletin gozunun icine baka baka yalan soyluyorsa durum baska.

Bu arkadas oncelikle hazinenin borc oranindaki dususu kurdaki dususe bagliyor, eger TL “gercek” degerine gelirse borc orani yukselir diyor. Sonra da onemli olan borcun miktaridir, ve bu borc surdurulemez miktardadir diye ekliyor. Buraya kadar olan kisminda cok bir sey yok, kendi fikridir diyebilirsiniz. Ancak, bu soylediklerinin hemen akabinde “biz iktidarda olsaydik bir kere %6’lik faiz disi fazla oranini en azindan %3’e indirirdik. Borclari odemeyelim demiyoruz, ekonomiyi canlandirmak icin devletin harcamalarini arttirirdik” diyor. E Allah’in gerizekalisi, madem borc cok yuksek, surdurulemez boyutta, odememek gibi bir niyetinde yok, faiz disi fazlayi niye dusurmeyi oneriyorsun. Iki gun sonra bu programi izleyen vatandas cikip da “valla ekonomi buyuyor diyorlar ama biz goremiyok, su faiz disi fazlayi dusurseler de ekonomiyi canlandirsalar” derse sasmamak lazim.
AKP temsilcisi ise akli basinda bir sekilde su cevabi verdi. Dedi ki ekonomilerin performansinda genelde 4 kritere bakilir: buyume, enflasyon, faiz, ve issizlik orani. Biz sabit kalan issizlik orani disindaki tum alanlarda basariliyiz dedi ki dogru soyledi. Ben onun yerinde olsam Medyum Memis’in seneler oncesinde bir TV programinda kendisine escinsel diyen bayan falciya elinin tersiyle gecirdigi gibi gecirir politik hayatima noktayi orada koymus olurdum.Politikaci olmak zor zanaat, celik gibi sinirlere sahip olmak gerekiyor, o da bende yok.

Ekonominin durumuyla ilgili analizi Morgan Stanley'den Serhan Cevik yapmis. Rakamlara bakmis, yorumlamis. Demis ki borclarin ortalama vadesi 28 aya uzatildi, doviz cinsinden borclarin orani ise %39'a dusuruldu. O yuzden hem faizlerdeki hem de doviz kurundaki ani yukselmelere karsi daha guvenilir bir noktadayiz simdi diyor. Yakinda butce fazla vermeye basladiginda ise toplam borc miktarimiz da inmeye baslayacak diyor. Vatandasimiz ingilizce bilmiyor ki okusun. Bilenler bilmeyenlere anlatsin bari.

1 Yorum Var.:

Veysel Aratlioglu dedi ki...

SAYIN EKONOMIX,

Bir kitle partisinde tek seslilik mümkün mü? Bir başka deyişle hangi parti tek sesli? Türk siyasi hayatının VATİKAN'ı olan CHP'nin susarak destek verdiği askeri yönetimler ekonomiyi daima düzeltmişlerdir. Lütfen 1950'den bu yana yıllık ihracat time-series'i bulup bir bakın. Son 28 Şubat da dahil olmak üzere her askeri darbeden sonra ihracat patlamış, sivilleşme dönemlerinde ise durağanlaşmıştır. Ne yapalım, ülkemiz maalesef bir Latin Amerika ülkesi: Cumhuriyetçilik ancak askeri darbelerle iktidar olabiliyor.

Saygılarımla,
Veysel Aratlıoğlu