Konut Kredisi Destegi

Aksam'in haberine gore iktidar ve muhalefet partileri konut kredisi faizlerinin 100 bin YTL'ye kadar olan kredilerde kisinin vergi matrahindan dusebilmesi konusunda uzlasmaya varmislar. Bunun niye gerceklestigini aciklayayim once. Basit. Bankacilik sektoru ekonomiden anlamayan politikacilara gaz vermis, Amerika'da bile boyle yapiyorlar demis, bizim sol egilimli politikacilar da gaza gelip hep beraber evet demisler. Dogrudur, Amerika da zamaninda boyle bir yanlis yapmistir ve konut kredisi sektoru suan 7 trilyon dolar civarinda bir buyukluge sahip oldugu icin sistemi bir turlu reform edemiyor. 2005'in sonlarinda ekonomi danismanlari bir rapor yayinlayarak konut kredilerine verilen bu tesvikin kaldirilmasini onerdiler ama bunun olmasi mumkun degil.

Politikacilarin bir seferlik yaptiklari kiyaklara soyleyecek cok sozum yok, zararlidir ama yine de bir sefere mahsustur. Sosyal guvenlik, saglik hizmetleri gibi uzun vadeli yukumluluklerin altina girdikleri zaman ise ulkeye 1 sene degil 100 sene zarar veriyorlar. Konut kredisine getirilmeye calisilan bu "kolaylik" da giderek artan oranlarda piyasasi buyudukce canimizi cok yakacak. Kaldirmaya calisacagiz kaldiramayacagiz.

Bundan sonra ne olacak soyleyeyim. Birincisi benim bekledigimden cok daha fazla insan ev almak icin hucum edecek, sebebi odeyecekleri net faiz oraninin odedikleri marjinal vergi orani miktarinda dusecek olmasi. Bu, bugun %15'ler civarinda olan konut faizlerinin bir anda net %11-12'e dusecegini gosteriyor. Evi olan kardesine, cocuguna "satip" yeni ev alma yoluna gidecektir. Konut kredileri piyasasi doping almis Turk atletleri gibi altin madalyaya kosacaktir. Gayrimenkul fiyatlari yukselisini surdurecek, cimento sirketleri bayram edecektir. Hazine vergi gelirlerinde cok yuksek dususler olacagini ongorerek baska alanlardaki vergileri arttirarak acigi kapatmaya calisacak, IMF cileden cikacaktir. Bizim butce fazlasi tahminleri de bu arada gume gidecektir. Gozunu sevdigim Unakitan bakalim bunlara "dur" diyebilecek mi?

Turk piyasalari cok ilginc. Bu kadar derinden etkileri olacak bir gelismeye tepki bile vermiyor. Analiz yapmasini bilmiyorlar demek ki. Destegi vardi, direnci kiramadi, Brezilya dustu seklinde yaklasimlarla alim-satim yapiyorlar. Allahtan oylede biz de 10000 kilometre mesafeden, haberleri gazetelerden takip ederek, yine de gec kalmadan alim-satim yapabiliyoruz.

Bu analizden yola cikarak iki turlu strateji uygulayabiliriz: ya muhafazakar davranip cimento sirketlerinin agirligini arttiracagiz, ya da konut kredisi piyasasinda guclu konumda bulunan bankalarin agirligini arttiracagiz. Bu haftasonu uzerinde biraz dusunelim.

0 Yorum Var.: