Konut Fiyatlari

Deniz Gokce sacmalamis, oysa normalde duzgun yazilar yazar. Ne demis:

" Ülkemizde bir gayrimenkul salgını yaşanmakta, kiralar ve konut fiyatları uçmuş vaziyette. 2003 yılından 2004 yılına gayrimenkule ödenen para miktarı yüzde 90 civarında artmış, 2004 yılından 2005 yılına göre de yüzde 36 civarında. Adet olarak da 2003-2004 arasında yüzde 34, 2004-2005 arasında yüzde 12 artış olmuş. Merkez Bankası konut ve kiradaki artışların enflasyonist etkisini gündeme getirirken kimseye dinletememişti. Şimdi ise enflasyon tehlikesi nedeni olarak gösteriliyor."Ustu kapali bir sekilde gayrimenkul fiyatlarinda balon var diyorsa yaniliyor. Ne dedigini tam olarak anlamak zor bu yazisinda ama artan fiyatlara ve gitgide buyuyen konut ebatlarina serzeniste bulunuyor. Once sunu belirtelim, bir ekonomist olarak gayrimenkul fiyatlarinin yukselecegini cok onceden gormesi gerekirdi. Bunun onun icin bir surpriz olmasina anlam veremedim. Senelerdir ulkenin normallesme yolunda onemli adimlar katettigini savunup duruyor. Ee birader, normallesme reel faizlerin de asagi yonlu hareketini beraberinde getirir, reel faizlerin dusuk oldugu ortamlarda ise varlik fiyatlari (gayrimenkul, bono, hisse senedi) tavan yapar.

Insanlarin gitgide daha buyuk ve luks konutlarda oturmak istemesinden daha normal ne olabilir, bu konudaki serzenisi de anlamis degilim. Gitgide zenginlesiyoruz, tabii ki daha buyuk konutlarda yasayip daha buyuk arabalara binecegiz. (Hepimiz ayni anda ayni oranda zenginlesmiyoruz, aramizda yoksullasanlar da var, bunlarin hepsinin farkindayim. Ben ortalamalardan yola cikarak yorum yapiyorum).

Insanlarin sasirmasi gereken bundan 4 sene once konut fiyatlarinin neden bu kadar dusuk oldugu olmalidir. Konut fiyatlari da artiyor ve giderek normallesiyor. Istanbul'daki kiralardan sikayet edenler de Istanbul'da yasamak zorunda degil, ozellikle Istanbul'da calisarak ekstra para kazanamiyorlarsa baska sehirlerde yasamalari daha rasyonel bir karar. Insanlar boyle yapmadigi icin Istanbul'da kiralar yuksek. Daha bir sene once Mersin gibi hem ucuz hem de deniz kenarinda olan bir sehirde gayet havadar, genis bir apartman dairesi 35-40 bin YTL'ye satin alinabiliyordu. Halam aldi, oradan biliyorum. Bunun neresi pahali yahu.

0 Yorum Var.: