Ev Sahipligi Orani

Turkiye'de insanlar sikayet etmeyi cok seviyorlar, durumlarini oldugundan daha kotu gosterip cikar elde etmeye calisiyorlar. Bunu hemen her alanda gormek mumkun, bir ornek verecegim. Once bir tahminde bulunun: Turkiye'deki 17 milyon hanenin yuzde kaci ev sahibidir? Ipucu olarak dunyada en kolay ev sahibi olunan ulke olan Amerika'daki orani verecegim: %69. Hani kira oder gibi ev sahibi olacaksiniz deniliyor ya, Amerika'da oyle, birkac pahali sehir disinda cogu yerde basinizi sokacak bir ev almaniz cok kolay. Turkiye'deki orani tahmin ettiniz mi?

Milletin sizlanmasina, yuksek kiralardan yakinmasina bakarsaniz%40-50 gibi bir rakam tahmin etmissinizdir. Ekonomist (ekonomi nedir?) blogunda yazan Selcuk arkadasimiz bir kac degisik kaynaktan ev sahipligi orani tahminlerini vermis: Hurriyet %39, SPK Baskani %60, Capital Dergisi %60. Dogru rakami acikliyorum: %72 . Bu tur istatistiklere ihtiyac duydugunuz zaman bakmaniz gereken yer Turkiye Istatistik Kurumunun websitesidir. TUIK kentlerde oturanlarin %64'unun ve kirsal kesimde oturanlarin %86'sinin ev sahibi oldugunu soyluyor (Kaynak: 11. sayfa) Bu rakamlar 2003 yilina ait, genelde ev sahipligi orani zamanla artar, o yuzden su anki ortalama rakam %73 seviyesindedir dersek yanlis olmaz.

2 Yorum Var.:

Selcuk Hakan dedi ki...

Cok tesekkurler kaynak ve bilgi icin. Ben her zaman ortak akildan yana oldum. O yuzden duzeltmeniz bizi kizdirmaz aksine cok sevindirir. ZIra yeni bir sey ogrendik bu sayede. Iskemdeben atanlar toplumunda sizin gibilerin sayisinin artmasi dilegiyle

Blog Sahibi dedi ki...

Estagfurullah, ne demek!!!