Ethanol

Petrol fiyatlari konusunda uzun vadeli beklentilerimin artis yonunde oldugunu daha once belirtmistim. Buradaki argumanim talepteki artisin petrol arzindaki artistan cok daha buyuk olacagi idi.

Bugun Fortune dergisinde petrole alternatif olarak Ethanol'u oneren ve bunun basarili olma olasiliginin cok yuksek oldugunu belirten bir yazi okudum. Ilginenler bu linkten yaziya ulasabilirler. Yazida Brezilyanin kullandigi yakitin %40'inin Ethanol'den geldigi ve Brezilya'nin enerji bagimliligina son verdigi belirtiliyor.

Brezilya ethanol'u seker kamisindan uretiyormus. Bunun dunyanin diger bolgelerinde ekonomik bir sekilde uretilebilinip bilinemeyecegini bilmiyorum. Maliyetler konusunda da bir fikrim yok. Bu konuda daha cok arastirma yapmam lazim.

5 Yorum Var.:

- dedi ki...

Ne gerek var böyle şeylere anlamıyorum. Doğalgaz hiç bitmeyeck nasıl olsa. Yani bitmeyecek diye tahmin ediyorum. Bitecek olsa yurdun dört bir yanını niye doğla gaz borularıyla örsünler.

Selcuk Hakan dedi ki...

Turkiye'de de ethanol kullanilarak uretilen yakitlar var. Bu konuda yanlis hatirlamiyorsam Ekrem PAkdemirli ve Tanju COlak gibi unlulerimizin de kurduklari fabrikalar var. Ancak seker kamisi da bizim icin ithal bir madde oldugundan ekonomiye katkisi cok olumlu olmayacaktir. En aindan bizim icin. Global dusundugumuzde cozum ihtimali gorunse bile.

Blog Sahibi dedi ki...

Ethanol uretiminde yeni teknolojiler de gelistiriliyormus. Sap, saman, misir kocani gibi bitkisel atiklardan bile ethanol uretme ihtimali var yani. Ancak su anki teknolojiler sadece misir, seker kamisi gibi seker orani yuksek gidalardan ethanol uretebiliyor. Bu yuzden de uretilebilinecek miktar icin bir sinir var.

suat dedi ki...

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=71122,10,12 söylenecek başka söz yok üstad yeterince açıklıyor

suat dedi ki...

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=71122,10,12

söylenecek başka söz yok üstad yeterince açıklıyor