Ekonominin uzun vadeli buyuklugunu etkileyen degiskenler isgucu, sermaye, ve teknolojidir. Ben serbest piyasa ekonomisinin bu faktorlerin en etkin sekilde uretilmesini ve tuketilmesini sagladigini dusunuyor, ve ekonomi yonetiminin tek amacinin serbest piyasa ekonomisinin etkin bir sekilde islemesini saglayacak kosullari sunmasi oldugunu dusunuyorum. Devletin ekonomideki payi cok kucuk olmali, ve devlet daha cok yasa yapici ve uygulayici olmalidir. Devlet uretim yapmamali, borc para vermemeli, spora destek olmamalidir. Devlet zenginden alip yoksula vermemelidir.
Peki Turk ekonomisi ne durumda? 1, 3, 5, 10, 20, 50 sene oncesine gore Turk ekonomisi cok iyi durumda, hatta su an zirvede diyebiliriz. Ama yapilacak daha cok sey var. Genelde Turkiye devleti “sosyal” bir devlet. Politikacilarinin cogu da sosyalist ekonomi gorusune sahipler. Herkes Deniz Baykal’in solcu oldugunu bilir, ama size Tayyip Erdogan’in da solcu oldugunu (en azindan uyguladigi ekonomi politikalari) soylesem sasirirsiniz. Aslinda Erdogan’in uyguladigi politikalar karisik politikalar: ucret politikali sosyalist ama vergi politikalari muhafazakar. Genel olarak Turkiye’nin dogru yolda oldugunu soyleyebiliriz. Ben su anki ekonomi politikasini oldukca basarili buluyor ve Turkiye’de olsaydim oyumu muhakkak Erdogan’a verirdim diyorum.
1 Yorum Var.:
"size Tayyip Erdogan’in da solcu oldugunu (en azindan uyguladigi ekonomi politikalari) soylesem sasirirsiniz. Aslinda Erdogan’in uyguladigi politikalar karisik politikalar: ucret politikali sosyalist ama vergi politikalari muhafazakar"
buna birde tayyip erdogan ın liberal oldugunuda ekleyelim.
Yorum Gönder