IMF Turkiye Iliskileri

IMF Turkiye iliskileri hakkinda bir okuyucu mektubu aldim:

Ekonometri bölümünde okuyorum ve Türkiye ekonomisi dersinden aşağıda bahsettiğim konuyu araştırıyorum; şimdilerde kitabınızı okuyorum bir hocamızın önerisi üzerine ve bu konuda detaylı bilgilendireceğinizi düşündüğümden size danışmak istedim. Acaba bu konu hakkında kaynaklarıyla birlikte bir açıklama gönderir misiniz? Saygılarla

Araştırma Konusu:
"1990-2000 dönemi Türkiye-IMF ilişkileri ile 2000 sonrası Türkiye-IMF ilişkileri gözönüne alındığında bu iki dönemde, ilişkilerdeki benzerlik ve farklılıkları ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisini tartışınız."
----------------
Sana ben baskalarinin ne soyledigini degil benim ne soyledigimi soyleyeyim, digerlerini Google'dan arayarak da bulabilirsin. (Kitabimda da bu konuya deginen bir iki tane yazim var).
Turkiye IMF (bkz. imf nedir) programlarinin en basarili oldugu ulkelerden bir tanesi oldu. Turkiye'de insanlar daha cok milliyetci veya sol egilime sahip olduklari icin IMF hep bir dusman olarak goruldu ama, hala da hem Turkiye'de hem de dunyada oyle goruluyor. Ben kitabimda da bu konudan bahsediyorum. Devletler mali disiplin konusunda cogu zaman yanlis adimlar atiyorlar. Simdilerde bunun orneklerini hem Yunanistan'da hem Portekiz ve Irlanda gibi daha kucuk diger Avrupa ulkelerinden gorurken 10 sene once "yakinda hic borcu kalmayacak" denilen Amerika dahi simdi bu problemlerle bogusuyor.

Bu ulkeler icerisine dustukleri durumdan oturu kendilerini suclayacaklarina kabahati IMF'ye cikariyorlar. IMF gercekten suclu mu? Bence degil. IMF ulkelere normalde borclanabilecekleri faiz oranlarinin cok altinda faizle borc veren bir kurulus, yani bir anlamda anti-tefeci. Bunun karsiliginda da ulkelerden harcamalarini kismalarini ve gelirlerini (vergileri) arttirmalarini bekliyor. Ulkeler bunu kabul edip etmemekte de ozgurler. O yuzden bence IMF'yi suclamak dogru degil. Turkiye uzun yillar %20-30 seviyelerinde seyreden reel faizlerle ugrasmak zorunda kaldi. Ekonomi cok dusuk hizlarla buyurken butce aciklari cift hanelerde dolasiyordu. IMF programi ile birlikte reel faizler geriledi, faizlerin gerilemesi ekonomiyi canlandirdi. Normalde IMF programlarinin ekonomileri yavaslatacagi soylenir ama Turkiye'de tersi oldu. Bunun nedeni de IMF'nin kriz vurduktan cok sonra gelmesi oldu. Faizler zaten yuksek idi ve ekonomi zaten yavaslamisti. Simdi Yunanistan'da oyle degil ama. Yunanlilar dusuk faize alismislar ve faizleri de daha yeni yeni yukseliyor. Yukselen faizlerin etkileri daha ekonomilerine yansimadan IMF'yi cagirdilar. Simdi insanlar yukselen faizlerin kabahatini IMF'nin uzerine yikmaya calisiyorlar.

IMF'nin bence en buyuk eksikligi dogru duzgun bir halkla iliskiler stratejilerinin olmamasi. Beklentileri iyi yonetmeleri lazim ama o tur bir yetenekleri maalesef yok.

0 Yorum Var.: