KRİZ GELİYORUM DErMEZ

Merhaba,
Krizin hergün daha çok yaklaştığını belirtmekte fayda var. Çünkü her gün daha fazla kötü olay piyasaları ve dünya ekonomisini olumsuz yönde tetikliyor. Diyeceksiniz ki kriz neden çıksın? Bunun en büyük ayağı Avrupa çünkü; Avrupa daha Yunanistan kriziyle tek başına başa çıkamayıp, yanına IMF' i de almıştı. Ama Yunanistan'ın  yanına yüksek ihtimalle yeni ülkeler koşarak geliyor. Moody's Portekiz'in notunu "çöp" e çekmişti ve ardından İrlanda'nın devlet tahvillerinin notu da çöpe çekti. Şuan avrupa tam bir çöplük olma yolunda ilerliyor.
Biz bekliyoruz ki Avrupa Merkez Bankası yeni reformist önlemlerle bu ekonomik çarpıklığa çözümler üretsin,ama Avrupa Merkez Başkanı olması beklenen İtalya Merkez Bankası başkanı Mario Draghi ,şuan Avrupa'nın en yeni  ve sıcak gündemi  olan İtalya'nın yüksek kamu borcuyla  uğraşıyor ve buna bile bir çözüm getirebilmiş değil. İtalya yüksek kamu borcuyla  Yunanistan'ın hemen arkasından geliyor, İtalya en büyük devlet tahvil piyasasına sahip, Almanya'dan bile fazla. Eğer bu yüksek borçluluğu yönetemezse ; bu tahvilleri almada en büyük paya sahip Fransa, Almanya ve İngiltere'yi de yanında götürebilir. yani eğer İtalya da bir kriz patlak verirse bu Yunanistan krizine benzemez. Öte yandan hala Portekiz, İspanya ve İrlanda gibi ülkelerin risk düzeyi çok yüksek ve herhangi bir banka batarsa diğer Avrupa ülkelerini de yanında çeker. Avrupayı çok zorlu ve stresli bir süreç bekliyor.

Diyelim ki; Avrupa bu krizi atlattı. Ama Amerika ne yapsın, hala borçlanma tavanını arttırma konusunda senatoda bir anlaşma yok. Eğer anlaşmaya varılmazsa, Amerika yeni bir borçlanma yapamayacak ,tahvillerin faizleri artacak, Amerika tahvillerinin kredi notu temerrüte düşecek, Amerika engelli vatandaşlılarına ve emekli vatandaşlarına maaş ödemeyecek. Bunun sonucu ise finansal kriz ve ikinci dip olacaktır. Son tarih 2 ağustos ama daha henüz Demoktratlar ve Cumhuriyetçiler kapsamı konusunda bile anlaşamadı.Birde hala  Fed yetkilileri hala teşvik konusunda kararsız.

Türkiye ise hangi taraftan patlak verilirse verilsin mutlaka zarar görecek. Çünkü Avrupa en büyük ticari partnerimiz, bir kriz olması reel ekonomiyi çok zor durumlara sokabilir. İhracatımızı sekmeye uğratabilir. Amerika kriz olması demek; finansal piyasaları büyük bir hezimete uğratması ve tüm dünyayla birlikte bizi de etkilemesi demek. Biz her türlü gariban  ve figüran durumundayız..
eğer Avrupa finansal reformlar yapmazsa ve Amerika borçlanma tavanını arttırmazsa kriz geliyorum DErMEZ.
cuma görüşmek üzere....

  • Warren Buffett

  • George Soros
    T. Boone Pickens
    Carl Icahn
    Jim Simons
    Mohnish Pabrai
    Seth Klarman
    Steven Cohen
    Louis Navellier
    Roberto Mignone
    Ken Fisher
    Joel Greenblatt
    Bill Ackman
    Eddie Lampert
    David Einhorn
    Dan Loeb
    Lee Ainslie
    John Paulson

    0 Yorum Var.: