Iş Aramaya Ne Zaman Başlanmalı

Finans ve ekonomi master programları başlıklı bir yazımızda öğrenci okurlarımıza iş aramaya mezun olmadan 2.5 sene önce başlamaları gerektiğini söylemiştim. Neden böyle bir tavsiyede bulundum onu açıklayayım.

Öğrencilerin çoğunluğu ne tür bir iş yapmak istediklerini, iş hayatında kendilerini neyin beklediğini pek bilmez. Yumurta kapıya gelinceye kadar bekler. Oysa mezun olmadan 2.5 sene önce piyasadaki işlere, verilen ücretlere dair araştırma yapan öğrenciler hem ne tür bir iş yapmak istediklerini öğrenecek hem de o işlere girebilmek için kendilerinde bulunması gereken nitelikler hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Iş bununla da bitmiyor tabii ki. Önlerinde mezun olmadan önce 2 tane yaz olduğu için yaz aylarını istedikleri işle alakalı stajlarla değerlendirip gerçekten bu işi yapmak isteyip istemeyeceklerini de öğreneceklerdir. Eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorlarsa stajda çok çalışarak ve işin bazı detaylarını öğrenerek hem kendilerini geliştirebilirler hem de kendilerini buradaki yöneticilere göstererek daha mezun olmadan çalışmak istedikleri alanlardan iş teklifleri alabilirler.

Eğer ilk stajın sonunda yaptıkları işten memnun kalmadılarsa önlerinde yeni bir alan seçmek için 2 yıl ve bir staj denemesi yapmak şansı daha olacaktır. Yine de hayatta başarılı olabilmek için ne yapmak istediğinize ne kadar erken karar verirseniz o kadar iyi. Dört yıllık eğitiminizin son iki yılını çalışmak istediğiniz alandaki derslere ve faaliyetlere ayırarak mezun olduğunuz zaman bir çok kişiden daha iyi bir konumda bulunabilirsiniz.

Erken kalkan yol alır.

Not: Bu yazı insider trading sitesi Insider Monkey sponsorluğunda yazılmıştır. Bu yazıyı beğendiyseniz kendi websitenizden Insider Monkey sitesine “insider trading” kelimeleri üzerinden link veriniz.

0 Yorum Var.: