Temettü Verimi Yüksek Şirketlerin Toplam Getirisi Borsa Endekslerinden Fazla mıdır?

Dünyada faizlerin yerlerde süründüğü dönemlerden geçiyoruz. Daha önce dikkatinizi çektiğim Can High Dividend Stocks Beat 10-Year Bonds Or the Stock Market? başlıklı yazıda temettü verimi yüksek olan şirketlerin faizlerin yerlerde süründüğü zamanlarda borsa endeksinden senelik %5,4 daha fazla getiri sağladığını aktarmıştım. Faizlerin önümüzdeki yıllarda nerelerde olacağını bilmiyoruz. O yüzden de bugün yaptığımız yatırımlar belki de faizlerin yükselmesi durumunda elimizde patlayabilir. Belki de patlamaz. İşte bu yüzden yatırım kararlarımızı vermeden önce izleyeceğimiz stratejiyi çok uzun zaman serileri kullanarak test etmemiz yatırım yapmanın bir koşuludur. Yoksa sağdan soldan duyduğumuz hisse tüyoları veya yatırım tavsiyeleri ile hareket edersek sonumuzun hüsran olması kuvvetle muhtemeldir.

Temettü verimi yüksek şirketlerin toplam getirisi borsa endekslerinden fazla mıdır sorusunun cevabını Amerikan verileri kullanarak ve 1927-2009 arasındaki 83 yıldaki getirilere bakarak yanıtlayacağız. Bu konuyla ilgili detaylı araştırma Insider Monkey blogunda yayınlandı ve araştırmada kullanılan metodoloji, teknik detaylar ve diğer sonuçlar için Should We Invest in Dividend Stocks For The Long Term? başlıklı yazıyı okumanızı öneririz. Biz size araştırmanın özetini sunacağız.

Araştırma 83 yıllık dönemde yüksek temettü verimine sahip şirketlerin getirisinin senelik %13,0 borsa endeksinin senelik getirisinin ise %11,7 olduğunu ortaya koymuş. Ancak ara ara 10 yıl gibi çok uzun dönemler boyunca yüksek temettü veren şirketlerin getirisinin borsa endeksinin getirisinin çok altında kaldığı da vurgulanmış. En son 1987-1999 arasındaki 13 yılın 11’inde yüksek temettü verimine sahip şirketler borsadan daha kötü bir performans sergilemiş. Her sene de ortalama %7,7 az getiri sağlamış. 1987’de yüksek temettü verimine sahip şirketlere uzun vadeli yatırım yapanlar büyük bir fırsatı kaçırmışlar anlayacağınız. Belki de bu yüzden medyada veya akademide yüksek temettü verimine sahip şirketlerle ilgili araştırma ve haberlere pek rastlamıyoruz. Eğer yüksek temettü verimine sahip şirketlerin 73 yıllık getirisini 2000 yılında borsa endeksleri ile karşılaştırmış olsaydık araştırmamız yüksek temettü veren şirketlerin kötü bir yatırım olduğu sonucuna varacaktı.


Son 10 yılda ise tam tersi bir durum gerçekleşmiş ve on yılın dokuzunda yüksek temettü verimine sahip şirketler borsaya fark atmış. Fark o kadar büyük ki her sene ortalama %10,2 gibi başka yerlerde başarılması çok yüksek bir seviyeye işaret ediyor. Özetle temettü verimine sahip şirketlere doğru zamanlarda yatırım yapmak çok kazançlı görünüyor, yanlış zamanlarda girerseniz ise uzun vadeli kardan zarar edersiniz. Karar sizin. Diger istatistikler icin Insider Monkey'deki yaziyi okuyun.

0 Yorum Var.: