Manhattan'da çok ucuza arsa (Bileşik Faizin Gücü)

Kaçınız dedelerinize kızgın değilsiniz? Bir yerlerde çok değerlenen, üzerine binlerce ev yapılan bir arsayı kastederek, “bilmem kaç senesinde dedem buraya gelmiş, buranın sahibi dedeme burayı sana ucuza vereyim demiş, dedem de burda patates bile ekilmez ne yapayım demiş, geleceği görememiş. Yoksa şimdiye pentrilyoner olurduk” şeklinde cümleleri kaçınız kurmadınız? Eğer dedenize kızgınsanız bir de şu olaya bakın:

New York , New York değilken, daha Nieuw Amsterdam (Yeni Amsterdam) iken, 1626 yılında, Manhattan Kızılderililerden 24 dolar karşılığı mal ile satın alınmış. Kahrolası kapitalist Amerikalılar, ne kadar da ucuza kapatmışlar değil mi Manhattan’ı. (Aslında Hollandalılar yapmış bu ticareti)

Ezberler üzerinde konuşmak kolay: çok ucuza gitmiş, kandırılmışlar, kahrolsun beyaz adam filan. Bunların hiç birisi umurumda değil. Ben size bileşik faizin gücünü göstermek istiyorum. Kızılderililer bu 24 dolarlık malı ne yaptılar bilemiyorum, ama nakit olarak 24 dolar alsalardı ve paranın tamamını bankaya yatırsalardı ne olurdu biliyor musunuz? (o zamandan bu zamana açık olan bankalar var) yıllık yüzde 3 faiz oranı her yıl devreden şekilde ile 346,315.59 dolar, yıllık yüzde 5 faiz oranı ve her ay devreden şekilde 251,863,363.06 dolar! faizdeki minik değişim ve yılda 1 kere yerine 12 kere devredince ortaya çıkan farka bakar mısınız? İkinci örnekte eğer faiz yüzde 10 olsaydı rakam 2,471,988,231,766,045.00 dolar olacaktı.

Bileşik faiz işte bu kadar güçlüdür. 10 sene sonra değil, hemen bugün bireysel emeklilik sistemine girmenizin gerekliliği buradan kaynaklanmaktadır. Bugün, 50 yıl sonra hangi arsanın ne oranda değerleneceğini bilmiyorum,(bilsem de bunu ancak ekonomiturk2 blogunda söylerim) ama eğer torularınıza büyük bir servet bırakmak istiyorsanız yapmanız gereken şey basit: bankaya makul bir rakam yatırın, o paraya da uzun süre dokunmayın.

Daha iyisi için, mümkün olduğunca para biriktirin, ekonomiturk2.blogspot.com’dan bu parayı nasıl değerlendirebileceğinizi takip edin.

Bireysel emeklilik konusuna daha sonra tekrar döneceğim.

Bileşik Faiz Nedir?

4 Yorum Var.:

Hüseyin MEÇO dedi ki...

bireysel emeklilikten neden ayrıldım.

1.ücretlilerden kesilen vergi kadar emeklilik dolduğunda elinize geçen paradan kesiliyor.yani %15 yada %20dilimden verginiz varsa bireysel emekliliğe verginiz çıktıktan sonra ödeme yapıyorsunuz.benim vergi dilimim %40 tamam daha az para vererek yararlanacağım ancak toplamdaki hak ediştende %40kesilerek bana para ödenecek.

2.hesap işletme adı altında da %15 gibi para kesiliyor.yanlışım varsa bir bireysel emeklilik uzmanı buraya yazar beni aydınlatır.

3.şuda var mı bilmiyorum.ya derlerse sizin paranızı sizin bilgininiz dahilinde şuraya yatırmıştık.zarar ettik masrafınız şukadar.bize olan borcunuzu en kısa zamanda ödeyiniz.

bu kriz nasıl bir kriz ise bizde hariç heryerde gayrimenkul fiyatları %85-90 ucuzladı.inanılmaz.bizde de fiyatlar düşerse çok kötü olacaktır.

bizde en iyi yatırım uzun vade hiçbirşeyde etkilenmeyen arsa dır.

kriz zamanlarında borsada iyi firmalar.

en iyi yatırım aslında zihni mizdir.

teşekkür ederim.

Kubilay dedi ki...

Sayın Meço,

1. söylediğiniz yanlış. sanırım yanlış bilgilendirilmişsiniz. Ne yazık ki sigorta satanlar bile bundan habersiz, bireysel emekliliğin ekonomik anlamdaki tek avantajı zaten bu gelir vergisi. detaylı bir yazıyı yakında yayınlayacağım.

2. İşbankası gibi tuzu kuru bir takım sigortacılar bahsettiğiniz ücretleri kesiyorlar ama diğerlerinde pazarlık mümkün. fonların yöneimi zaten onlarda değil, ha iş bankasına ha benim kuracağım dandik bir bireysel emeklilik şirketine paranızı yatırın, farketmez aynı şekilde koruma altında paranız.

3. hayır, böyle bir şey yok.

zaten illa da bireysel emeklilik yaptırın demiyorum. bileşik faizle azıcık paralar bile uzun yıllarda büyür diyorum. bireysel emeklilik vergi avantajı ve kolayca çıkılamaması (parayı çekmeniz isteseniz bile 3-4 günü buluyor, bankanın aksine) sebebiyle avantajlı.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

vergi matrahına göre kesilen para kesinlikle doğru.bilgiyi daha yukarıdan alın.

inanının bireysel emeklilik sunulduğu gibi değil.

teşekkür ederim.

bilirkişi dedi ki...

bankadaki hesaplarınızın 10 yıllık zamanaşımına tâbi olduğunu da unutmayın. arada bi kontrol edin hesabınızı.