VOB İşlemleri – Endeks Futures İşlemleri

VOB nedir yazı dizisine kaldığı yerden devam ediyoruz.
Bu yazımızda “ İMKB 30 “ kontratlarında nasıl işlem yapılır? nasıl kazanç elde edilir? sorularına yanıt arayacağız.
VOB işlemlerinin daha iyi anlaşılabilmesi açısından bu konuda yazılan diğer yazılarımı okumanızı öneririm.

FUTURES PİYASALAR nedir ?

VOB nedir?
VOB İşlemleri – Döviz Futures İşlemleri
VOB nedir (usd kontrat işlemi)

Reel faizlerin sıfıra yaklaştığı şu günlerde tasarruflarını borsada değerlendirmek isteyen küçük yatırımcılara önerebileceğim iki şey var.

Birincisi portföy nedir yazısını okuyarak işe başlayın ve paranızın tamamını tek bir hisseye yatırmaktan kaçının. Eğer içerden bilgiler (insider trading) alarak bu işi yapmıyorsanız fiyatların ne yöne gideceğine dair kesin bilgilere sahip değilsiniz demektir. Tek bir hisseye yatırım yaparak yüksek riske katlanmak yerine portföy çeşitlendirmesine giderek riskinizi minimize etmeniz, tasarruflarınız ve sağlığınız açısından çok önemlidir. Borsa beklediğiniz yönde hareket etmediği zaman portföy çeşitlendirmesi bir şekilde kaybınızı minimum seviyede tutacaktır.

İkinci önerim ise, eğer Türkiye’de işlem yapıyorsanız, işlem hacmi yüksek, fiyatı kolayca yönlendirilemeyen birkaç güvenilir firma dışında İMKB 30 haricindeki hisselerin tercih edilmemesi yönünde.

Vadeli işlem Opsiyon borsası döviz, faiz ve altın kontratları dışında, İMKB üzerinde de işlem yapabilmeye olanak sağlamaktadır. İMKB 100 kontratları pek talep görmediğinden işlem hacmi oldukça düşüktür. Alıcı ve satıcının az oluşu, elde edilmesi muhtemel verimi de oldukça aşağı çekmektedir. Ancak “İMKB 30” endeksine dayalı kontratların işlem hacmi çok yüksektir. (VOB işlem hacminin ort %97’si) Bu kontratlardan satın alarak 30 hissenin tamamına aynı anda yatırım yapabilme imkanı tanınmaktadır. Bu sayede portföy çeşitlendirmenizi 30 hisse üzerinden kendiliğinden elde etmiş olursunuz.

Şuan 805-TL karşılığı 1 adet İMKB 30 kontratı satın alma(uzun pozisyon) veya satma(kısa pozisyon) işlemi yapılabilmektedir. İMKB 30 kontratı satın aldığınız takdirde, spottaki İMKB 30 endeksi yükseldikçe kazanç elde edersiniz. Kaldıraçlı işlem olduğundan kazancınız spottaki artıştan kat kat fazla olacaktır.

VOB piyasasının en çekici yanı, fiyat düşüşlerinden de kazanç elde edebilmenin mümkün oluşudur. Spotta İMKB 30 endeksinin düşeceği yönünde bir beklentiniz var ise, İMKB 30 kontratı satarsanız, endeks düştükçe kazanç sağlarsınız.

Bu arada VOB İMKB 30 kontratlarına sahip olmak, hisse senedi sahiplerine sağlanan hakları (ortaklık veya temettü hakkı…vb) sağlamamaktadır. Ayrıca bu kontratlardan elde edilen kazançlar %0 stopaja tabidir.

Bir sonraki yazımda İMKB 30 kontratını uygulama örneği ile inceleyeceğiz.

4 Yorum Var.:

night dedi ki...

İmkb 30 endeksine direkt yatırım yapmak isteyen küçük yatırımcılar için (zamanlaması iyi olmayanlar) vob riskli olabilir. IST30F (borsa yatırım fonu) ile direkt hisse senedi alır gibi yatırım yapabilirler. (vob endekste vergi yok fakat IST30F'de 1 seneden önce satarsanız %10 öderseniz)

SEİL dedi ki...

Bu yazıda şu yanlışlığı gidermek istiyorum.

Şuan 805-TL karşılığı 1 adet İMKB 30 kontratı satın alma(uzun pozisyon) veya satma(kısa pozisyon) işlemi yapılabilmektedir.

Bu çalıştığınız aracı kurumlara göre değişebilir.

Fakat Piyasanın geneli 1 Kontrat pozisyon açmak için yeterli para 700 ytl olabilir.

İmkb 30 endeksinin seyrine göre Bu kontrat fiyatlamaları değişiyor.

Endeksin düşük seyrettriği 4 ay öncesine kadar 600 ytl bir limit gerekliydi.

Fakat Türkiye piyasaları gibi günlük dalgalanmaların yüksek olduğu bir piyasada Takas teminat paranızın yüksek olması gerekirki bu konuyu yazan arkadaş gerekli uyarıları yazar.

SEİL dedi ki...

VOB Sözleşmeleri

Sözleşme Tipi Uzun/Kısa Adet Son Fiyatı Uzlaşma Fiyatı Maliyet Kar/Zarar
IMKB 30 Haziran 10 Kısa 10 74,000 74,100 74,800 800,00


VOB Teminat Toplam Değer: 22.485,84 TL

Bu benim Haziran vade 10 adetlik Kısa pozisyonum

Dikkat edilirse 700x10=7000 ytl bir tutar karşılığı yeterli olacakken 22 bin ytl vob teminatı bulundurmaktayım hesabımda

Margin Call(Teminat tamamlama çağrısı ) paniklemesine gelmemek için bu piyasalarda işlem yapan herkesin kabusu özelikle ters pozisyondayken birde endeks terse dogru aşırı bir gücle yöneliyorsa Şubat ayı vade 65000 seviyelerinden 58000 seviyesine düşen borsada birçok yatırımcı yeterli teminatı olmadığı için pozisyonu aracı kurum tarafından kapatılmıştır.

SEİL dedi ki...

Vob piyasası için aslında İmkb 30 bile çok sıg kalıyor.