Gözaltı Pazarı Nedir?

Bu yazida gözaltı pazarı nedir diye soran okuyucular icin son yıllarda borsada işlem yapan birçok yatırımcıyı ilgilendiren ve 1996 yılında faaliyete geçen Gözaltı Pazarından bahsedeceğiz. Hisse Senetleri Piyasasında işlemler çeşitli pazarlar kapsamında gerçekleşmektedir. İMKB kotasyon şartlarını tümüyle karşılayan şirketler Ulusal Pazar'da işlem görmektedir.  Gözaltı Pazarı, belirli koşulların ortaya çıkması sonucunda, şirketlerin izleme ve inceleme kapsamına alınması durumlarında sürekli gözetim, denetim ve izleme ortamında, yatırımcıların devamlı ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak önlemlerle birlikte, hisse senetlerinin İMKB bünyesinde işlem göreceği bir pazardır. Bu pazarda yer alan şirketler  sadece saat 14:00-15:00 saatleri arasında borsada işlem görebilmektedir. Peki hangi koşullarda şirketin Gözaltı Pazarında işlem görülmesine karar verilir?

Hisse senetleri Borsa'da işlem gören şirketler ve/veya hisse senetleri işlemleri ile ilgili olarak olağandışı durumların ortaya çıkması

Hisse senetleri Borsa'da işlem gören şirketler tarafından kamunun zamanında, tam ve sürekli olarak aydınlatılmasında ve mevcut düzenlemelere uyum konusuna gerekli özenin gösterilmemesi

Yatırımcıların haklarının korunması ve kamu yararı gereği hisse senetlerinin Borsa kotundan ve/veya işlem gördüğü pazardan geçici ya da sürekli çıkarılması sonucunu doğurabilecek gelişmelerin oluşması durumunda şirket Gözaltı Pazarında işlem görür.

Şirketin Gözaltı Pazarında işlem görmesi kararını İMKB Yönetim Kurulu verir. Örneğin Egeplast (EPLAS) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun menkul ve gayrimenkuller üzerine koydurduğu hacizin ardından Ekim 2007'de Gözaltı Pazarına alınmıştı ve hala bu pazarda işlem görmektedir. Özellikle küçük yatırımcının çok ilgilendiği gözaltı pazarında işlem gören bu  şirketlerin birçoğu finansal zorluk çekmektedir.Bu yüzden bu şirketlerin mali durumlarıyla ilgili en ufak olumlu bir gelişme şirketlerin astronomik denilecek düzeyde prim yapmasına neden olmaktadır.Her ne kadar Gözaltı Pazarı yatırımcıyı korumak adına oluşturulsada bu tür şirket hisselerinde oluşan ani fiyat dalgalanmaları büyük bir risk oluşturmaktadır.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir

0 Yorum Var.: