"Kapitalizm lüksleri ihtiyaçlara çevirme sanatıdır" (Andrew Carneige, 1873)
Yukarıdaki sözü, Mark Skousen'in yazdığı "Mikro İktisat" isimli kitaptan aldım.
Detaylı Bilgiyi burdan, örnek sayfalara ise şurdan bakabilirsiniz. Örnek sayfadaki "Bir dolar para ile bir deney" yazısını okumanızı öneririm.
Borsa Nasıl Oynanır inovasyon nedir Borsa Yorumları Petrol Fiyatları Bilgisayar Nedir
2 Yorum Var.:
Böyle bir kitabın çıktığını duyunca hemen sipariş verip aldım. Çevirisi özensiz olmuş. Bu kitabın İngilizce baskısının e-book versiyonunu netten bulabilen var mı?
1 dolar deneyinde, yazar kişi paranın aslen görevinin bir değişim aracı olduğunu ve yansız olduğunu iddia etmiş ve asıl hakikat finansal olmayan varlıklardır demiş.
ama durumun öyle olmadığını görmekteyiz. para en temelde insan için gerekli olan mal ve hizmet değişim döngülerinin işlemesini sağlar. fakat işin içine paranın servet biriktirme özelliği devreye girince asıl amaç yerini servetin biriktirilmesi amacına bırakır ve parayı büyütmek, geliştirmek varlığını sağlamlaştırmak amaçlı diğer hayati dediğimiz değişim ilişkilerini geliştirmeye başlarız. bu durumda parayı yırtarsak ne olur? ya da daha açık ifadeyle değişim sistemlerinin artık daha fazla para üretemeyeceği bir konuma ulaştığı ızaman ve bunu insanların anladığı zaman ne olur? bu para yırtma ya da servet elde edememe düşüncesi esas kaynakta tahribatın alasını yaratır. değişim ilişkileri yerle bir olur. o yüzden paranın fonksiyonlarından dolayı parayı tarafsız ilan edemezsiniz.
Yorum Gönder