Jim Rogers'dan Roubini'ye Ayar

Gecenlerde bir okuyucumuz neden her onune gelene (ozellikle yabancilara) ayar cekmedigimizi sormustu. Soyledikleriyle ayari hak edenlerin basinda Roubini geliyor ama Amerika'da Roubini'ye benim cektigimden cok daha iyi ayar cekecek bir ton adam var. Jim Rogers'i tanir misiniz bilmem ama bence arastirin bir kim oldugunu, simdiye kadar ki performansina bakin, ogrenin. Jim Rogers benim gozumde Roubini'den kat kat iyi bir tahmincidir. Gecenlerde verdigi bir mulakatta Roubini'ye su sozlerle guzel bir ayar cekmis:

"Jim: ...A bubble is when assets are screaming to new highs everyday, everyone is talking about them, and everyone owns them. Right now, virtually no one owns commodities. So for Mr. Roubini to talk about a bubble in commodities defies comprehension. It proves he does not understand markets.

Kapitalizm Kapitalist nedir  Faşizm nedir?  Fraktal Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  Çernobil Faciası

I am flabbergasted at Mr. Roubini’s comment about bubbles because there is not a single market in the world making all-time highs except Gold, US Government Bonds, Cocoa, and the Sri Lankan stock market. That’s hardly reason to call for a bubble. So, I am most perplexed about this alleged bubble which is out there.

Damien: … and I doubt long term shareholders feel like they are in a bubble.

Jim: Exactly. And since Mr. Roubini thought oil would stay below $40 a barrel for all of 2009, I would love for him to tell me and the rest of the world exactly where are all the oil supplies because the International Energy Agency (IEA) — which has the best global data set on energy supplies — has no idea where is the oil. Mr. Roubini should tell us where this price suppressing oil supply is hidden. All the oil possessing countries in the world have declining reserves. All the oil companies have declining reserves. So Mr. Roubini must know something the rest of us don’t."


Yazinin devamini siz buradan okuyabilirsiniz. Bir de Roubini'nin her dedigine "ayet" muamelesi yapip Turkce'ye cevirip bize satmaya kalkanlar var. Onlara soyleyecek tek sozum, "kizim sana soyluyorum gelinim sen anla"

Ekonomi Türk

4 Yorum Var.:

SEİL dedi ki...

Sevgili Ekonomix

Altın yorumuzunu ilk okuduğumda altın fonu almıştım. Borsa Koza ve İpmat hisselerinden pozisyon acmıştım.

Mesleğimden dolayı psikolojik iç güdü yeteneğim güçlü olduğundan ben Altının en kısa zamanda 1200 dolara yaklaşıp sonra hatta olmaz olmaz denilen 1500 doları görme şansının yüksek olduğunu hissediyorum. İnsanları şaşırtacağını düşünüyorum. Bu tavsiyeniz iyi para kazandırdı bana kitabınızın ilk müşterisi olacağım.

Konut sektörünü irdelediğinizi ve ilgilendiğinizi görüyorum. Altın konusundaki düşüncelerinizle bütünleştirip borsada hangi hisseye kazanc getirir diye düşünmeye çalışıyorum. Günümüzde düşen faizlerin konut sektörüne ne şekilde yansıyacağını ve buna baglı etkilerin ne olabileceği ve hangi zaman zarfında biz bu etkileri hissederiz. konusunda bir yazı yazarmısınız şimdiden teşekkür ederim.

Borsa 'ya kote olan Sinpaş Gyo hisse senedini uzunca bir süredir takip ediyorum. Çok sert alımlarla yükseltiliyor cok sert satımlarla geriletiliyor. Sektördeki diger
gyo baktığımda Sinpaş'ın proje üreten ve satan bir firma olması coğunluk çünkü proje yerine kira gelirine dayalı sistemde hareket ediyor . En son İhale satımında Adabank alması ve grubun açıklamalarında katılım bankası yapılacağını okudum. Arkasına banka gücünü ve kredi dagıtımını arkasına alıp konut projelerinden iyi bir kar yapacağını düşünüyorum.

Bence en ilginci Roubini'nin açıklamaları veya tahminleri değil bizim ülkemizde Roubini'nin söylemiş oldukları elli felli ekonomist ve analist dediğimiz insanlar tarafından önemsenim tartışılması ve toplumda bu sözlerin ve açıklamaların kanımsanması bu gösteriyorki Roubini yaşamak için yanlış ülke seçmiş.

Amerika'da yaşamayıp Türkiye'de yaşasaydı sanırım bugün yapılacak ilk seçimlerde milletvekili seçilip ekonomi bakanlığı koltuğuna geçebilirdi.

Borsa endeksi bugünkü perfonmansı beni hiç şaşırtmadı çünkü borsa endeksi bugün düştüğü seviye noktaları 51700 seviyesine giden ve bu senenin 48700 zirvesini kırmasını saglayan destek bölgeleriydi.T am anlamıyla endeks döndü demek için çok erken çünkü yurt dışı piyasaların kötüleştiği bir günde endeksin direncine bakmak gerekiyor.

Takip ettiğim hisselerde bugün hiç fena bir perfonmas göstermedi.


Arçelik hisse senedi 5,80 gibi bir seviyelere gideceğini düşünsemde yarın için Arçelik hisse senedini 4,86-4,94 seviyelerinde verip 5,00 seviyesine cıkmasını ve orda kalıcılık gösterip gösteremeyeceğine bakmak gerektiğini düşünüyorum çünkü 5,14 seviyesini görüp 4,02 seviyesine kadar gerilemişti bu hisse ve sonraki düşüşte direncli kalıp 4,42 seviyesinden hareketini güclü götürmekte

SEİL dedi ki...

Piyasalarda şu an takip ettiğim 3 ekonomist var hepsi birbirinden degerli bilgi ve birikimleri var. Biri Ekonomix biri Orhan Karaca ve digeri İnan Doğan bunları diger ekonomistlerden ayıran Ali Agaoğlu yada Mafi Egilmez ve Roubini

İlk önceki grubta saydığım ekonomistleri takip ederek piyasanın yada finansal ederlerin geleceğe dönük fiyatlarının neler olabileceğini temel analizleriyle belirtirler.

Altın ile ilgili yatırımımı

Ekonomist'in altın ile ilgili düşüncelerini okuduktan sonra kafamda şablon cizmeye başladım. Altın için fiyatı artacak ve ekonomi nedensel analizleriyle yatırıma karar verdim.

Fakat Altının nereye gideceği en son tepe noktasınıda diger ekonomist ve analistlere bakarak yönlendiriyorum.

Bugünkü yazısında Ekonomist Ali AĞAOGLU altının çok yükseldiğini 1190-1180 dolar fiyatlarından geri geleceğini ima etmekte Ali AGAOĞLU bu yazıyı yazdıran faktörün altında yatan neden ekonomi bilgisi değil piyasada 1200 dolar konuşulması ve oradan dönüleceğini düşünülmesi gerçekten piyasada altın onsu 1200 dolarlar seviyesine yaklaşıldığında orda bir kısa vadeli düzdeltme hareketine girişse bile tekrardan Altının 1200 doların üstüne gideceğini düşünüyorum.

Çünkü herkesin tahmin ettiği bir yere yada fiyata Altın gecmeyecekse neden Altını büyük spekülatörler getirsinler o tahmin edilen fiyata ve yatırımcılara satış imkanı tanısınlar. Onlar Ali Agaoğlundan cokmu aptallar yoksa Ali Agaoğlu çokmu zeki soruyu kendimce cevapladığımda sorunun cevabında Ali Ağaoğlu'nun görüşünün yada Roubinin dow endeksi 7900 seviyesinden döner savı boş bir tahminden ibaret olduğunu çünkü bu insanlar ne altına yatırım yapan ne borsa endekslerinde oynayıp bunlara yön veren kişiler olmaması

Evet ben Ali Agaoğlunu dinleyip 1180-1190 seviyelerinde altın yatırımı pozisyonumu kapatıp altının düzeltme görecekse düştüğü yerden alıp yada hiç düzeltme görmneden bu düşük ihtimal 1200 seviyesinin üstünde tekrar altın pozisyonumu acacağım.

Çünkü Mafi Egilmez'in piyasalarda balon oluştu görüşüne inananların çoğunlukta olduğu bir yerde Jim Rogers Altın 1500 dolara gidecek dediği görüşüne inananların az olması

Ben Ekonomist yada diger begendiğim yazarları okumasaydım şu an Altınlarımı 875 dolarlardan satıp arkadan bakıyor olacaktım. Çünkü bu ekonomist geçinen yazarların bir özelliği hiç utanma ve ar damarlarının olmaması en komik olay en son faiz indirimi tahminlerinde Mafi Egilmez ekranlardan gülerek piyasa ile aynı görüşte buluşuyoruz bugün diyip 25 baz puanlık tahmininin bugün tutacağını söylemesi önceki tahminlerinin tutmaması piyasa 75 1,00 0,50 beklerken o her zaman ters tahminlerde bulunmuştu.

O yüzden hepsi benim için aslında deger insanlar 1 grubtakiler yönümü belirlemekte ikinci grub ekonomistlerde yönün sonu hakkında iyi ipucları veriyorlar.

Birde meslegimin katkılarıyla cok iyi getiriler saglıyorum bu sayede

Blog Sahibi dedi ki...

Guzel yorum olmus SEIL. Tek atladigin nokta su: Altin fiyatlari Turkiye'de degil global piyasalarda (New York'ta) belirleniyor. O yuzden fiyatlar uzerinde Turk yatirimcisinin beklentisinin ve Ali Agaoglu'nun bu beklentileri ifade etmesinin etkisi cok olmayabilir.

SEİL dedi ki...

Türkiye'deki yatrımcıları yönlendiren Ali Ağaoğlu gibi ekonomistlerin çokcasının Amerika veya diger ülkelerdede olduğunu biliyorum.

Jim Rogers gibi görüşü olanlar ile Roubini veya Tatlı cadı gibi piyasa üstünde görüşleri yatırımcılar tarafından ilgi çeken ve etkileyen kişileri analiz ediyorum.

Borsalar yükselecek demedi demeyin yazınızı okuyan bir yatırımcının psikolojisi ile Piyasadaki uzman görüşleri en basiti Mafi Egilmez'in borsa ve diger finansal araclarda balon oluştu söylevinde bugünkü borsanın geldiği seviye göz önünde bulundurulursa inandırıcılık oranı Mafi Egilmez'in yorumu ve görüşleri olur.

Hakikattende borsa 51000 seviyelerinde 44600 seviyelere kadar geriledi. Piyasa yapıcısı dediğimiz yada piyasada oynayan yatırımcılardan onları ayırt eden özellik İnsanların inanmak istediklerini önce insanlara göstermek değilmi

Bu inandırıcılığı o kadar iyi kurgu ve senaryo yapıyorlarki Fikret Bila'nın hafta sonundaki AKP hakkındaki kapatma davası yazısı piyasalar düşerken herkes AKP kapatılacakmı sorusunu bile kendine sorduğu hatta Ülkenin Başbakanının bile borsanın ilk günündeki düşüşte bu söylentilerin konuşulmasının bile hiç hoş olmadığına vurgu yapılması

Bende diyorumki insanlar analist ve uzman görüşleri dinlerken bu ekonomist veya uzman geçinen kişilerin daha önceki analiz ve yetilerine bakmaları

Borsa yükselecek demedi demeyin lafından sonra kalkıpta borsaya giriş yapmak gerekirdi diye düşünüyorum.